Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la SIF Transilvania „a picat” atât propunerea de revocare din Consiliul de Supraveghere a lui Constantin Frățilă, cât și atragerea răspunderii directorului Mihai Fercală. Războiul dintre cei 2 protagoniști a rămas netranșat într-o AGA în care aceștia s-au acuzat reciproc că sunt infractori și că lovesc în valoarea SIF-ului. Nici soțiile combatanților nu au scăpat de a fi pomenite într-o sală de ședințe unde volumul decibelilor a fost foarte ridicat.
„Tu ești infractor!”, „Ba tu ești infractor!”. Cam așa s-a desfășurat, la Brașov, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a SIF Transilvania (SIF3), unde, după un an de acalmie, conflictul dintre șeful de peste 2 decenii al societății, Mihai Fercală, și Constantin Frățilă, acționar relevant, s-a reaprins cu putere. Totuși, cele 2 tabere nu au reușit să tranșeze lupta, iar obiectivul fiecăruia de a-l elimina pe celălalt nu a întrunit votul din AGA.
Acționarii au ales să nu încline balanța într-o luptă care s-a dezlănțuit în sala de ședințe cu acuzații grave, cuvântul „infractor” și familia de cuvinte a acestuia auzindu-se de peste 100 de ori.
Atac frontal la ASF
Încă de la debut, Fercală și-a arătat nemulțumirea față de deciziile Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la demersurile inițiate pentru revocarea din Consiliul de Supraveghere a lui Constantin Frățilă. Șeful executiv de la SIF Transilvania a denunțat ceea ce a calificat drept „amenințări” de la supraveghetorul pieței de capital, respectiv perspectiva de a primi amenzi de 9.000 de lei.
Fercală a spus în AGA - nici mai mult, nici mai puțin - că ASF a contribuit la „sprijinirea unui grup infracțional”, care dorește să diminueze valoarea SIF-ului. „Este de neconceput ca niște funcționari constrânși prin nu știu ce mijloace de gruparea Frățilă să încalce legea”, tună președintele directoratului în AGA.
El spune că deciziile ASF reprezintă instigare la încălcarea legii și că va sesiza Parchetul General pentru a-i cerceta pe reprezentanții Autorității sub aspectul săvârșirii de abuz în serviciu prin „consilierea unui grup infracțional”.
CITEȘTE ȘI Sevil Shhaideh - confirmată pentru următorii 3 ani în poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Fostul vicepremier face obiectul unui dosar la DNAFrățilă cere cuvântul, dar nu i se acordă imediat. „Nu putem modifica ordinea de zi pentru că așa vrea gruparea infracțională Frățilă”, spune Fercală. Pentru fostul arbitru constănțean de fotbal, acționar cu aproximativ 5% din acțiunile SIF Transilvania, este deja prea mult: „Infractorul Fercală nu mă lasă să vorbesc!” Cuvântul „infractor” și sintagma „grup infracțional” răsună pe rând în AGA. Șeful executiv de la SIF Transilvania are însă cadența mai bună. Afirmă că nu el este cel care dă sentința de „infractor”, dar sintagma se regăsește în comunicatele Parchetelor și la ASF.
Frățilă protestează și spune că nu are vreo sentință judecătorească penală împotrivă, dar afirmă că Fercală este cel cu comportament infracțional și că a devalizat SIF Transilvania. Ultimul nu este obșnuit să fie în defensivă și are un moment de uluială. „Așa este! Eu sunt singurul infractor!”, cutremură sala cu vocea lui.
„Sunt singurul care muncește. Dumneata iei indemnizația degeaba!”
„Gargară”, „mincinos”, sunt cuvinte care șuieră prin AGA. Acționarii cuponari ascultă răbdători. Nu este pentru prima dată când văd așa ceva. Cu un an înainte, Cristi, investitor cu portofoliu de peste 20 de ani la Bursa de Valori București și membru fondator al Băncii Transilvania, declara pentru Profit.ro că este uluit de liniștea de la Adunare (atunci Fercală și Frățilă erau în armistițiu) și se gândea că AGA este „prima fără urlete din ultimii ani”.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție cu parfum de 2007. Cocor vinde un spațiu din Piața Unirii cu 23.000 de euro pe metru pătratAcum au luat-o de la capăt. Frățilă spune că șeful de la SIF Transilvania monopolizează AGA și îi asigură pe acționarii prezenți că așa se întâmplă și în Consiliul de Supraveghere: 70% vorbește Fercală, 20% spune ce are de zis Frățilă, iar restul membrilor abia dacă mai iau cuvântul. „Sunt singurul care vorbește pentru că sunt singurul care muncește”, vine replica lui acuzatului. „Dumneata iei indemnizația degeaba!”
