Lichiditatea Fondului Proprietatea /FP/ pe piața de capital din România a crescut după listarea secundară a FP la Bursa din Londra, se arată într-un comunicat al administratorului Fondului - compania Franklin Templeton Investment Management Limited UK.
În anticiparea listării secundare pe London Stock Exchange în luna aprilie, valoarea medie zilnică de tranzacționare (VMZT) a Fondului pe Bursa de Valori Bucurețti a crescut cu 17% în luna respectivă, în comparație cu primul trimestru al anului 2015. Proporția Fondului în VMZT totală a Bursei de Valori București a crescut de la 26% în T1 la aproape 30% în aprilie, datorită interesului crescut și a tranzacționării premergătoare listării pe LSE.
În luna mai s-a observat o scădere atât în lichiditatea Fondului, precum și în valoarea medie zilnică de tranzacționare a BVB, însă lunile ulterioare au arătat o inversare completă, astfel încât lichiditatea medie a Fondului pe BVB a crescut din nou în luna iunie cu 19% și cu peste 52% în iulie 2015 în comparație cu media din T1 2015. Mai mult, proporția Fondului a atins un nivel record de 32% din VMZT a Bursei de Valori București în luna iulie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit administratrorului FP, pe lângă noua linie de lichiditate creată odată cu listarea Fondului pe LSE, lichiditatea Fondului pe Bursa de Valori București a crescut de asemenea, având un impact pozitiv asupra lichidității totale a pieței de capital din România.
"Suntem foarte mulțumiți să vedem impactul pozitiv al listării secundare pe London Stock Exchange. Obiectivul nostru a fost să aducem Fondul Proprietatea pe o piață unde investitorii internaționali ar avea acces mai ușor la Fond. Evoluția structurii acționariatului nostru până în prezent demonstrează că am îndeplinit acest obiectiv. Observăm în continuare un interes crescut pentru Fond, având în vedere dimensiunea programului de GDR-uri pe LSE, care în prezent reprezintă aproximativ 32% dintre toate acțiunile disponibile. Acestea sunt vești bune pentru România, care acum e mai accesibilă investitorilor străini, existând astfel un impact pozitiv asupra pieței de capital locale", a declarat Grzegorz Konieczny, vicepreședinte executiv al Templeton Emerging Markets Group și administrator de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți mau fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiții de tip închis, iar obiectivul său investițional este maximizarea randamentelor și aprecierea per acțiune a capitalului prin investiții în principal în acțiuni românești și titluri de valoare asociate acțiunilor.
Franklin Templeton și-a stabilit un birou în București în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajați, incluzând 6 specialiști locali în investiții sprijiniți de cei peste 40 de manageri de portofolii și analiști din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.