Kyle Bass de la fondul Hayman Capital avertizează că sistemul bancar din China, care cumulează active de 34.500 miliarde dolari, de trei ori produsul intern brut al țării, este amenințat de o criză majoră. Investitorul american anticipează o devalorizare de 30-40% a yuanului în raport cu dolarul.
Și-a obținut reputația în piețele financiare pentru că a câștigat masiv pariind pe prăbușirea pieței creditului ipotecar american în a doua jumătate a deceniului trecut. Acum prevede un șoc încă și mai mare. Kyle Bass, fondator al Hayman Capital unde are în administrare 1,7 miliarde dolari, dă alarma pentru o criză a sistemului de credit din China.
Încă de acum patru luni, Bass afirmase că un șoc pentru yuan și băncile din China se va produce inaugurând un ciclu de apariție a creditelor neperformante, iar acum spune că Ziua Judecății se apropie. "Sunt numai la câteva luni înainte ca să ajungă în teritoriul periculos", a declarat acesta într-o intervenție pentru CNBC.
China va trebui să intre serios în rezerva ei de 3.300 miliarde dolari pentru a recapitaliza băncile, iar aceasta va conduce la o depreciere semnificativă a yuanului, potrivit lui Bass, care în anul 2007, în condițiile prăbușirii pieței obligațiunilor ipotecare din SUA, a raportat un randament de 212% pentru fondul său cu sediul în Dallas, statul Texas.
Este ceva care ar urma să agraveze starea economiei chineze, care are nevoie de o rezervă valutară de cel puțin 2.700 miliarde dolari numai pentru a asigura o operare lină a fluxurilor comerciale externe, conform unui raport al Fondului Monetar Internațional.
Prăbușire de 30-40% a monedei naționale a Chinei?
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cât de mult ar urma să se devalorizeze yuanul? Dacă ar fi vorba de numai 10% ar fi încă un vis pentru piețele financiare. Având în vedere dezechilibrele acumulate în economia Chinei și dimensiunea acesteia, mai probabil este că yuanul se va prăbuși cu 30-40%, ceea ce ar fi un restart pentru întreaga economie globală, spune Bass, adăugând că pariul său pe deprecierea monedei naționale chineze este de ordinul miliardelor.
El nu are dubii că banca centrală a Chinei are capacitatea de a recapitaliza toate băncile, însă pentru a face aceasta ar fi nevoie de o extindere a bilanțului de ordinul miilor de miliarde de dolari. În prezent, prea puțini sunt cei care se concentrează asupra sistemului bancar din China, dar povestea își va face loc în piețe în acest an.
Datele din China indică o criză a producției industriale și financiară, precum și cel mai slab avans nominal al PIB anualizat din ultimii 40 de ani. "Nu este o aberație. Nu este o pierdere de viteză. Este rezultatul exceselor Chinei - să îi spunem alocare greșită a capitalului - care acum vine să-și spună cuvântul", spune managerul de la Hayman Capital, companie de administrare a activelor financiare care nu acceptă drept clienți decât investitori cu un aport de minim 5 milioane dolari. "Nu poți crește sistemul bancar cu 1.000% în 10 ani și să nu ai un ciclu de pierderi, după cum nu poți să menții o monedă puternică când rectifici această balanță", a conchis Bass.