După un trend ascendent susținut al acțiunilor sale, care a dus capitalizarea Băncii Transilvania peste reperul de 3 miliarde de euro, cotația este încadrată încă de la începutul toamnei pe un parcurs corectiv coerent conturat pe grafic.
Cu puțin înainte de publicarea rezultatelor financiare la 9 luni, titlurile Băncii Transilvania (TLV) se află într-un punct de indecizie, bine subliniat din punct de vedere tehnic. O tendință de revenire în secvența scurtă a dus prețul în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), dar și aproape de limita superioară a unui canal descendent care a încadrat mișcarea corecției din toamnă.
Investitorii au ales să marcheze profitul după repartizarea câștigurilor în ultima parte a lunii septembrie și aceasta a depărtat acțiunea celei mai mari instituții de credit românești de maximul istoric atins cu doar 2-3 săptămâni mai devreme.
CITEȘTE ȘI Debut timid pentru oferta de listare a grupului Aquila. Doar cu puțin peste un sfert din tranșa investitorilor de retail a fost subscrisăUn alt 2-lea segment al corecției a fost în a 2-a parte a lunii octombrie, când investitorii au fost fost rezervați asupra impactului asupra bilanțului a preluării Idea Bank, operațiune care primit aprobarea Băncii Naționale a României pe data de 12 octombrie și a fost finalizată pe 29 octombrie.
Titlurile au un rebound din zona de 2,5000 lei/acțiune, însă acesta încă a rămas înscris în formațiunea tehnică negativă din această toamnă. Mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci dau semnal negativ, însă raportarea trimestrială de vineri poate anula această percepție temporară a pieței.
CITEȘTE ȘI Neptun Deep. Romgaz ar trebui să achite întreaga sumă către Exxon într-o singură tranșă. 375 milioane dolari - împrumuturi bancare. Decizie de investiție în ultimul trimestru al anului viitor. Care sunt riscurileLa S1, Banca Transilvania afișa la nivel de grup un profit net de 1,01 miliarde lei, cu 47,1% mai mare decât cel de 690 milioane lei de la jumătatea anului trecut. La ultimul preț de închidere de 2,5650 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a emitentului se ridică la 16,19 miliarde lei (3,27 miliarde euro).
Casa de brokeraj Prime Transaction indică tranzacționarea Băncii Transilvania la un nivel al indicatorului P/Bv, care contrapune prețul din piață la valoarea contabilă, de 1,44, peste media cunsocută în piață pentru sectorul bancar românesc în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI Carbochim – ameliorări modeste la aproape toate capitolele din bilanțBanca, cu un număr de 1,4 milioane clienți pentru operațiunile sale de internet banking, avea la data de 30 iunie active totale de 115 miliarde lei și afișa un indicator de solvabilitate de 3 aproape 3 ori mai bun decât cel de 8% stabilit ca prag minim de reglementatorul BNR.
Raportarea de vineri ar urma să dea o imagine mai bună asupra bilanțului instituției de credit din anul 2021, iar interesul s-a văzut că a sporit în piața secundară, unde acțiunea are din data de 7 septembrie market maker în societatea austriacă Raiffeisen Centrobank. Astfel, în sesiunea de luni, titlurile Băncii Transilvania au însumat transferuri de 59,97 milioane lei, ce au reprezentat nu mai puțin de 64,98% din rulajul de 92,29 milioane lei (18,64 milioane euro) al pieței de acțiuni. De asemenea, pe data de 2 noiembrie, o tranzacție de tip deal cu 10,00 milioane acțiuni a fost efectuată la prețul de 2,53 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea schimbului a fost de 25,30 milioane lei.
În cazul unui scenariu pozitiv, la ieșirea din canalul descendent, investitorii trebuie să caute validări asupra credibilității reluării creșterii la trecerea peste media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și zona de 2,7000 lei/acțiune unde s-a oprit precedentul rebound. În cazul unei continuări a corecției, praguri de suport la care s-a putea regrupa cumpărătorii sunt la 2,44 lei/acțiune și, în cazul persistenței presiunii la vânzare, la 2,27 lei/acțiune.