Producătorul de lactate și mezeluri Lactag Costești a votat în Consiliul de Administrație decizia de a deschide procedura de insolvență și a depus o cerere în acest sens la Tribunalul Pitești.
Abia mutată de pe piața Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, firma Lactag Costești (LACT) își cere insolvența.
Firma, care la prețul ultimei tranzacții din piața AeRO din 29 ianuarie, de 18,00 lei/acțiune, avea o capitalizare bursieră de 18,93 milioane lei, este controlată de Robert Iriza, cu 49%, și de Adriean Asan-Mic, cu 48,99%.
Ultimul dintre aceștia, președinte și director general, a fost întrebat, la o prezentare pe care a avut-o la Bursa de Valori București pentru emitenții care urmau să treacă pe segmentul AeRO, de ce este menținută la cota bursei o companie care are un free-float de 2,00%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alternativele ar fi fost fie o ofertă publică de preluare pentru acționarii minoritari, fie o atragere de finanțare prin vânzarea către piață a unor pachete sau majorări de capital care să includă în acționariat și mai mulți investitori de portofoliu. Atunci, Asan-Mic a spus că Lactag urmărește a doua variantă și tocmai de aceea mută compania pe piața AeRO.
La momentul de față, mișcarea este în sensul solicitării procedurii de insolvență.
”Lactag se află în stare de insolvență instalată (...) Lactag nu deținde lichiditățile bănești disponibile să acopere datorii de 67.387.373 lei, din care datroii exigibile mai vechi de 60 de zile în cuantum de 11.034.050 lei, singura șansă se salvare a societății fiind restructurarea acesteia în contextul procedurii insolvenței prevăzut de Legea 85/2004”, se arată în cererea pentru deschiderea insolvenței depusă la Tribunalul Specializat Argeș.
Cele mai mari datorii sunt către bănci – 23,4 milioane de lei. Astfel, Raiffeisen Bank are de recuperat 16,5 milioane de lei, Garanti Bank, 5,9 milioane de lei, iar Unicredit Bank, 1 milion de lei.
Furnizorii companiei au de recuperat, la rândul lor, 15,5 milioane de lei. În plus, Lactag mai înregistrează și restanțe de peste un milion de lei și față de cei 323 de angajați permanenți ai săi.
Lactag este una dintre cele mai mari fabrici de prelucrarea laptelui din sudul țării și a fost înființată în 1956. În 2012, antreprenorii Robert Iriza și Adriean Asan-Mic au devenit acționarii principali ai societății, printr-o tranzacție pe piața de capital.
Compania produce lapte, brânză, sana, ayran, kefir, lapte bătut, iaurt, smântână, telemea. În 2013, a fost achiziționată fabrica de prelucrarea cărnii de la Carcea (Dolj), iar compania a început să producă mezeluri și specialități afumate.
De asemenea, Lactag operează rețeaua proprie de magazine care are 28 de unități situate în București, Pitești, Craiova, Mioveni, Curtea de Argeș, Balș, Caracal, Drăgășani și Strehaia.