Indicii principali de la BVB au suferit un declin moderat într-o zi de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, antrenată de falimentul unei bănci cu o vechime de 40 de ani. Activitate sporită în piața certificatelor.
Turbulențele de pe bursele lumii s-au reflectat și la BVB, unde am consemnat o sesiune predominant „roșie” și în care lovirea unor nivleuri de preț inferioare a adus și volumele. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 46,18 milioane lei (9,39 milioane euro), semnificativ peste media perioadei și ridicat de transferurile în valoare de 14,68 milioane lei cu titluri ale Băncii Transilvania (TLV). Acestea au avut un declin de numai 0,21%, până la prețul de 19,14 lei/acțiune, rezistând destul de bine unui val de aversiune la risc față de instituțiile financiare.
Acesta a fost precipitat de fuga deponenților cu banii din Silicon Valley Bank, axată pe creditarea companiilor de tehnologie din California. Unda de șoc s-a transmis încă de vineri și în Europa, existând temeri față de vulnerabilități din sistemul bancar
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La BVB acest suflu s-a văzut foarte bine pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar la București, și care au căzut cu 5,06%, pe volume de 2,38 milioane lei. Mai atenuată, -1,54%, a fost deprecierea pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au închis la prețul de 12,80 lei/acțiune o sesiune în care au adunat schimburi însumând 2,24 milioane lei.
În declin au fost și simbolurile principalilor producători de energie: -2,21%, până la prețul de 0,4870 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au întrunit cea de-a 2-a activitate a zilei, de 6,26 milioane lei, -1,94%, până la prețul de 45,50 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au adunat volume echivalente cu 4,55 milioane lei, și -0,74%, până la prețul de 40,20 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), pe care s-au realizat tranzacții de 1,22 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Operațiunea de buy-back derulată de SIF Banat-Crișana – suprasubscrisă de 4 oriSunt mișcările care au tras în jos piața în ansamblul ei, cu un declin de 0,89% al indicelui compozit BET-XT, o scădere de 1,92% a indicelui energetic BET-NG și un recul de 0,81% a indicelui reprezentativ BET care la nivelul de 12.255,19 de puncte a trecut sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.
Pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,27%, până la nivelul de 50.891,34 de puncte, tras în sus de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au fost, de altfel, ancoră pentru întreaga piață cu creșterea lor de 1,65%, până la prețul de 2,1500 lei/acțiune, în contextul unor transferuri de 4,88 milioane lei. Cotația a rezistta bine sub forța prețului de 2,1900 lei/acțiune al ofertei publice răscumpărare derulată de emitent și pentru care intermediarul Swiss Capital a comunicat un indice de alocare de 0,1818629681.
Rulajul în ansamblu al pieței a fost ridicat și de activitatea sporită, în echivalent 13,04 milioane lei (2,65 milioane euro) din piața certificatelor. Aceasta s-a dinamizat într-o zi volatilă și la New York Stock Exchange și care a condus la activarea investitorilor pe produsele de tip turbo având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average și emise de BRK Financial group din Cluj-Napoca. Nu mai puțin de 4 astfel de instrumente au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei și cel mai lichid dintre ele chiar a cumulat tranzacții de 4,17 milioane lei.