Casa brokeraj Goldring a mutat cu peste 30% prețul-țintă al acțiunilor Simtel. Din punct de vedere tehnic, traiectoria descendentă pe care titlurile companiei s-au înscris de la începutul anului este intactă.
Simtel Team (SMTL) a venit la raportarea semestrială în fața investitorilor cu afaceri și profit în scădere, rezultate financiare care au fost de natură să pună presiune încă și mai mult pe cotație. Aceasta și-a continuat parcursul negativ pe care s-a înscris de la debutul acestui an și a rupt un prag de suport în zona de 52,00 lei/acțiune, unde cumpărătorii s-au regrupat în mai multe rânduri în a 2-a parte a primăverii și în lunile de vară.
Mișcarea descendentă este descrisă de o linie de trend, de asemenea, multiplu testată, iar sentimentul general negativ este surprins de coborârea cotației sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește mișcările pe termen lung, așa cum se vede pe graficul atașat.
Este contextul de piață în care SSIF Goldring din Târgu Mureș a mutat ținta de preț pentru titlurile companiei în intervalul 46,90 – 47,79 lei/acțiune, sub ultima cotație de închidere, de 50,00 lei/acțiune, care conferă companiei o capitalizare bursieră de 394,39 milioane lei (79,28 milioane euro).
„Decizia Simtel de a se concentra pe proiecte fotovoltaice de dimensiuni considerabil mai mari în anul 2024 reprezintă o schimbare strategică semnificativă, cu implicații asupra profilului financiari al perspectivei de creștere a companiei”, spune autorul raportului, analistul financiar Roxana Stejerean. „Această tranziție, marcată de o creștere de peste 5 ori a dimensiunii medii a proiectelor și de o majorare cu peste 48% a capacității totale a proiectelor în implementare, contribuie la obiectivul emitentului de a deveni jucător-cheie pe piața energiei regenerabile din România.”
Vânzările din piață au venit în pofida contractelor substanțiale semnate de Simtel, cu o valoare agregată de 162,8 milioane lei. Compania are o bugetare pentru a obține în 2024 venituri de 394 milioane lei, un câștig pretaxare EBITDA de 49 milioane lei și un profit net de 35 milioane lei. „Scăderea veniturilor în S1 2024 este considerată temporară, iar compania se așteaptă la o creștere semnificativă a veniturilor în următoarele semestre, pe măsură ce proiectele de mari dimensiuni vor fi finalizate și vor genera venituri”, spune analiza casei de brokeraj din Ardeal.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO BVB va monta în Piața Victoriei un ecran cu cotații bursiere, după modelul celui din Times Square. Povești despre acțiuni la o cafeaSemnificativ este că noul reper dat de Goldring e cu 30-31% sub intervalul de 68,04-68,54 lei/acțiune dat ca țintă la raportul din martie. Actualul preț-țintă a fost dat în funcție de metoda comparativă cu alte companii listate cu profil similar. În analiză au fost luate în calcul, pentru zona de energie regenerabilă, OX2 AB din Suedia, Ecosuntek SpA din Italia, Nhoa din Franța și Magnora din Norvegia, pentru zona de telecomunicații - Verizon din SUA, listată secundar în Germania, Magyar Telecom din Ungaria, VEON din Olanda, Korbank din Polonia, Hrvatski Telecom din Croația, Itissalat Al-Maghrib din Franța și Hexatronic Group din Suedia, în timp ce pentru segmentul de automatizări reperele au fost Rockwell Automation listată în Austria, Automatyka Pomiary Sterowanie din Polonia, Schneider Electric din Franța, XANO Industri și Addtech din Suedia.
La inițierea primului raport, în decembrie 2023, Goldring avansa un preț țintă de 46,33 – 47,25 lei/acțiune, foarte aproape de reevaluarea actuală. Cotația încă este peste acest reper. În cazul alunecării sub acest reper, un prag de suport coerent este cu puțin peste 41,00 lei/acțiune. Pe de altă parte, o depășire a liniei de trend și trecerea pragului de rezistență de la 52,00 lei/acțiune, ar lăsa loc configurării unui scenariu de creștere, în care acțiunile Simtel pot lăsa în urmă borna trasată de raportul citat.