Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu "arest la domiciliu" și război

Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu "arest la domiciliu" și război
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2023

După ce a mai avut emisiuni obligatare de peste 40 milioane lei în cei 7 ani de prezență pe bursa românească, Bittnet Systems vine cu noi titluri denominate în euro. Co-fondatorul Cristian Logofătu amintește că toate obligațiunile corporative românești au categoria „junk” din punct de vedere teoretic, dar unii emitenți au credibilitate mai mare. Bittnet are toți anii din istoria companiei de creștere și cash-flow pozitiv și a făcut plăți de cupoane pentru investitori pentru instrumentele sale cu venit fix de peste 10 milioane lei.

Investitorii activi la Bursa de Valori București au la dispoziție la tranzacționare, începând de astăzi, o emisiune de obligațiuni în valoare de 2,06 milioane euro, denominată în monedă unică europeană și cu maturitate în anul 2026 a companiei de IT Bittnet Systems (BNET26E).

Urmărește-ne și pe Google News

Titlurile, având un cupon anual al dobânzii de 9,00%, au intrat în ringul bursier la prețul de 103,00 lei pe unitate, cu 8,42% superior celui de 95 euro pe titlu la care s-a închis plasamentul privat de la sfârșitul anului trecut.

Grupul Autonom, care a adus Millenium Insurance Broker la bursă, raportează un profit net aproape triplu pentru 2022 CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, care a adus Millenium Insurance Broker la bursă, raportează un profit net aproape triplu pentru 2022

Evenimentul corporativ ar putea fi un semnal de relansare a pieței exercițiilor primare de la BVB, după un an 2022 de relativă secetă, conform intermediarului operațiunii. „Din punctul meu de vedere, minimul apetitului investițional în ofertele primare de la Bursa de Valori București a fost atins și există perspective în ceea ce privește dinamizarea sau dezghețarea pieței”, a declarat în cadrul evenimentului de la deschiderea sesiunii de tranzacționare Laurențiu Irimia, Corporate Manager la BRK Financial Group. „E o anticipare a mea că în perioada următoare numărul plasamentelor private și a listărilor va crește.”

A fi sau a nu fi „junk”

Bittnet Systems a mai avut listat în istoria sa de 7 ani pe bursa locală 6 emisiuni de obligațiuni cu o valoare de peste 40 milioane lei și co-fondatorul Cristian Logofătu încearcă să așeze operațiunea de piață în contextul pieței. „Trebuie să fim conștienți că orice emisiunea a unui emitent român este junk bond”, a declarat acesta, amintind că doar ratingul este cu un pas peste investment grade, ceea ce trimite emitenții corporativi în categoria de risc.

Socep Constanța își majorează de 8 ori profitul net în anul închiderii portului Odesa CITEȘTE ȘI Socep Constanța își majorează de 8 ori profitul net în anul închiderii portului Odesa

Pe de altă parte, nu înseamnă că acestea cad sub incidența traducerii engleze și că sunt inutile sale proaste, ci doar este un semnal că investitorii trebuie să înțeleagă riscul la care se expun și că trebuie să primească o dobândă suplimentară care să compenseze acel risc.

Avertizarea lui Logofătu vine și într-un moment de dezamăgire în piață față de șocul insolvenței companiei Vivre Deco, care a ieșit cu 2 emisiuni de obligațiuni pe piața AeRO de la BVB cu o valoare agregată de 10,45 milioane euro. Momentul a trezit investitorii de portofoliu față de riscurile reale, după ce mult timp au perceput aceste instrumente cu venit fix ca fiind sigure. Pe piața New Connect din Polonia au fost insolvențe ale unor emitenți, dar și foarte multe ratări de plată la scadență a diverselor companii.

Arctic Stream își majorează cu peste 50% afacerile și profitul net. Contracte importante și pentru anul 2023 CITEȘTE ȘI Arctic Stream își majorează cu peste 50% afacerile și profitul net. Contracte importante și pentru anul 2023

Important este ca investitorii să discearnă între companii. Logofătu spune că istoricul Bittnet Systems arată această firmă ca având bilanț solid și comportament de plată predictibil. Compania are 100% din ani de creștere și de cash-flow pozitiv, precum și 3 emisiuni deja rambursate. „Am plătit peste 10 milioane lei către peste 1.400 de obligatari în acești ani”, spune Logofătu. „Avem o istorie de a plăti și rambursa obligațiuni și o poziție financiară foarte solidă.”

