Într-o perioadă în care majoritatea economiilor emergente se confruntă cu ieșiri semnificative de capital și exporturi în scădere, generate de declinul cotațiilor petrolului și de încetinirea creșterii economice din China, statele în curs de dezvoltare din Europa, printre care România, Ungaria și Polonia, rămân destinații atractive pentru investitorii de pe burse, potrivit MarketWatch.
De la începutul anului, indicele care urmărește evoluția companiilor din statele emergente a coborât cu 18,5%, declinul fiind accentuat de scăderea bursei din China din luna august, care a generat o reacție în lanț pe piețele din Taiwan, Coreea de Sud, Filipine, Tailanda și Vietnam. Totodată, economia Braziliei a intrat în recesiune, iar Rusia se confruntă cu probleme economice grave încă din a doua jumătate a anului trecut, în urma scăderii prețului petrolului cu peste 50% și a efectelor sancțiunilor economice impuse de statele din Vest.
Excepția o constituie economiile emergente din Europa, care cresc încet dar sigur. Bursa din Ungaria a crescut cu 20% în perioada ianuarie-august, în timp ce piețele de capital din România și Estonia au urcat cu 5,6%, respectiv 3,8%.
Motivele sunt ușor de intuit. În timp ce creșterea economică din multe state emergente se bazează pe comerțul cu petrol și alte materii prime și pe legăturile comerciale cu China, țările din Europa centrală și de est se concentrează pe consumul intern și pe exporturile către Europa Occidentală pentru a alimenta motoarele economiei. Totodată, țările din regiune nu au beneficiat de intrări majore de capital pe perioada boom-ului economic, astfel că inversarea trendului nu a avut un impact semnificativ, notează MarketWatch.
Diferențele dintre statele în curs de dezvoltare din Europa și restul economiilor emergente sunt vizibile prin prisma creșterii robuste ale produsului intern brut în cazul primei categorii. Astfel, economia Poloniei este preconizată să avanseze cu 3,2% în acest an, autoritățile de la București estimează o creștere de 3,3%, iar PIB-ul Ungariei este estimat la 3,6%.
Însă nici statele europene nu sunt scutite de probleme. Piețele de capital din Grecia au fost în picaj în prima parte a anului, iar acțiunile companiilor din Turcia au avut o performanță similară.
Pe de altă parte, dificultățile pe care le întâmpină Ucraina din cauza conflictelor izbucnite în urma anexării Crimeei și care au dus la o scădere drastică a PIB-ului crează oportunități pentru investitori pe termen lung, în special datorită potențialului din agricultură.