Decizia de a impune turiștilor de pe litoral masca de protecție în aer liber după ora 18 este bună, teoretic, pentru că principala activitate a românilor de la malul mării, în fiecare seară, este statul la cozi la înghețată, vată pe băț și kürtőskalács, spune pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). El nu crede, însă, în eficiența totală a acestei măsuri, pentru că odată cumpărate dulciurile, turiștii își scot măștile și le consumă tot în aglomerație, pe stradă.
"Turiștii se amuză spunând că virusul este animal de noapte: până la ora 18 stă și doarme, iar după această oră iese și rânjește agresiv la turiști. Vorbind serios, măsura este bună, pentru că, după ora 18, turistul nostru începe să se plimbe, iar românul nu e romantic și nu merge pe faleză sau pe malul mării, ci aglomerează magazinele, chioșcurile, tarabele și locurile unde se vând porumb, kürtőskalács și vată pe băț - atracțiile litoralului", spune Răducan.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixtEl susține însă că, deși măsura este bună, va fi doar parțial eficientă, deoarece persoanele care cumpără porumb, kürtős și înghețată trebuie să-și dea jos masca, să mănânce.
"Românul nu prea stă pe băncuță să mănânce, ci mănâncă în mers. Trec unul pe lângă altul pe stradă, fără măști, și pot inhala acest covid agresiv de după ora 18", explică reprezentantul patronatului.
Răducan crede totodată că măsura nu îi va împiedica pe români să vină în continuare la mare, pentru că turiștii nu vin special pentru a se plimba după ora 18 prin stațiuni, plimbarea fiind doar un bonus. "Într-o seară se plimbă, în alta stau la terasă, în altă seară stau în cameră, că au făcut insolație... În sejurul mediu de trei zile din acest an n-au suficient timp să le facă pe toate astfel încât să îi dea înapoi aceste restricții. Anul trecut, sejurul mediu pe litoral a fost de 4,2-4,5 zile. Oamenilor fie le e frică să stea mai mult pe litoral, fie nu au bani și preferă să facă 2-3 minisejururi pe vară, pentru că motorina e încă ieftină", mai spune antreprenorul.