Istoric de emitent. Cum a fost exercițiul din decembrie

Noua emisiune are 53 de deținători, într-un mix între investitori-ancoră cu dețineri mari și un număr de investitori cu plasamente mai reduse. Titlurile obligatare ale Bittnet au tins să fie ceva mai lichide pentru o categorie de instrumente financiare care, prin definiție, este mai puțin lichidă. Rulajul mediu al precedentelor emisiuni a fost de 1,4. „Fiecare obligațiune a schimbat o dată și jumătate proprietarii”, spune Logofătu care completează că având în vedere dimenmsiunea investitorilor-ancoră, o rată medie pentru restul de deținători a fost chiar de 2,8 ori.

Profitul net al Turbomecanica scade cu 20% CITEȘTE ȘI Profitul net al Turbomecanica scade cu 20%

Emisiunea listată astăzi a fost plasată către investitorii inițiali la sfârșitul anului trecut, demersurile procedurale fiind inițioate pe 15 decembrie. Având în vedere gradul de suprasubscriere care a permis, de asemenea, majorarea cantității și extinderea termenului, și derularea rapidă în 22-27 decembrie, Logofătu îl consideră un succes pentru care îi creditează pe intermediarii de la BRK: „Cred că este măsura superbă a valorii sau a ce trebuie să apreciem la un broker.”

Poveste de creștere chiar și ani cu arest la domiciliu, rupere a lanțurilor de aprovizionare, război și inflație

Directorul general al BVB, Adrian Tănase, menționează cadența exercițiilor corporative ale Bittnet, „o companie care prin intensitatea evenimentelor la care a fost supusă chiar este un exemplu pentru noi”. Aceasta a crescut accelerat fololsind piața de capital, este un exemplu pentru comunitatea de antreprenori, și este ceva de vitrină pentru bursă prin faptul că a trecut de pe piața AeRO unde s-a listat în primăvara anului 2015 către piața principală, 5 ani mai târziu.

„Imediat ce am putut să ieșim din case, am evadat și de pe piața AeRO și ne-am mutat pe piața principală”, amintește momentul din iunie 2020 co-fondatorul Cristian Logofătu. El complează că piața AeRO devenise prea mică și că deja tranzacțiile cu acțiuni Bittnet reprezentau un sfert din rulajul respectivei piețe.

Alro raportează explozie de profit, incluzând în bilanț o compensație pe care ar urma să o primească de la Guvern CITEȘTE ȘI Alro raportează explozie de profit, incluzând în bilanț o compensație pe care ar urma să o primească de la Guvern

Sunt volume aduse de „un echilibru frumos între dețineri puternice de investitori profesioniști și foarte multe dețineri de la investitori mici, de retail, care dau și lichiditate”.

Dincolo de emisiunile obligatare, Bittnet Systems a atras și 21 milioane lei sub formă de equity prin majorările de capital cu aport în numerar, sumele obținute fiind folosite la expansiunea companiei. „I-am pus la muncă”, spune Logofătu. „Asta înseamnă că fiecare leu adus în companie ajunge să valoreze 3 lei în valoarea companiei.”

Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu

În toți cei 15 ani de la înființare, Bittnet a înregistrat creștere și după intrarea pe bursă au fost chiar și etape de expansiune explozivă. Nicolae Kovacs, șeful fondului Agista, care are, începând de toamna trecută, o participație de 15,16% din capitalul social al companiei de IT, amintește că aceasta a făcut 13 tranzacții de achiziții. „Noi considerăm că este un exemplu de perseverență și pasiune”, spune managerul fondului axat pe investiții în piața AeRO lansat sub umbrela Impetum Group.

„Dacă ne uităm astăzi, avem o creștere de peste 30 de ori a afacerilor de la puțin sub 8 milioane lei în anul anterior listării, la peste 250 milioane lei afaceri cumulate anul trecut”, spune Logofătu de la Bittnet. „Mecanismele bursiere ne-au permis să atragem capital în mod echilibrat și să punem acest capital la muncă cu o rată de creștere semnificativă.”

Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu

Co-fondatorul subliniază că Bittnet și-a extins business-ul chiar și în ultimii 3 ani care au adus șocuri multiple în economie. „Au reprezentat pandemie, arest la domiciliu pentru toată planeta, fracturarea lanțurilor de aprovizionare, vacanță pentru toată planeta în 2021 (după ce ai fost în arest la domiciliu, n-a mai muncit nimeni și toată lumea a fost plecată de acasă), război, inflație...”, spune Logofătu.

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet systems
bvb
bursa
cristian logofatu
adrian tanase
agista