GRAFIC Impuls pozitiv pe acțiunile AAGES după propunerea pentru un dividend cu randament net de peste 6%. Repere tehnice pe graficul multianual

GRAFIC Impuls pozitiv pe acțiunile AAGES după propunerea pentru un dividend cu randament net de peste 6%. Repere tehnice pe graficul multianual

Sursa foto: Yurii Tymchuk / dreamstime.com

scris 18 feb 2020

Acțiunile producătorului de instalații industriale AAGES au crescut cu 5-6% în 3 zile după convocatorul care include o propunere pentru un dividend brut de 0,21 lei/acțiune. Cotația a depășit niveluri de rezistență importante ale trendului descendent și există premise pentru continuarea mișcării de creștere. De ce titlurile s-au oprit la nivelul de 3,00 lei/acțiune.

Ultima parte a săptămânii trecute a marcat o ieșire din amorțire a acțiunilor companiei AAGES Târgu Mureș (AAG), are s-au înscris pe o tendință de apreciere, pe fondul unor volume sporite. Mișcarea a fost catalizată de un convocator pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru data de 22-23 aprilie având pe ordinea de zi inclusiv o propunere de distribuire de dividende în valoare însumată de 2,1 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o informație care a luat prin surprindere piața cu atât mai mult cu cât profitul net pe anul 2019 nu este cunoscut, iar rezultatele financiare anuale preliminare ar urma să fie publicate abia pe data de 27 februarie, conform calendarului publicat de compania specializată pe fabricarea instalațiilor de încălzire prin inducție.

Oil Terminal își dublează profitul din exploatare și raportează pentru 2019 un rezultat net de 2,4 milioane lei CITEȘTE ȘI Oil Terminal își dublează profitul din exploatare și raportează pentru 2019 un rezultat net de 2,4 milioane lei

Cotația a urcat cu aproximativ cu aproximativ 6% în contextul în care dividendul brut propus de 0,2100 lei/acțiune, având ex-data programată pentru 12 mai și dată a plății 4 iunie, purta la momentul anunțului un randament net de 7,02%. La ultima cotație de închidere de 3,00 lei/acțiune, titlurile încă conferă un randament al dividendului de 6,65%.

Reacția este pozitivă în contextul în care acțiunile cu simbolul AAG au avut un trend descendent destul de bine conturat în primii 2 ani de prezență în ring după listarea sa în vara lui 2017. Post-factum se vede că piața a interpretat drept prea ridicat prețul de 3,7050 lei/acțiune al ofertei publice de listare care stabilea pentru firmă o valoare de piață de 37,05 milioane lei.

Surprizele neplăcute pentru investitori aduse de volatilitatea bilanțului pentru o companie care are ciclul de producție de 9 luni, conform realităților sectorului au pigmentat pusee de vânzare din care titlurile AAGES nu și-au revenit pe deplin. O încercare de ancorare a prețului undeva în zona de 3,30 lei/acțiune prin promovarea vara trecută a unei majorări de capital la firma care îl are ca acționar majoritar pe ingnerul Gabor Molnar a întâmpinat rezistența pieței, iar cotația a revenit sub reperul de 3,00 lei/acțiune.

Propunerea de dividend marchează sub aspect tehnic o încercare de revenire credibilă. Cotația a evadat cu putere nu numai peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, dar și peste diverse linii de trend descendent care descriau ca nale de variație destul de bine delimitate, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Impuls pozitiv pe acțiunile AAGES după propunerea pentru un dividend cu randament net de peste 6%. Repere tehnice pe graficul multianual

Pe același grafic se vede că media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) tinde să treacă peste media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), ceea ce ar reprezenta semnal de cumpărare. Totuși, cotația s-a oprit în impulsul de creștere pe un nivel logic, respectiv retragerea de 38,2% a întregii mișcări de scădere de la listare și până la minimul de la sfârșitul anului 2018.

Un alt punct de slăbiciune îl reprezintă deschiderea „cu gap” de după publicarea convocatorului. În general, în analiza tehnică astfel de goluri tind să se umple, investitorii dorind să testeze soliditatea fundamentelor înainte de demararea unui trend de creștere.

În al 2-lea scenariu, investitorii trebuie să aibă în vedere 2 niveluri importante. Prețul de 3,2000 lei/acțiune ar urma să aducă noi vânzători. Acesta corespunde retragerii Fibonacci de 50,00% a trendului descendent, dar și unui suport din primăvara anului 2018, echivalent și cu zona de la care s-au reluat vânzările în toamna aceluiași an. La respectivul nivel, randamentul net al dvidendului propus este de 6,23%.

Al 2-lea nivel important este în zona de 3,4000 lei/acțiune, unde randamentul dividenul coboară la 5,87%. Acesta este echivalent cu ultimul maxim relativ unde s-a oprit raliul de vara trecută, dar și retragerea Fibonacci de 61,8% a trendului descendent multianual. În comportamentul pieței la diverse puncte logice din punct de vedere tehnic ar urma să contribuie decisiv atât mersul general al pieței, cât și raportarea pentru primul trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
aages
bvb
bursa