GRAFICE Bursa, pe noi maxime ale anului. La fel și acțiunile Băncii Transilvania

GRAFICE Bursa, pe noi maxime ale anului. La fel și acțiunile Băncii Transilvania

Sursa foto: Bram Janssens / dreamstime.com

scris 28 iun 2019

Tractată de acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, bursa românească a atins cele mai ridicate valori din acest an. Mișcări corective ample pe acțiunile Digi și Bittnet Systems, în contextul unor evoluții sporite.

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu 2 ședințe de corecții, însă următoarele 3 zile au fost de creșteri furibunde, iar indicii principali au fost catapultați aproape de ultimul maxim local consemnat la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultima sesiune de tranzacționare a fost una pe volume în ușoară scădere, investitorii furând startul cu o zi pentru plecarea în weekend. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 40,60 milioane lei (8,36 milioane euro). Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,75%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,74%, până la nivelul de 8.814,27 de puncte. Sub aspect tehnic, impulsul este foarte agresiv, cu o depărtare a indicelui ce dea mai scurtă medie mobilă relevantă care urmărește tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

GRAFICE Bursa, pe noi maxime ale anului. La fel și acțiunile Băncii Transilvania

Impulsul puternic a fost imprimat chiar de cele mai tranzacționate acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,48%, până la prețul de 2,3950 lei/acțiune, cel mai ridicat din acest an, și care dă instituiei de credit o capitalizare de piață de 11,53 miliarde lei (2,43 miliarde euro).

O amplitudine apropiată, +1,42%, au avut-o și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,0700 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 3,55 milioane lei. Este o activitate de tranzacționare sporită care a fost antrenată în ziua Adunărilor Generale ale Acționarilor care au votat astăzi inclusiv prelungirea mandatului de administrator unic al companiei finanicare americane Franklin Templeton până în anul 2022.

Managerul FP Johan Meyer a afirmat în conferința de presă care a urmat AGA că nu prefigurează nicio tranzacție majoră prin care să înstrăineze pachete consistente din portofoliu, așa cum a obișnuit piața cu ofertele publice accelerate la jumătatea acestei decade. Pe de altă parte, Fondul are încasări record, de 654,9 milioane lei, din dividende. Acest lucru va permite continuarea de distribuție de cash către acționari, emitentul nedorind să țină lichidități în exces pe bilanțuri. „Vrem, să returnăm numerarul la acționari pentru a reduce discountul”, a declarat Meyer. Fondul a avut distribuții agregate de numerar în valoare de 11,97 miliarde lei în anii 2010-2019, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFICE Bursa, pe noi maxime ale anului. La fel și acțiunile Băncii Transilvania

Spre deosebire de acțiunile Fondului, celelaltev acțiuni ale fondurilor închisde investiții listate la BVB, cele ale SIF au avut o zi mai slabă fapt pentru care indicele sectorial BET-FI a avut o performanță sub media pieței, respectiv un avans de 0,37%, până la nivelul de 38.801,36 puncte.

Tot la capitolul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 0,32%, până la prețul de 12,64 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,39 milioane lei.

RETROSPECTIVĂ Povestea comorii de 8% din Petrom, cu potențial de profit de 130 milioane euro și care a dus Guvernul în fața procurorilor, obligat acum să vândă salariaților la prețul din urmă cu 15 ani CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Povestea comorii de 8% din Petrom, cu potențial de profit de 130 milioane euro și care a dus Guvernul în fața procurorilor, obligat acum să vândă salariaților la prețul din urmă cu 15 ani

La nivel european ziua a fost mai degrabă pozitivă pentru piețele de acțiuni, cu excepția unor ezitări ale unor burse din regiune: +0,91% indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,83% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,04% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,32% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,37% pentru indicele indicele PX de la Praga.

La București, acțiunile cu profil energetic de la bursă, au avut tranzacții neobișnuit de mici. Indicele sectorial BET-NG a urcat marginal, cu 0,01%, această aparentă încremenire rezultând însă din evoluții divergente. Spre exemplu, cele mai lichide acțiuni au avut închideri de sens contrar. Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,91%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe transferuri de 1,11 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,77%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,07 milioane lei.

Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu

Tranzacții semnificative am consemnat pe 2 acțiuni care s-au dinamizat în această perioadă la niveluri mult peste cele obișnuite de la listarea lor și până în present și în condițiile unor evoluții cheie ale cotațiilor.
Într-un răstimp în care a anunțat că societatea va avea licențe 5G în București și alte 5 orașe din țară, titlurile Digi Communications (DIGI) și-au continuat corecția pozitivă după atingerea recentă a minimelor, cu un avans de 1,01%, până la prețul de 30,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,18 milioane lei. Profit.ro semnala încă de săptămâna trecută că aceste acțiuni au ajuns la un punct-cheie, respectiv o confluență de rezistențe tehnice. Aceasta a fost spartă, iar rezultatul a fost o mișcare puternic ascendentă, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFICE Bursa, pe noi maxime ale anului. La fel și acțiunile Băncii Transilvania

Tot o corecție, dar de data aceasta negativă, au avut și titlurile Bittnet Systems (BNET). Cotația a suferit un recul de 4,99%, până la prețul de 3,6200 lei/acțiune, după ce aceste titluri au avut o evoluție parabolică de la începutul acestei luni, mișcare de regulă asociată maniilor speculative. „Mi se pare că asist și la o bulă speculativă pe Bittnet pe care personal eu nu o înțeleg”, declara pentru Profit.ro în urmă cu 2 săptămâni Sever Lupu, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească. „Acolo e numai retail.”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems
digi
nuclearelectrica