InterCapital, cel mai mare broker independent de la Adriatica, lansează un fond închis de tip ETF care replică structura indicelui BET-TR, cel care include dividendele. Entitatea, lansată în parteneriat cu casa de brokeraj Investimental, are de la început o masă critică de instrumente financiare care depășește nivelul de 2 milioane euro.
PROFIT PIAȚA DE CAPITAL.forum - a IV-a ediție. Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, lecții din experiența companiilor listate, ce poate atrage populația să-și plaseze banii, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF - DETALII AICI
Investitorii activi la Bursa de Valori București au la dispoziție, începând de astăzi, o nouă „jucărie” prin care pot lua expunere pe piața de acțiuni în ansamblul ei. InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiții din Croația, a listat un fond de tip ETF, al 3-lea de la cota pieței locale după cele ale SSIF TradeVille și Patria Asset Management, care replică componențele indicilor BET (TVBETETF) și BET-NG (PTENGETF).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inițiatorii au vizat tot un indice al bursei locale, însă de data aceasta este vorba de indicele BET-TRN de total return. Fondul (ICBETNETF) care are la lansare un activ net de 9,79 milioane euro a intrat în piață la un preț apropiat de valoarea unitară a activului net, care este cu puțin peste 74,00 lei/unitate.
„Venim în România cu multă smerenie, dar și cu mult entuziasm, pe care vrem să-l împărtășim”, spune Ivan Kurtovič, președinte al InterCapital Asset Management, entitatea care a adus la cota BVB primul fond străin. Ideea de investiție în piața locală a venit în urma unei vizite de acum 15 ani în România, iar elementul de atractivitate îl reprezintă că țara are un număr triplu de locuitori față de Croația, dar și spațiu mare de dezvoltare. „Dimensiunea țării este impresionantă după reperele Europei Centrale și de Est și aceasta este o mare oportunitate”, rezumă Kurtovič.
Titlurile se tranzacționau, la jumătatea sesiunii, în jurul reperului de 74,20 lei pe unitate, ceea ce situează capitalizarea ETF-ului la 11,39 milioane lei (2,29 milioane euro). Spre comparație, fondul cu vechime de 12 ani care replică structura BET al TradeVille are o valoare de 308,95 milioane lei (62,08 milioane euro), și cel care are ca referință indicele de energie de la BVB este tranzacționat în piață la o valoare de 18,26 milioane lei (3,67 milioane euro). Faptul că ultimul ETF a avut la listarea de la începutul anului trecut o valoare de doar 1,50 milioane lei arată și potențialul de expansiune al fondului străin lansat acum.
CITEȘTE ȘI Simtel – contracție a afacerilor cu 30%, dar triplare a profitului net„Trebuie să creăm produse, iar ceea ce se întâmplă astăzi este în sensul lărgirii paletei de produse pentru a atrage investitori pe piața de capital. Există potențial”, a declarat Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București. „Majoritatea celor care vor investi și care investesc în bursă și vor să-și ia o anumită expunere, vor să și-o ia în mod lichid, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor, iar existența ETF-urilor este obligatorie în acest context.”
Noul fond al InterCapital – cel mai mare intermediar independent din Croația, dar și în regiunea Adriaticii, cu active de jumătate de miliard de euro aparâinând a 12.000 de clienți – vine într-o piață a ETF-urilor românești subdimensionată. Astfel, tranzacțiile cu acest tip de instrumente reprezintă doar 2% din rulajul de pe bursa românească, fiind la jumătate față de procentajul de 4% din Franța, de 5 ori mai mic decât cel de 10% din Italia și strivit de cel de 28% din totalul activității bursiere în cazul SUA.
CITEȘTE ȘI Acționarii Purcari aprobă un dividend cu randament de 4%. Schimbări în Consiliul de AdministrațieCroația este o piață atipică, în care schimburile cu instrumente de tip ETF reprezintă 7% din activitatea de tranzacționare în regim bursier. Este un nivel care depășește confortabil procentajul din țări cu piețe de capital dezvoltate: 2% în Germania, 5% în Olanda și Japonia, 6% în Australia. Realitatea este dată de activarea, începând cu anul 2020, a celor de la InterCapital care promovat astfel de produse.
Compania croată vrea să dinamizeze și piața românească ce nu are chioar un punct de plecare foarte slab. Spre comparație, Austria nu punctează la acest capitol, și transferurile cu aceste instrumente sunt derizorii în totalul volumelor în cazul Sloveniei (0,1%) sau al Ungariei (0,2%).
CITEȘTE ȘI Life is Hard raportează o prăbușire a profitului net la T1. Tăiere drastică a datoriilor comercialeÎn demersul lor, cei de la InterCapital vor beneficia de parteneriatul unei case de brokeraj cu expertiză pe piața locală, societatea Investimental. Mihaela Bîciu, CEO al intermediarului român, spune că ETF-ul listat astăzi îndeplinește criterii care facilitează obiectivele investimental pentru înlesnirea accesului l a bursă și creșterea numărului de investitori pe piața românească de capital.
Un sondaj al brokerului român relevă elemente de percepție în rândul investitorilor și a potențialilor investitori față de ETF-uri. Argumentele favorabile pentru palsamente în acest tip de produse sunt legate de diversificare, riscul mai mic, comisioanele mai reduse și faptul că nu există costuri ascunse. Ironic, aproximativ aceleași criterii sunt aduse în discuții și în pentru scepticismul față de ETF: nu am informații suficiente, nu înțeleg acest tip de investiții, randamentul este prea mic și comisioanele sunt mari.
CITEȘTE ȘI Obligațiunile Bittnet intră pe bursă la un preț superior celui din oferta publică. Strategia pe anii 2024-2027 a Grupului vizează o majorare semnificativă a ratelor de profitabilitateDe fapt, combinația între comisioane și amplitudinea m ică a mișcărilor sunt cele care erodează din performanța multor ETF-uri, astfel încât investitorii sfârșesc prin a fi dezamăgiți de capacitatea unor astfel de fonduri de a da performanța generală a indicelui pe care îl replică.
Divo Pulitika, manager de fond la InterCapital Asset Management chiar aduce în discuție ce înseamnă un ETF prost, care nu aduce randament pe măsura performanței indicelui. Dezavatnajele sunt comisioanele de administrare, disocuntul cu care ETF-ul se tranzacținează față de activul net și diferențialul dintre cerere și ofertă care face ca punctele de intrare să fie suboptime pentru investitori.
CITEȘTE ȘI Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTOCroatul spune că instrumentul financiar listat astăzi la BVB este, însă, un ETF bun. Primul avantaj este dat de comisionul anual de administrare de 0,6% și care poate urca până la un cost total de 1%. Până la 31 iulie, emitentul nu va percepe comision, promoția vizând acomodarea investitorilor cu acest tip de instrument.
Mihaela Bîciu de la Investimental spune că ETF-ul lansat în parteneriat cu croații are un „comision extrem de competitiv”. De asemenea, inițiatorii se vor preocupa ca spread-ul să fie mic, între 0,2% și 1%. Interesul din prima zi și cotarea mai intensă a făcut ca diferențialul între „bid” și „ask” să fie foarte mic, de multe ori sub 0,10%, relevă date analizate de Profit.ro pe platforme de tranzacționare ale brokerilor locali. Spre exemplu, la un moment dat, primul ordin din cerere era la nivelul de 7,40 lei pe unitate și cel mai bun ordin de vânzare era la 7,43 lei pe unitate, ceea ce înseamnă un diferențial de numai 0,04%. Acest spread va depinde pe termen lung de lichiditatea instrumentului.