Încă nu am văzut minimele pe bursă, spune directorul unei case de brokeraj. La ce trebuie să ne așteptăm până la finalul anului

Încă nu am văzut minimele pe bursă, spune directorul unei case de brokeraj. La ce trebuie să ne așteptăm până la finalul anului
scris 27 apr 2020

Revenirea recentă ar putea fi amendată de noi valuri de vânzări pe măsură ce apar date economice despre recesiune și sunt publicate rezultatele financiare ale companiilor listate, avertizează Octavian Molnar, director general la casa de brokeraj IFB Finwest. El spune că revenirea are potențialul de a fi bruscă, dar este foarte probabil ca minimele să fie retestate în lunile următoare. Investitori individuali mai experimentați și noutatea fondurilor de pensii față de criza anterioară fac piața mai robustă. Noi angajamente că bursa românească va rămâne funcțională indiferent de gravitatea șocurilor.

Prăbușirile cotațiilor de la Bursa de Valori București în contextul crizei coronavirus au fost amendate de un raliu de aproape 1.500 de puncte pe indicele BET, care a intrat în impas înainte de Paști. Mișcarea a fost antrenată de reveniri consistente și pe marile burse, însă câștigurile recente ar putea fi anulate de o reluare a vânzărilor.

Urmărește-ne și pe Google News

„Șocul încă nu a trecut”, avertizează pentru Profit.ro șeful uneia dintre cele mai dedicate case de brokeraj pentru investitorii de retail din piața bursieră românească, IFB Finwest. De la Arad, Octavian Molnar spune că aprecierile semnificative recente au la bază informațiile despre atenuarea numărului de cazuri de contractare a bolii COVID-19, iar un sentiment pozitiv și-a făcut loc în rândul investitorilor. Pe de altă parte, este foarte probabil ca aceștia să reacționeze ulterior la datele statistice care vor veni și la bilanțurile companiilor listate care este de așteptat să fie deteriorate la S1.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman CITEȘTE ȘI Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman

„Efectele economice încă nu se văd”, spune brokerul, care se așteaptă ca revenirea bursieră să fie de tip „double-bottom”, sau în formă de "W", ceea ce ar presupune o retestare a minimelor în lunile următoare. „Consumul a scăzut la nivel mondial”, mai spune el, iar atunci când vor apărea cifrele societăților listate, investitorii se vor replia în funcție de profiturile estimate și elementele de evaluare fundamentală.

Într-adevăr, bursa românească a picat într-un interval de o lună cu aproximativ o treime, în condițiile în care, de exemplu, și la New York Stock Exchange a fost o cădere mai abruptă decât cea care a urmat imediat crahului din anul 1929, care a precedat Marea Criză interbelică. Indicele BET de la București a testat zona de 7.000 de puncte, în jurul căreia a oscilat în anii 2014-2017, înainte de a fi catapultată de investitori către noi maxime post-criză, atinse la începutul acestui an, iar acolo a găsit un punct de susținere după cum și puseul de vânzări care s-a oprit în primăvara trecută a regăsit același punct de regrupare a investitorilor.

Încă nu am văzut minimele pe bursă, spune directorul unei case de brokeraj. La ce trebuie să ne așteptăm până la finalul anului

Capacitatea pieței de a găsi un minim și de a antrena un raliu robust vine într-un context al maturizării bursei românești. „Chiar s-a dovedit că suntem o piață emergentă”, spune Molnar, făcând trimtere la decizia din luna septembrie a anului trecut a agenției de evaluare financiară FTSE Russell de a ridica BVB din periferia sistemului financiar mondial. „În 2008 am reacționat ca o piață de frontieră, cu căderi imense”, își amintește directorul de la IFB Finwest, și atunci în piață pe aceeași poziție.

Au fost deschise conturi noi

Acum, „piața s-a ținut foarte bine”, iar aceasta are 2 explicații. Pe de o parte, sunt investitorii individuali care au experiența crizei trecute și știu că, activându-se la cumpărare, pot obține pentru viitor randamente bune. Astfel, sunt investitori noi, dar și reactivări de conturi ale unor proprietari care le-au lăsat în adormire de mai mult timp, iar acum sunt tentați de noile prețuri. „Sunt efectiv conturi noi”, spune Molnar.

În al 2-lea rând, s-a resimțit susținerea la cumpărare din partea fondurilor de pensii. Hulite până acum câțiva ani, cu tentative de reducere a schemei sau chiar de desființare în 2017-2018, acestea și-au îndeplinit una din meniri, să fie cumpărătorii de ultimă instanță. „Și-au dovedit în plină criză eficiența”, rezumă brokerul. „A dispărut acel stres care a existat acum 10 ani. Se vede că piața e mult mai matură.”

Într-adevăr, cu puțin înante de Paști, NN Group, cel mai mare administrator de pe piața pensiilor private, a făcut cunoscut că, în urma achizițiilor-răspuns la șocurile de vânzare, și-au majorat la peste 10% din titluri expunerea pe acțiunile cu cea mai mare lichiditate în ultimul deceniu la BVB, respectiv cele ale Băncii Transilvania (TLV) și ale Fondului Proprietatea (FP).

