GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile BRD. Întrebare lansată: vor vinde francezii de la Groupe Société Générale?

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile BRD. Întrebare lansată: vor vinde francezii de la Groupe Société Générale?
scris 2 iun 2023

Titlurile BRD Groupe Société Générale se află pe un prag de suport unde intrarea la cumpărare are sens prin prisma raportului risc-recompensă. Un raport al casei de brokeraj Concorde Securities, din Ungaria, are recomandarea de acumulare și dă un preț-țintă de 14,00 lei/acțiune, cu 15% peste nivelurile actuale.

Aflate pe un trend descendent puternic încă de la începutul anului 2022, care a evaporat aproape jumătate din valoarea băncii, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au reușit o stabilizare în ultimele săptămâni. Cumpărătorii s-au regrupat și au găsit un „șanț de apărare”, inclusiv pentru impulsul negativ precipitat în luna martie de faptul că, la publicarea convocatorului pentru AGA de bilanț, s-a revelat că instituția de credit nu va acorda dividende în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Un raport de analiză al casei de brokeraj Concorde Securities din Ungaria evidențiază faptul că titlurile BRD subperformează indicelui celor mai lichide acțiuni bancare europene. Estimările sunt pentru creșterea business-ului în acest an, dar și pe o frânare în 2024. Astfel, profitul net ar urma să fie de 1,39 miliarde lei în actualul exercițiu și de 1,22 miliarde lei anul viitor. Prognozele celor de la Concorde sunt pentru niveluri peste cele bugetate de bancă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție majoră a Lion Capital. Cu fostul arbitru Constantin Frățilă

Acesta este contextul în care brokerii din Ungaria au lansat recomandarea de acumulare pentru titlurile băncii, care are un indicator al randamentului activelor (ROA) de 1,9% și ancorează repere de creștere pentru următoarele 12 luni.

La ultimul preț, de 12,10 lei/acțiune, care conferă BRD o capitalizare bursieră de 8,43 miliarde lei (1,70 miliarde euro), cotația se află pe o linie de trend care are punct de plecare încă din luna octombrie a anului trecut, a fost testată la minimele locale din martie și pe care prețul „tropăie” de mai multe sesiuni, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile BRD. Întrebare lansată: vor vinde francezii de la Groupe Société Générale?

Sub acest aspect, o intrare la cumpărare pe actualele niveluri are atât avantajul de a oferi un reper de regrupare cunoscut, cât și pe acela al unor niveluri de stop-loss foarte strânse, ordine pot fi puse de investitori imediat sub linia de trend sau – mai conservator – sub minimul precedent din luna martie.

Spațiul de apreciere ar fi mult mai larg, ridicând raportul risc recompensă la 1 la 4 sau chiar la 1 la 5. Un reper de marcare de profituri îl oferă chiar Concorde Securities, respectiv cel de 14,00 lei/acțiune, care ar situa valoarea de piață a băncii la 9,75 miliarde lei (1,97 miliarde euro). Aceasta ar însemna o apreciere de 15,70% față de nivelurile actuale.

ASF anulează, pentru a treia oară, o licitație pentru implementarea unui sistem IT de monitorizare a pieței de capital din România CITEȘTE ȘI ASF anulează, pentru a treia oară, o licitație pentru implementarea unui sistem IT de monitorizare a pieței de capital din România

O abordare mai conservatoare ar implica o vânzare în zona de 13,30 lei/acțiune, la maximul raliului din luna aprilie, caz în care randamentul ar fi de aproape 10%. Pe de altă parte, potențialul poate fi chiar și mai ridicat. În cazul în care cotația ar testa maximele din zona de 14,50 lei/acțiune, atinse în februarie, câștigul marcat ar fi de aproximativ 20%.

Raportul Concorde remarcă expansiunea creditării băncii în zona companiilor. „În timp ce BRD rămâne, în continuare, o bancă majoră de retail, proporția creditelor pe segmentul corporate a urcat în ultimii 2 ani, de la aproximativ 30%, la aproape 40%”, spune analistul Hai Thanh în documentul citat, care prezintă și dinamica multianuală a structurii creditelor.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile BRD. Întrebare lansată: vor vinde francezii de la Groupe Société Générale?

Depozitele au crescut în ultimii ani, dar au frânat la T1. Pe de altă parte, sursa de finanțare este caracterizată ca fiind amplă, cu un indicator al raportului credite/depozite de 67%. Baza de capital este mult peste cerințele minime ale reglementărilor.

Vinde Groupe Société Générale?

Temă de gândire lansată investitorilor asupra ideii unei eventuale vânzări de către acționarul majoritar din Franța a BRD, deși aceasta este una din cele mai stabile investiții din sistemul bancar românesc, istoria fiind de aproape un sfert de veac de la privatizare.

Francezii au ieșit din alte bănci din regiune, cele mai importante înstrăinări de participații fiind către OTP Bank. Tranzacțiile trebuie, iarăși, puse în context, pentru că a fost vorba de instituții de credit cu cotă de piață mai puțin reprezentativă decât cele pe care Groupe Société Générale le are în Cehia, prin Komercni, și în România, prin BRD.

Expunerea României pe indicii de frontieră ai MSCI crește. Nuclearelectrica și One United Properties intră în componența acestora și ridică numărul companiilor românești monitorizate la 11 emitenți CITEȘTE ȘI Expunerea României pe indicii de frontieră ai MSCI crește. Nuclearelectrica și One United Properties intră în componența acestora și ridică numărul companiilor românești monitorizate la 11 emitenți

De asemenea, un indicator al randamentului capitalurilor proprii (Return on Equity – ROE) excepțional ar reprezenta o oportunitate foarte bună de ieșire pentru francezi, deși deținerea pe termen lung ar fi în măsură să aducă recompense chiar mai mari.

O indicație despre evaluarea băncii la nivelurile estimate pentru anul 2023 în raport cu alți jucători regionali este oferită de Concorde, care are în vedere nu numai indicatorul ROE, ci și indicatorul care raportează prețul la activele contabile (P/Bv).

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile BRD. Întrebare lansată: vor vinde francezii de la Groupe Société Générale?

La elementele care pot aduce aprecieri consistente pentru acțiunile BRD sunt menționate restaurarea dividendelor, materializarea unor condiții macroeconomice peste așteptări și o eventuală promovare a bursei românești la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI care ar fi în măsură să aducă lichiditate suplimentară.

Pe de altă parte, riscurile de scădere pot fi aduse de un mediu recesionar mai rău decât cel preconizat, dar și de un alt an fără dividende, ce ar crea un sentiment negativ în rândul investitorilor. Restricții aduse de deficitul bugetar și o eventuală introducere a unei taxe pe activele bancare sunt alte potențiale șocuri cu impact pentru acțiunile BRD.

Concorde Securities pune în gardă investitorii asupra faptului că, în perspectiva așteptatei listări a Hidroelectrica, managerii de fonduri ar urma să facă loc în portofolii pentru intrarea unor noi acțiuni care ar urma să aibă o reprezentativitate foarte ridicată în indici. Aceasta ar fi un factor de presiune pentru acțiunile deja listate, inclusiv BRD.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
bvb
bursa
concorde securities
cehia
franta
groupe societe generale