În primele 5 luni din 2021, tranzacțiile de pe piața AeRO au depășit reperul de 100 milioane lei, incluzând valoarea agregată de 33 milioane lei a exercițiilor din piața primară. Este o dinamizare după un model deja existent în Polonia și pe care fostul director al Bursei Ludwik Sobolewski l-a anticipat ca fiind viabil și în România.
Efervescența în rândul investitorilor individuali a aruncat piața AeRO către recorduri de capitalizare și lichiditate nemaivăzute de la balonul speculativ al pieței Rasdaq, din anul 2007. Sosirea unor companii dinamice deschise către mediul investițional a îmbunătățit sentimentul față de acest segment, care a căpătat relevanță în activitatea în ansamblu a Bursei de Valori București.
Date centralizate de operatorul de piață arată că, la sfârșitul lunii mai a acestui an, valoarea capitalizării bursiere a companiilor listate pe AeRO a crescut cu 48%, la 10,4 miliarde lei (2,11 miliarde euro), de la aproximativ 7 miliarde lei (1,42 miliarde euro) în mai 2020.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ZebraPay, cu cea mai mare rețea de Stații de Plată de tip self-service din România, a venit la bursăDinamica este încă și mai importantă la nivelul rulajelor. Acestea au avut o explozie de 133%, la 102,9 milioane lei în primele 5 luni ale anului, de la 44,2 milioane lei în perioada similară din 2020.
Piața AeRO a fost relansată în mandatul de director general al BVB al lui Ludwik Sobolewski, într-un efort de refacere a sentimentului investitorilor după dezamăgiri succesive în piață față de comportamentul multor acționari majoritari în piața Rasdaq. Polonezul a văzut un potențial deosebit dinspre numele noi din economia românească și a vizat o dinamizare a segmentului pentru firme cu capitalizare mică după un model deja existent la Varșovia pentru piața NewConnect.
Eforturile de marketing ale Bursei din anii 2016-2017 nu s-au tradus printr-o sporire semnificativă a rulajelor din sistemul alternativ de tranzacționare la acel moment și nici printr-o secvență de listări imediate ale firmelor mici.
CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova anunță că are contracte de 5 milioane euro în Olanda pentru construcția a 2 nave. Acțiunile explodează la bursăPotențialul se materializează abia în 2020-2021, antreprenorii fiind încurajați să vină la bursă în condițiile în care investitorii de retail se arată dispuși să valorizeze destul de sus companiile românești. Într-o discuție cu Profit.ro din decembrie 2019, înaintea exploziei pieței AeRO, polonezul Sobolewski întărea viziunea sa că în România există un mediu antreprenorial dinamic ce are deschidere către piața de capital și adăuga faptul că sub acest aspect România este în acest moment o piață emergentă într-un nivel mai ridicat decât Cehia sau Ungaria.
În martie 2018, la aproximativ jumătate de an de la încetarea mandatului, polonezul declara pentru Profit.ro că nu încearcă niciun regret întrucât urma să se implice în dezvoltarea pieței de capital românesc prin noul său proiect.