Operatorul centralei nucleare Cernavodă a vândut OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh puțin peste un sfert din producția sa de energie electrică

Operatorul centralei nucleare Cernavodă a vândut OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh puțin peste un sfert din producția sa de energie electrică
scris 13 ian 2023

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură cam 20% din consumul de energie electrică al țării, livrează în 2023 puțin peste un sfert din producția sa în baza noului mecanism de achiziție și redistribuire centralizată de electricitate la preț reglementat de 450 lei/MWh impus anul trecut de Guvern prin ordonanță de urgență, restul fiind deja contractat anterior intrării în vigoare a OUG, pe 11 noiembrie 2022.

Mecanismul este rezultatul așa-numitei semi-reglementări a pieței, prin care cei mai importanți producători de profil locali, cu unele excepții, au fost obligați să-și vândă în 2023 către OPCOM energia disponibilă necontractată anterior la preț fix de 450 lei/MWh. Ulterior, OPCOM o revinde cu același preț furnizorilor de electricitate cu clienți finali în portofoliu, transportatorului Transelectrica și operatorilor de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ România atacă Fanta la Comisia Europeană CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România atacă Fanta la Comisia Europeană

SNN a încheiat în ultimele zile ale anului trecut un contract cu OPCOM în valoare totală de 1.218.096.900 lei, de vânzare de energie prin mecanismul de achiziție centralizată, cu livrare pe tot parcursul anului 2023. Cantitatea vândută a fost de 2.706.882 MWh, cifră confirmată de Nuclearelectrica pentru Profit.ro.

Conform legislației aplicabile în vigoare, OUG nr. 153/2022, prețul de contract pentru fiecare MWh este 450 lei/MWh. Întrucât OPCOM figurează în Lista persoanelor impozabile care au depus declarațiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiției prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal (pentru taxare inversă – n.r.), valabile pentru anul 2023, factura se emite fără TVA. Așadar, cantitatea de energie este de 2.706.882 MWh. Tariful de administrare (perceput de OPCOM – n.r.) nu este inclus în sumă″, au declarat pentru Profit.ro reprezentanții SNN.

Casele au fost mai scumpe anul trecut, dar creșterea prețurilor a intrat într-o etapă de decelerare. Ce va fi în acest an CITEȘTE ȘI Casele au fost mai scumpe anul trecut, dar creșterea prețurilor a intrat într-o etapă de decelerare. Ce va fi în acest an

Tariful de administrare aplicat de operatorul pieței este de 0,25 lei/MWh.

Proiectul de buget al SNN pe 2023 prevede un program de producție de energie de 10,114 milioane MWh și vânzări totale estimate de 10,319 milioane MWh, astfel că livrările prin mecanismul de achiziție centralizată ale companiei vor însemna 26,2% - 26,7% din total.

VIDEO Cancelarul Karl Nehammer, iritat de întrebările unui ziarist austriac despre veto-ul față de intrarea României în Schengen CITEȘTE ȘI VIDEO Cancelarul Karl Nehammer, iritat de întrebările unui ziarist austriac despre veto-ul față de intrarea României în Schengen

Asta arată încă o dată că energia produsă local disponibilă pentru vânzare prin mecanismul centralizat, la preț reglementat de 450 lei/MWh, acoperă foarte puțin din necesarul furnizorilor cu clienți finali în portofoliu pentru 2023. Primele estimări ale autorităților, de imediat de după adoptarea OUG, vorbeau de un nivel de circa o treime, însă, conform informațiilor Profit.ro, în urma alocării efectuate de OPCOM a rezultat un procent mai mic de 20%. Operatorul nu a făcut publice rezultatele alocării.

În total, un număr de 17 producători sunt obligați prin lege să-și vândă energia disponibilă către OPCOM la preț reglementat, cei mai importanți fiind Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Complexul Energetic Oltenia.

FOTO IKEA recheamă un produs pentru reparații CITEȘTE ȘI FOTO IKEA recheamă un produs pentru reparații

Tot în decembrie 2022, Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a încheiat cu subsidiara sa OPCOM contract de cumpărare de energie prin mecanismul de achiziție centralizată.

Contractul prevede vânzarea de către OPCOM către Transelectrica a unei cantități totale estimate de 1,625 milioane MWh, menită să acopere consumul propriu tehnologic (CPT) al operatorului de transport și sistem în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 (27 de luni). Cu tot cu TVA, valoarea contractului este estimată la 870 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
mecanism achizitie centralizata energie
pret reglementat energie 450 lei/mwh
opcom mecanism achizitie centralizata energie
nuclearelectrica centrala cernavoda productie energie