Investitorii de portofoliu „trântesc” majorarea de capital social de la Transelectrica, în care ar fi trebuit să vină cu bani de acasă

Investitorii de portofoliu „trântesc” majorarea de capital social de la Transelectrica, în care ar fi trebuit să vină cu bani de acasă
scris 21 aug 2019

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Transelectrica unde urma să se decidă o majorare de capital de peste 20 milioane lei nu a întrunit cvorum. Acționarul majoritar, statul, prin Ministerul Economiei, a fost prezent, dar absența unor investitori de portofoliu a făcut ca AGA să pice. Conducerea companiei urmează să reconvoace acționarii.

O operațiune care în mod tradițional pe piața de capital nu este populară – cea de majorare de capital în care acționarul vine ca aport în natură cu acvtive care nu sunt productive, iar în contrapartidă investitorii de portofoliu trebuie să vină cu bani de acasă pentru a-și menține nivelul participațiilor – a fost trântită pe piața de capital românească.

Urmărește-ne și pe Google News

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL) ce urma să ia o decizie în acest sens nu a întrunit cvorumul necesar de 85%. Au participat acționari reprezentând 73,43% din titlurile transportatorului energetic, inclusiv statul român, prin Ministerul Economiei, care are o participație de 58,69%, din capitalul social. Notificarea de pe bursă menționează că directoratul companiei să reconvoace AGA, după ce 2 zile consecutive nu a fost întrunit cvorum la acest mijloc de august.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creștere substanțială a profitului net semestrial al Rompetrol Well Services CITEȘTE ȘI Creștere substanțială a profitului net semestrial al Rompetrol Well Services

Operațiunea de piață viza o majorare de capital de 20,25 milioane lei, în care statul vine cu un un aport în natură în contravaloare de 11,88 milioane lei pentru 17 terenuri deținute care vor intra în societate și, în același timp, lăsa investitorilor acționari de portofoliu posibilitatea unor subscrieri în valoare de 8,36 milioane lei, ca aport în numerar.

Transelectrica a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit net de 30 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 70% față de perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a diminuării veniturilor din serviciile de sistem tehnologice, determinată de diminuarea tarifului aprobat de ANRE, și a majorării cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în condițiile creșterii prețurilor de achiziție a acestor servicii pe piața concurențială, pentru rezerva secundară și rezerva terțiară rapidă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Transelectrica este listată la cota BVB din anul 2006, iar la ultimul preț, de 20,00 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a transportatorului de energie electrică se ridică la 1,46 miliarde lei (309,90 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bvb
bursa
brd
ministerul economiei