La sfârșitul lunii septembrie, titlurile celui mai mare producător de gaze naturale din România, Romgaz, au avut un impuls de creștere accelerat, iar o formațiune tehnică ce s-a conturat în ultimele săptămâni lasă spațiu de continuare a trendului ascendent.
După ajustarea ex-dividend de la începutul lunii iunie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au reînscris pe o traiectorie de creștere, susținută de majorările internaționale ale prețului la hidrocarburi care prefigurează încasări sporite de la consumatorii casnici pe perioada iernii. Compania poate fi unul din câștigătorii scumpirii facturilor – coșmarul românilor din această perioadă.
După o etapă de ezitare a acțiunilor la jumătatea verii, în care Guvernul nu a exclus soluția plafonării prețului la gazele naturale, o revenire pentru un complex de măsuri care ar urma să suporte de la buget diferențialul cotațiilor a lăsat loc aprecierilor bursiere.
CITEȘTE ȘI Un proiect al pieței de capital, anunțat la Profit Piața de Capital.forum, ajunge în Parlament. Reținerea la sursă a câștigurilor bursiere și impozit de 1-3% pe tranzacțiile profitabile La finele lunii septembrie, titlurile Romgaz și-au accelerat creșterea, urcând din zona de 32,00 lei/acțiune, către un maxim local de 35,50 lei/acțiune în zona căruia se află și în momentul de față. Relativa ezitare, dar cu minime din ce în ce mai ridicate și care a consolidat câștigurile precedente denotă așteptări importante în piață asupra profitabilității companiei adusă de sezonul rece.
Explozia de preț urmată de susținerea la cumpărare la noile valori ridicate au lăsat loc pe grafic unei formațiuni de „steag al taurilor” (bull-flag”), formațiune care dacă va fi străpunsă lasă loc unor noi aprecieri având ca obiectiv de preț zona de 39,00 lei/acțiune.
Investitorii nu s-au grăbit să marcheze profiturile, estimările favorabile pentru câștigurile de iarnă fiind dublate și de alte știri pozitive precum finalizarea în proporție de 70% a lucrărilor pentru centrala de la Iernut sau prelungirea acordului de exclusivitate pentru preluarea Exxon Mobil România. Pentru acesta din urmă, compania ar urma să caute finanțări de 320 milioane euro, care exced totalul datoriilor de 1,35 miliarde lei prinse în bilanț la jumătatea anului.
CITEȘTE ȘI Scumpirea galopantă a energiei adaugă în doar o lună peste 1 miliard de lei la valoarea HidroelectricaInvestitorii de pe bursă care mizează pe venituri consistente la prețurile mari din piața internațională pot lua expunere pe acest emitent într-un trade cu un nivel raport risc-recompensă de 2 la 1. Este vorba despre o intrare la cumpărare în zona 35,00-35,70 lei/acțiune, vizând obiectivul de preț de 39,00 lei/acțiune al formațiunii de steag, cun un stop-loss plasat logic în jurul nivelului de 34,00 lei/acțiune care este protejat atât de retragerea Fibonacci de 23,6% aplicabilă impulsului ascendent din septembrie, cât și de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).