Indicele BET a depășit reperul de 10.000 de puncte pentru prima oară de la „boom”-ul bursier din deceniul trecut. Volumele sunt însă foarte mici, iar investitori experimentați abia dacă bagă de seamă

Indicele BET a depășit reperul de 10.000 de puncte pentru prima oară de la „boom”-ul bursier din deceniul trecut. Volumele sunt însă foarte mici, iar investitori experimentați abia dacă bagă de seamă

Indicele BET a atins reperul de 10.000 de puncte, dar peisajul bursier rămâne cenușiu.

scris 13 ian 2020

Ajutat de explozia pe o nouă valoare record a acțiunilor Fondul Proprietatea, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a atins un nou maxim post-criză. În piață nu există, însă, efervescență, iar activitatea de tranzacționare a fost abia la jumătate față de media anilor trecuți. Investitori cu experiență mai degrabă spun bancuri, decât să vorbească despre performanța de la BVB.

Este nevoie să ne întoarcem cu peste 12 ani înapoi în timp pentru a vedea bursa românească la nivelurile închiderilor de astăzi. Indicele reprezentativ BET a depășit pragul psihologic de 10.000 de puncte, mulțumită saltului unei acțiuni care nici măcar nu era în componența sa în etapa de „boom” bursier din anii 2005-2007, atunci când acest reper a fost atins prima dată.

Urmărește-ne și pe Google News

Economia românească este mult mai performantă față de ce era în anul 2007, indicele Dow Jones Average Industrial este la valori duble față de cele de atunci, însă Bursa de Valori București abia acum reușește o recuperare care, iarăși, încă nu este integrală până în zona maximelor. Este o slăbiciune a pieței locale care ține de absența unei clase numeroase de investitori activi în România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare

Impasul s-a resimțit și astăzi. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 23,60 milioane lei (4,94 milioane euro), echivalentul a mai puțin de 130 de salarii medii anuale nete. Piața se ridică așadar, mai degrabă din inerție, decât în contextul unor ordine consistente. Momentul trece aproape neobservat. Nu numai că media îl remarcă tangențial, dar nici pentru jucătorii din piață nu are o semnificație deosebită. Pe un grup de WhatsApp al unor investitori experimentați din piață, nimeni nu remarcă doborârea pragului respectiv. După închiderea ședinței bursiere, singurul mesaj conține un banc despre mistreți, lupi, un vânător, un cioban și soția acestuia.

Climatul favorabil activelor de risc de la cumpăna dintre ani a favorizat, de asemenea, această performanță a pieței locale de acțiuni. Astăzi, indicii europeni au avut, totuși, o evoluție neconcludentă, cu închideri divergente la nivelul principalilor indici contientali și regionali: -0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,39% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,02% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,24% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +1,22% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,33% pentru indicele PX de la Praga.

După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător CITEȘTE ȘI După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător

La București, indicele BET Plus a câștigat 0,69%, iar indicele BET a urcat cu 0,71%, până la nivelul de 10.023,95 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascedent a fost unul robust, așa cum Profit.ro a subliniat în multiple rânduri încă de vara trecută, mișcarea pozitivă fiind aproape neabătută, cu retrageri nu foarte adânci, la capătul cărora cumpărătorii s-au regrupat, de obicei în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), important suport dinamic pe parcursul întregii mișcări, așa cum se vede și pe graficul de mai jos.

Indicele BET a depășit reperul de 10.000 de puncte pentru prima oară de la „boom”-ul bursier din deceniul trecut. Volumele sunt însă foarte mici, iar investitori experimentați abia dacă bagă de seamă

Cu motoare de creștere importante în acțiunile Băncii Transilvania (TLV), astăzi cu un avans de 0,19%, până la prețul de 2,6200 lei/acțiune, pe transferuri de 4,48 milioane lei și cele ale Romgaz Mediaș (SNG), trendul a fost dus azi pe noi culmi de explozia de preț de 2,49%, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la un nou maxim în piața secundară de 1,2350 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 6,17 milioane lei.

Este un impuls susținut de așteptata ofertă de răscumpărare pentru un număr de până la 200 milioane de acțiuni și care a făcut ca și indicele financiar BET-FI să supraperformeze pieței, cu un salt de 2,27%, până la nivelul de 49.080,81 de puncte. Din structura sa, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au fost protagonistele primei tranzacții de tip deal a anului, însă și aceasta de numai 627.000 de lei.

Iarăși, element de slăbiciune pentru piață, acțiunile de pe locurile 3-4 din clasamentul tranzacțiilor, au avut închideri negative. Astfel, titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 1,57%, până la prețul de 344,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,72 milioane lei, ceea ce a condus și la un avans de numai 0,12% a indicelui energetic BET-NG, iar titlurile Biofarm București (BIO) s-au depreciat cu 1,99%, până la prețul de 0,3450 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,27 milioane lei, peste media obișnuită pentru o zi de tranzacționare pe acest emitent.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
sif banat crisana