Blocajul instituțional de la Bursa de Valori București s-ar putea prelungi și după Adunarea Generală a Acționarilor din această săptămână. Sunt necunoscute despre cât de repede va veni avizul ASF pentru noul membru al Consiliului de Administrație și când acesta va fi completat. Nu este exclus ca directorul general să fie desemnat abia în decembrie sau chiar la începutul anului viitor. Fostul CEO Ludwik Sobolewski este în cărți, dar în momentul de față de nu este în contact cu operatorul de piață.
Activitatea de marketing a Bursei de Valori București ar urma să fie relativ gripată în ultima parte a acestui an, fără coerența imprimată de o conducere executivă cu mandat clar care să-și asume strunirea proiectelor. Numirea unui director general ar putea fi amânată luni de zile, chiar dacă Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor se va întruni joi pentru completarea Consiliului de Administrație.
Așteptările, potrivit unor surse din piață, sunt că directorul general ar urma să ocupe poziția cel mai devreme abia în decembrie sau chiar la începutul lui 2018, procesul de selecție fiind întârziat și depinzând de un aviz pentru noul membru al CA despre care nu se știe când va veni de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Până atunci, este un gripaj în Consiliul Bursei, cu tabere în poziție în raport 4 la 4.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Polonezul Ludwik Sobolewski, cel care a ocupat poziția de CEO al BVB în ultimii 4 ani, rămâne în cărți, dar deja este o perspectivă tot mai puțin clară că tot el este cel care va fi desemnat de conducerea administrativă, așa cum păreau că se vor îndrepta lucrurile în prima jumătate a acestui an.
Postul de director general este ocupat interimar de adjunctul Alin Barbu, dar derularea activităților este în provizorat, fără asumarea clară de alte proiecte de promovare a pieței de capital. Blocajul a rezultat din decesul în iunie a lui Cristian Micu, care, fiind din partea grupului băncilor în Consiliul Bursei, probabil ar fi urmat să dea un vot în favoarea lui Sobolewski în această vară. El a fost înlocuit de Radu Hanga din partea grupului Banca Transilvania, dar întârzierea avizării acestuia din partea ASF a făcut să nu existe condițiile pentru reunirea CA în vederea unui vot asupra încredințării mandatului de director general.
Forumul Investitorilor Individuali este contramandat
Măsură acestei stări de lucruri ar fi dată de anularea Formului Investitorilor Indivuali, au declarat aceleași surse pentru Profit.ro. Ediția programată pentru octombrie ar fi urmat să fie cea mai mare de până acum, cu aproximativ 1.000 de participanți, așa cum anunța președintele Consiliului de Administrație Lucian Anghel încă din martie, de la precedentul eveniment.
În acest scop fusese contractat pavilionul central din complexul expozițional Romexpo și existau angrenate și firme partenere. Fără implicarea directă a directorului general, decizia mai prudentă a fost că ediția respectivă trebuie amânată.
I-au luat cartela lui Sobolewski
Operatorul de piață funcționează fără sincope, un interimariat al directorului general adjunct Barbu funcționând bine și în anul 2013. Sunt, însă, „mașinile” cele care își fac treaba. Angajații sunt în așteptare față de demersurile de promovare.
Pentru o perioadă s-a crezut că până la tranșarea unei decizii într-un sens sau altul, Sobolewski ar putea veni în continuare la birou pentru a conduce informal lucrurile și a asigura o continuitate. Speculațiile sunt nefondate. Polonezul nu vine la slujba pe care a pierdut-o și i s-a și luat și cartela de acces de la office.
Surse din piață susțin că fostul director general ar mai avea de încasat bonusuri pentru anul în curs, în condițiile în care unii indicatori de care erau asociate performanțele sale s-au ameliorat în 2017 față de anul precedent.