Guvernanța corporativă la BVB va fi reglementată expres de ASF

Guvernanța corporativă la BVB va fi reglementată expres de ASF
scris 10 mar 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis un regulament de aplicare a codului de guvernanță corporativă ce urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2017.

Anul 2016 va fi unul pilot pentru emitenții listați la cota Bursei de Valori București în ceea ce privește aplicarea codului de guvernanță corporativă adoptat anul trecut de operatorul de piață. Începând de anul viitor, vor fi supravegheați de autoritatea de resort. Un regulament în această privință va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, societățile listate "vor trebui să depună declarații prin care să arate în ce măsură respectă noul Regulament privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă adoptat de Consiliul ASF în spiritul obiectivelor de creștere a transparenței și de promovare a încrederii în aceste piețe", spune un comunicat de presă al reglementatorului pieței.

Rapoartele anuale ale entităților reglementate vor trebui să includă note explicative în care să fie descrise evenimente relevante privind respectarea principilor statuate prin regulament, de la cele care vizează managementul riscurilor, până la conflictele de interese.

Urmărește-ne și pe Google News
Culmea guvernanței corporative: 300.000 de euro pentru un cod de zece pagini CITEȘTE ȘI Culmea guvernanței corporative: 300.000 de euro pentru un cod de zece pagini

Emitenții vor trebui să aibă în vedere asigurarea unei structuri organizatorice transparente și adecvate, alocarea corectă și separarea corespunzătoare a responsabilităților, administrarea eficientă a riscurilor, adecvarea politicilor și a strategiilor, precum și a mecanismelor de control intern, aplicarea unor proceduri operaționale solide care să împiedice divulgarea de informații confidențiale și crearea unui sistem eficient de comunicare.

Regulamentul include un capitol dedicat prevenirii apariției conflictelor de interese, entitățile reglementate având obligația de a stabili proceduri pentru identificarea relațiilor, serviciilor, activităților sau tranzacțiilor în care poate interveni problema conflictului de interese. De exemplu, un atare conflict apare atunci când o persoană ar putea obține un câștig sau ar putea evita o pierdere financiară, pe seama entității angajatoare, ori când o persoană ar putea avea un interes în legătură cu rezultatul unui serviciu sau al unei activități furnizate entității reglementate sau unui alt client.

"Prin noul set de cerințe, ASF are în vedere crearea unui cadru unitar de aplicare a principiilor de guvernanță corporativă consacrate prin bunele practici internaționale, la nivelul societăților care activeză pe piețele supravegheate", mai spune documentul citat.

Noul cod de guvernanță corporativă al Bursei de Valori București a fost prezentat în luna septembrie a anului trecut de operatorul de piață, documentul fiind realizat prin finanțarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
asf
guvernanta corporativa