Maib, cea mai mare bancă de la Chișinău, cu planuri de listare la BVB, afișează un profit în creștere la S1

Maib, cea mai mare bancă de la Chișinău, cu planuri de listare la BVB, afișează un profit în creștere la S1
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 aug 2024

Instituția de credit maib, care a cooptat-o recent în board pe fosta șefă de la NN Pensii, Andreea Pipernea, se consolidează ca cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de piață de 36-38%.

Maib, banca de la Chișinău care vizează listarea la Bursa de Valori București, a înregistrat în primul semestru un profit net de 694,3 milioane lei moldovenești (34,1 milioane euro), în creștere cu 5,6% față de perioada similară din 2023. Rentabiliatea capitalului propriu (ROE) se situează la 18,0%.

Urmărește-ne și pe Google News

„Sunt mulțumit de rezultatele obținute în primul semestru din 2024, în care maib și-a consolidat poziția pe piață alături de o creștere a profitului”, spune CEO-ul Giorgi Shagidze. „Profitabilitatea băncii a făcut posibilă o plată record de dividend, de 7,3 lei moldovenești pe acțiune, precum și viitorul program de achiziționare a propriilor acțiuni.”

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
TeraPlast promovează majorarea de capital cu aport în numerar la un preț maxim cu 10% sub cel de pe bursă CITEȘTE ȘI TeraPlast promovează majorarea de capital cu aport în numerar la un preț maxim cu 10% sub cel de pe bursă

Activele totale ale maib se ridicau la data de 30 iunie la 57,66 miliarde lei moldovenești (3,00 miliarde euro) fiind cu 10,3% mai mari față de cele de la sfârșitul anului trecut și asigurând o cotă de piață de 35,8% măsurată la nivelul activelor.

Creditele totale acordate de bancă au fost de 26,29 miliarde lei moldovenești (1,37 miliarde euro). În Republica Moldova are o cotă de piață de 38,0% din totalul împrumuturilor și una de 36,1% la nivelul depozitelor. În primele 6 luni, 72% din totalul depozitelor de retail au fost deschise online. Aplicația maibank a depășit nivelul de 676.000 de utilizatori. Pe viitor, maib ia în considerare posibilitatea extinderii internaționale cu o ofertă exclusiv digitală în România, axată pe nevoile diasporei din Moldova și extinderea ulterioară a serviciilor către piața de consum din România.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Allianz – plasamente de sute de milioane de euro în piețele externe. Investiții în companii din industria semi-conductorilor și în inteligența artificială CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Allianz – plasamente de sute de milioane de euro în piețele externe. Investiții în companii din industria semi-conductorilor și în inteligența artificială

Marja netă a dobânzii a ajuns la 4,1% la T2 din 2024, după o scădere trimestrială de 0,3 puncte procentuale, ceea ce a avut un efect în atenuarea dinamicii profitabilității.

La jumătatea lunii iunie, AGA de la maib a votat noua compoennță a board-ului, în care a intrat și Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii și care anterior a deținut funcții executive la Citibank, Erste, RBS și ABN Amro în România.

Visual Fan, companie care a anunțat livrarea unei centrale fotovoltaice pentru Atoliv România, vine cu dividende pentru acționari CITEȘTE ȘI Visual Fan, companie care a anunțat livrarea unei centrale fotovoltaice pentru Atoliv România, vine cu dividende pentru acționari

În aceeași AGA, acționarii maib au aprobat distribuția de dividende în valoare de 757 milioane lei moldovenești (39 milioane euro), pentru perioada 2021-2023, echivalent cu 7,30 lei moldovenești/acțiune, distribuție ce are aprobarea preliminară a Băncii Naționale a Moldovei. Acestea se adaugă dividendelor în sumă de 198 milioane lei moldovenești (10 milioane euro) plătite în 2023 și care ridică rata de distribuție pentru ultimii 3 ani la 38% din profitul net, ceea ce este în acord cu politica băncii de a returna acționarilor sub formă de cash între 30% și 50% din câștigul net.

AGA de la maib a mai aprobat răscumpărări pentru 5,19 milioane acțiunili proprii, reprezentând 5% din totalul titlurilor. în convocator se menționa valoarea acestui program de buy-back la 231 de milioane lei moldovenești (12 milioane euro) și că acesta va acoperi planul de stimulente pe termen lung. Suma care urmează să fie pusă la dispoziție pentru răscumpărare a fost aprobată în prealabil de banca centrală de la Chișinău.

Planuri pentru listarea la BVB

O AGA din anul 2022 a maib a votat de principiu listarea acțiunilor instituției de credit la Bursa de Valori București, însă aceste demersuri depind de schimbări în legislația de la Chișinău care încă nu s-au realizat.

Șantierul Naval Orșova obține al doilea contract din această vară de la clientul său constant din Olanda CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova obține al doilea contract din această vară de la clientul său constant din Olanda

"Intenția maib de a se lista la Bursa de Valori București rămâne neschimbată", a fost mesajul transmis în luna februarie a acestui an către piață, prin intermediul Profit.ro, de Giorgi Shagidze, Președintele maib. În prezent, pragul de 1% de aprobare de la banca centrală este prea restrictiv pentru a permite o listare fezabilă.

"Suntem siguri că acest lucru se va schimba, deoarece legislația moldovenească va fi armonizată cu cea a UE, însă nu suntem siguri când acest lucru se va întâmpla”, mai spunea Shagidze.

viewscnt
Afla mai multe despre
maib
chisinau
banca
andreea pipernea
bvb
bursa