Casele de brokeraj au avut niște luni bune

Atingerea unor noi paliere de prețuri pentru mai multe acțiuni, percepția diferită despre dimensiunea impactului economic al pandemiei și orizonturile de timp investiționale diferite ale investitorilor au antrenat volume sporite. Au fost zile în care rulajul pieței de acțiuni de la BVB a depășit reperul de 100 milioane lei sau chiar pe cel de 200 milioane lei, pe anumite pusee de vânzare.

„Perioada a fost destul de bună pentru casele de brokeraj cel puțin înainte de Paști”, spune Molnar de la IFB Finwest, subliniind însă declinul volumelor imediat după Sărbători. „Toată lumea așteaptă...”

TeraPlast trece peste coronavirus și obține un profit net aproape dublu la T1. „Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale.” CITEȘTE ȘI TeraPlast trece peste coronavirus și obține un profit net aproape dublu la T1. „Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale.”

Momentan, piața digeră problemele nemijlocite legate de boala COVID-19. Din punctul de vedere al numărului de cazuri și deceselor, România arată bine sub aspect statistic, spune șeful casei de brokeraj, care își are sediul central în Arad, unul din orașele cele mai afectate de virus. „Restricțiile au fost OK.” La fel, „Banca Națională a reacționat foarte bine” și a ținut fluctuația cursului de schimb euro/leu foarte scăzută într-un context foarte greu, în care „am consumat din extern, iar economia nu a produs mai nimic”.

Necunoscutele se leagă de impactul economic și este de urmărit care sunt măsurile pe care le preconizează Guvernul, dat fiind proiecțiile pentru existența unui număr de aproximativ 1 milion de șomeri. Scutiri generalizate de taxe sunt nefezabile, dar probabil că anumite sectoare, „foarte lovite și închise prin ordonanță” ar putea avea nevoie de stimuli. Molnar este conștient că spațiul de manevră al statului român este restrâns. „În perioada de creștere, în loc să punem deoparte, am cheltuit”, rezumă comportamentul prociclic. Unele firme nu vor avea capital de lucru, de repornire a activității. Exemplul ar fi cel al magazinelor de haine, care au rămas cu colecția de primăvară nevândută, pe stoc, și pe care nu o mai poate vinde decât peste un an, dar acum ar avea nevoie de alți bani pentru achiziția hainelor de vară.

Bursa va rămâne deschisă orice ar fi

Stresul se va menține în economie și de aceea este foarte posibil să mai vedem o nouă undă de șoc pentru sistemul financiar. La acel moment, bursa românească ar urma să fie la fel de robustă operațional cum a fost la vânzările din martie sau în criza financiară din anul 2008. „Nici nu se pune problema ca Bursa de Valori să fie închisă”, spune Molnar, care în decembrie a obținut un nou mandat în Consiliul de Administrație al operatorului de piață BVB. „Ar fi un semnal negativ chiar și să fie închisă o jumătate de zi”, continuă el, menționând că se depun toate eforturile ca să fie menținută industria bursieră.

Chiar și orarul de tranzacționare, despre care mai mulți brokeri și investitori spun că este prea extins, nu trebuie scurtat, cel puțin în această perioadă. „Orice fel de modificare ar fi un semn de slăbiciune”, sintetizează directorul de la IFB Finwest.

8 milioane de lei pentru SIF Moldova de la o societate din portofoliu CITEȘTE ȘI 8 milioane de lei pentru SIF Moldova de la o societate din portofoliu

Într-adevăr, la un demers inițiat de Profit.ro pe vârful de panică din martie, conducerea executivă a Bursei de Valori București, în frunte cu Adrian Tănase, a dat asigurări că aceasta va rămâne funcțională indiferent de amplitudinea șocurilor asupra cotațiilor. „Piața trebuie să rămână  deschisă, pentru că investitorii au astfel posibilitatea de a acționa direct în piață și de a include în prețuri dinamica informațională înregistrată, în funcție de strategia lor investițională”, menționa răspunsul de atunci al BVB. „Bursa este preocupată îndeosebi să asigure un cadru robust și sigur, inclusiv în condiții de volatilitate, precum și să asigure un nivel de stabilitate adecvat la nivelul pieței.”

Perspective pentru o revenire rapidă

Chiar dacă șocul este departe de a se fi consumat, există perspective pentru o recuperare rapidă atât la nivelul economiilor, cât și la cel al cotațiilor bursiere. „Revenirea va fi la fel de bruscă”, este încrezător Molnar. „Mobilitatea va reapărea” și în consecință va fi cerere pentru benzină, pentru industria auto și cea aeronautică. Nu este exclus ca pentru unele sectoare să fie reașezări, iar atunci rentabilitatea să devină mai mică.

În toamnă nu este exclusă o revenire a virusului, dar de data aceea sunt perspective să apară și noi medicamente, tratamente.

La fel, comportamentul consumatorului se va reface, pe măsură ce panica se va resorbi. „Omul are memoria scurtă”, spune brokerul, care mizează ca, după 2 luni, actorii din economie să tindă să reia activitatea cât mai aproape de normal. „Lumea, până la urmă, trebuie să trăiască... Consumul va reveni. Nu știu în cât timp și nu știu în ce formă...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
ifb finwest
fondul proprietatea
octavian molnar
criza