Prefab, controlată de omul de afaceri Marian Miluț, obține un profit net de 1 milion de lei la 9 luni. Compania se pregătește de concedieri colective, cel puțin pentru perioada iernii

Prefab, controlată de omul de afaceri Marian Miluț, obține un profit net de 1 milion de lei la 9 luni. Compania se pregătește de concedieri colective, cel puțin pentru perioada iernii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2019

Compania Prefab București a realizat în primele 3 trimestre o cifră de afaceri netă de 56,81 milioane lei, în creștere cu 5,07% față de cea de 49,27 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Marja de profit este mică și, cu riscul erodării bilanțului peste iarnă, compania se gândește să trimită oamenii acasă.

Prefab București (PREH) vrea să evite intrarea pe pierdere și a anunțat recent că are în vedere disponibilizarea a 200 de angajați începând cu luna decembrie pentru a nu avea cheltuieli într-o perioadă în care sectorul construcțiilor este înghețat. Nici până la venirea iernii, compania nu a avut o performanță notabilă care să îi asigure surplusul tampon. Profitul net la 9 luni este mic, de 1,21 milioane lei, total disproporționat față de activele de 276,44 milioane lei pe care stă societatea.

Urmărește-ne și pe Google News

Prefab a obținut în primele 3 trimestre ale acestui an venituri din exploatare de 64,16 milioane lei, cu 2,74% mai mari decât cele de 62,45 milioane lei din exercițiul financiar precedent. La raportarea semestrială, compania menționa că 80% din afaceri sunt reprezentate de vânzările de BCA. În același interval de raportare, cheltuielile de exploatare au urcat cu 2,20%, la 60,76 milioane lei, de la 59,45 milioane lei. Astfel, profitul din exploatare al societății s-a majorat cu 13,00%, la 3,39 milioane lei, de la 3,00 milioane lei primele 9 luni din 2018. Dinamica a fost ceva mai bună, +16,34%, la nivelul profitului net, dar cu baza mică, acesta gravitând în jurul reperului de 1 milion de lei.

Șantierul Naval Orșova – profit net aproape triplu la 9 luni CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova – profit net aproape triplu la 9 luni

Este contextul în care compania vizează concedierea cel puțin temporară, pe poarcursul iernii a 60% din angajații de la fabrica sa din Călărași, unde înainte de criză erau nu mai puțin de aproximativ 700 de salariați. În perioada de restrângere a activității, compania va desfășura numai activitățile necesare, de verificare, întreținere și reparații a utilajelor aflate în patrimoniul său, precum și activitățile adminstrative curente, informase compania încă de la finele lunii octombrie.

De la începutul anului, Prefab și-a deteriorat și structura de îndatorare. Astfel, compania controlată în proporție de 83,01% de omul de afaceri Marian Miluț, prin Romerica Internațional, avea la data de 30 septembrie datorii pe termen lung de 17,26 milioane lei, în scădere cu 22,36%, de la 22,23 milioane lei, la 1 ianuarie, dar datoriile pe termen scurt s-au majorat cu 10,27%, până la 54,33 milioane lei, de la 49,27 milioane lei.

Celălalt acționar semnificativ al societății, cu 12,97% din capitalul social, a fost SIF Muntenia (SIF4). Cum free-float-ul acestui emitent este mai mic de 5%, acțiunea listată la Bursa de Valori București se tranzacționează sporadic, pe volume foarte mici. La ultimul preț de închidere de 0,9250 lei/acțiune, capitalizarea Prefab era de 44,89 milioane lei (9,42 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
prefab
marian milut
bvb
bursa
dividende
sif muntenia
concedieri