Cu Fercală și Frățilă la munte și la mare...
Adunarea are un moment de blocaj. Este reluată povestea care a izbucnit cu ani în urmă despre cum SIF Transilvania ar fi găsit firma de construcții COMCM Constanța (CMCM) devalizată de Frățilă. „Societatea era praf și pulbere”, spune Fercală, adăugând că acolo mai erau doar terenurile și câteva active. „Obiectul principal de activitate a fost nimicit. Au vândut bunurile în folos personal.”
La un moment dat discuția se prelungește și un acționar simte nevoia să le atragă atenția celor 2 oponenți că aceste aspecte nu interesează direct AGA de la SIF Transilvania, iar aceasta ar trebui mai degrabă lămurite într-o adunare separată la COMCM. Cere să se înainteze în ordinea de zi.
Acuzațiile din AGA – „faza pe soții”
Se înaintează, dar se trece la faza pe soții. Cum Fercală spune că soția lui Constantin Frățilă ar fi semnat documente la COMCM, care au păgubit societatea, constănțeanul nu rămâne dator și spune că și șeful de la SIF Transilvania a fost sancționat de ASF pentru că soția lui ar fi efectuat tranzacții deținând informații privilegiate. Cei 2 combatanți admit că nu este elegant să-și acuze reciproc soțiile, dar continuă să o facă.
CITEȘTE ȘI FOTO Calvarul locuitorilor cartierului Greenfield din Băneasa, cu un pas mai aproape de rezolvare. O hotărâre CGMB va facilita redeschiderea drumului închis în februarieCrinu Andănuț, reprezentant în Consiliul de Supraveghere din partea Allianz, are imprudența să intervină într-un moment în care tensiunea deja era ridicată. Atrage atenția că SIF Transilvania are cel mai mic buget din istoria sa, simptom că societatea ar fi fost secătuită. Este taxat rapid de Fercală, în cadrul aceleiași „faze pe soții”. Acesta îi spune lui Andănuț că primul lucru pe care l-a făcut când a fost numit în Consiliul de Administrație a fost să vină la el să-i propună să angajeze o "protejată" a acestuia. Andănuț, fost șef al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), neagă și spune că este o calomnie, dar Fercală insistă că așa a fost.
Liniștea de după AGA cu urlete...
Frățilă a încercat să fie calm și chiar a insistat să spună că așa vrea să vorbească. De câteva ori a mai cedat. Cuvântul „infractor” revine în AGA. „Nu ți-e rușine?!”, se aude. Fercală este excedat de criticile fostului arbitru constănțean: „Dacă nu-ți convine, vinde-ți acțiunile!” Șeful de peste 20 de ani de la SIF Transilvania ridică miza și vrea să pară că totul se va tranșa repede: „Ori Fercală este escrocul escrocilor și va fi închis, ori este altcineva și acela va plăti pentru pagubele provocate!”
Votul din AGA a făcut, însă, ca lucrurile să rămână taman nedecise. Acționarii au respins propunerile de revocare din Consiliul de Supraveghere ale lui Frățilă și Andănuț, făcute de Fercală, dar și pe aceea de pornire a acțiunii de răspundere împotriva directorului executiv formulată de contestatari.
După ce a tunat în AGA, Fercală citește cu ton liniștit, parcă pentru a vădi că este calm, deciziile acționarilor, de care ia act. Nici nu a scăpat de ”ghimpii” din board, dar nici nu a fost de clintit. Arată, așa cum a mai făcut-o și altădată, că este un supraviețuitor. Conflictul rămâne nedecis, iar recuzita se ridică. Acționarii părăsesc sala după o nouă „AGA cu urlete”, așa cum le numea Cristi, investitorul exprimentat care a văzut multe la viața lui.