"Mâna greblă se făcu" din nou: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să distribuie ca dividende întreg profitul pe 2017, plus 1 miliard de lei din cel reportat

"Mâna greblă se făcu" din nou: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să distribuie ca dividende întreg profitul pe 2017, plus 1 miliard de lei din cel reportat
scris 27 apr 2018

Fondul Proprietatea, care deține 20% din acțiunile Hidroelectrica, acțiuni pe care a anunțat în toamna anului trecut că este dispus să le vândă, vrea ca cel mai mare producător de energie din România să distribuie acționarilor, sub formă de dividende, întregul profit realizat anul trecut, plus 1 miliard de lei din rezultatul reportat.

Hidroelectrica este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 80% din capital.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Fondul Proprietatea a solicitat "aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acționarilor aferent anului 2017 sub formă de dividende", dar și "aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 lei acționarilor societății, din rezultatul reportat repezentând surplus realizat din rezerve de reevaluare".

Euro depășește nivelul de 4,66 lei, la cel mai mare nivel din ultima lună, pe fondul tensiunilor politice CITEȘTE ȘI Euro depășește nivelul de 4,66 lei, la cel mai mare nivel din ultima lună, pe fondul tensiunilor politice

Cele două distribuiri ar urma să se cumuleze, potrivit FP. Hidroelectrica nu a anunțat încă profitul net pe 2017. Cel brut este estimat la 1,6 miliarde lei.

Solicitarea FP vine pe fondul continuării politicii Guvernului de anul trecut, de extragere de dividende cât mai mari de la companiile de stat. Mai mult, riscul de depășire a pragului de deficit bugetar de 3% din PIB setat de normele UE este mai mare în 2018, deci și "foamea de bani" a Executivului este mai intensă.

În 2017, Ministerul Energiei a respins o solicitare similară a FP, ca Hidroelectrica să distribuie sub formă de dividende întregul profit obținut în 2016, plus 1 miliard de lei din rezultatul reportat al anilor anteriori, ceea ce ar fi ridicat valoarea totală a dividendelor acordate de companie anul trecut la peste 2,15 miliarde lei.

Schimbare în conducerea dezvoltatorului austriac Immofinanz România. Fulga Dinu, fostă CFO al Iulius Group, preia funcția de Country Manager Operations CITEȘTE ȘI Schimbare în conducerea dezvoltatorului austriac Immofinanz România. Fulga Dinu, fostă CFO al Iulius Group, preia funcția de Country Manager Operations

Atunci, s-a decis ca societatea să achite dividende în valoare totală de 1,035 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat în 2016. Ulterior, s-a mai convenit ca Hidroelectrica să dea și dividende suplimentare, de circa 665 milioane lei, din rezervele și profitul reportat al companiei.

Hidroelectrica estimează pentru anul în curs cheltuieli de listare la Bursă în creștere cu 31,4 milioane lei comparativ cu 2017 și își planifică rezolvarea problemei abandonării și scoaterii din bilanț a unor proiecte istorice de investiții cu alte funcțiuni decât cea energetică, măsură obligatorie în vedere listării, potrivit documentelor de fundamentare a proiectului de buget al Hidroelectrica pe 2018.

În septembrie anul trecut, Fondul Proprietatea a transmis că își "analizează strategic" opțiunile cu privire la participația de 20% din capitalul Hidroelectrica, într-un anunț remis Bursei de Valori București cu privire la o "procedură competitivă ce poate duce la posibile vânzări de dețineri FP", precizând că a angajat grupurile financiare multinaționale Citigroup și UBS drept consultanți "în legătură cu tranzacția preconizată". Anunțul a fost făcut pe fondul acutizării conflictelor cu acționarul majoritar, Ministerul Energiei.

Renault anunță creșteri la înmatriculări și cifră de afaceri pentru trimestrul 1. Dacia a avansat cu 13,8% la nivel global și și-a majorat ponderea în vânzările grupului CITEȘTE ȘI Renault anunță creșteri la înmatriculări și cifră de afaceri pentru trimestrul 1. Dacia a avansat cu 13,8% la nivel global și și-a majorat ponderea în vânzările grupului

Fondul și-a reevaluat la finalul anului trecut în creștere cu peste 5% (182 milioane lei) valoarea participației de 20% din acțiunile Hidroelectrica, comparativ cu 31 decembrie 2016, de la 3,384 la 3,566 miliarde lei. Astfel, întreaga companie ar fi evaluată acum la circa 17,8 miliarde lei, cu aproape un miliard de lei mai mult față de finalul lui 2016 (16,92 miliarde lei).

Hidroelectrica estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici față de veniturile preliminate pentru 2017, și pregătește investiții de 490,58 milioane lei. De asemenea, societatea și-a bugetat un profit brut de 937,16 milioane lei în acest an, de 1,7 ori mai puțin față de anul 2017, când a încheiat cu un profit brut estimat de 1,6 miliarde lei.

Cheltuielile totale sunt bugetate la 2,26 miliarde lei, în creștere cu aproape 32% față de anul trecut. Principalele motive care stau la baza acestei majorări sunt constituirea de provizioane aferente abandonării unor investiții istorice cu funcțiuni complexe, în vederea listării companiei, și creșterea salariilor cu 80,12 milioane lei, datorită negocierii unui nou contract colectiv de muncă pe o perioadă de doi ani. În plus, numărul angajaților va crește cu 214 (6,5%), la circa 3.600. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
ministerul energiei
dividende companii de stat
dividende suplimentare