Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a vândut 1,7% din acțiunile Băncii Transilvania într-o operațiune de vânzare accelerată, dar interesul s-a revărsat și la cota pieței reglementate, unde investitorii au reajustat prețul în funcție de parametrii tranzacției mari.
Dinamica a fost mixtă pe marile burse occidentale, cu închideri negative la Paris și Londra, un avans de aproape jumătate de procent al indicelui DAX40 din Germania și o notă de apreciere în prima jumătate a orarului de tranzacționare de la New York.
Având în vedere această indecizie, investitorii de la BVB au consumat povestea pieței locale care a fost legată de o vânzare a unui investitor-ancoră în Banca Transilvania (TLV). Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înstrăinat într-o operațiune de tip ABB un pachet de 13,70 milioane de titluri ale instituției de credit pentru suma de 411,00 milioane lei (82,58 milioane euro) către un număr de 30 de investitori identificați de intermediarii Citi și Wood & Company.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o mutare ce a adus efervescență și pe piața reglementată unde transferurile au depășit reperul de 160,00 milioane lei. Aproape jumătate din această activitate a fost reprezentată de schimburile în valoare de 75,23 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania. Ordinele masive au fost ggenerate în contextul în care investitorii au vrut să apropie ecartul între prețul de închidere din ziua precedentă de 32,50 lei/acțiune, de cel de 30,00 lei/acțiune la care a vândut 1,70% din titlurile instituției de credit BERD. Rezultatul a fost o închidere la prețul de 31,55 lei/acțiune, cu 4,25% sub referință.
Este o mișcare ce a tras în jos întreaga piață, având în vedere procentajul acțiunilor cu scimbolul TLV în structura principalilor indici. Astfel, indicele compozit BET-XT a pierdut 0,92% și indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 1,21%, până la nivelul de 18.057,78 de puncte, după ce atinsese succesiv noi maxime istorice.
Dincolo de această mișcare influențată de ajustarea acțiunilor Băncii Transilvania, piața a fost marcată de nehotărâre, așa cum se vede din închiderea divergentă a indicilor sectoriali, respectiv +0,12% pentru indicele financiar BET-FI și -0,36% pentru indicele de energie BET-NG, dar și din staționarea la prețul de 38,00 lei/acțiune a titlurilor de pe locul 2 în clasamentul lichidității, cu schimburi de 24,798 milioane lei, cele ale Sphera Franchise Group (SFG).
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul cu discount oferit de JT Grup Oil este, de facto, prețul ofertei. Compania vine la cota bursei după o operațiune de piață de aproape 20 milioane lei, subscriere de doar 36%În sensul descendent al pieței, s-au aflat și titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au pierdut 0,79%, până la prețul de 0,3998 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a ședinței, de 10,70 milioane lei. Emitentul a notificat piața că fondurile de pensii administrate NN și-au redus participația la Fond la un nivel de 9,82% din totalul drepturilor de vot față de situația anterioară în care concentrau 11,24% din acestea.
Acțiuni ale producătorilor de energie au concetrat, de asemenea, volume mari. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,37% în piața reglementată, până la prețul de 0,7540 lei/acțiune, în contextul unui rulaj de 9,72 milioane lei, în timp ce titlurile Hidroelectrica (H2O) au avansat cu 0,16%, până la prețul de 123,90 lei/acțiune, pe schimburi de 8,62 milioane lei. Cele 2 simboluri au făcut și obiectul unor tranzacții mari în piața deal, de 5,86 milioane lei în cazul producătorului de energie hidro și de 5,53 milioane lei în cazul companiei specializată în producția de petrol și gaze.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș CrăciunPe același segment al gazelor naturale, titlurile Romgaz (SNG) au câștigat 0,34%, până la prețul de 5,90 lei/acțiune, pe o activitate de 2,57 milioane lei. Tot la capitolul acțiunilor blue-chip, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,20%, până la prețul de 20,65 lei/acțiune, pe transferuri de 3,11 milioane lei.
În rest, reeprul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit pe 4 simboluri, acestea având evoluții diferite din punctul de vedere al direcției și amplitudinii mișcărilor: +1,83%, până la prețul de 66,60 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), -0,11%, până la prețul de 45,90 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), -1,12%, până la prețul de 0,8790 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) și -1,94%, până la prețul de 25,30 lei/acțiune, pentru Transport Trade Services (TTS).