GRAFIC Corecție abruptă pe bursa românească, antrenată de un declin de peste 3% al acțiunilor bancare. Unde zăbovește valul de vânzări

GRAFIC Corecție abruptă pe bursa românească, antrenată de un declin de peste 3% al acțiunilor bancare. Unde zăbovește valul de vânzări
scris 10 dec 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut aproape un procent și jumătate într-o zi marcată de aversiune la risc pe piețele de capital din lume. Activitatea de tranzacționare a fost ridicată, de 70 milioane lei, susținută inclusiv de tranzacții de tip deal cu acțiuni SIF.

Debutul de săptămână a fost unul negativ pe piețele financiare internaționale, cu vânzări pe pe activele de risc, iar efectul s-a resimțit și la București. În Europa, tabloul a fost „roșu” în totalitate: -1,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,83% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,47% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,54% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,73% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,37% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,08% pentru indicele PX de la Praga.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă în alte cazuri ale unor șocuri bursiere pe parcursul acestui an, tendința a fost pe piața locală ca deprecierile să fie mai atenuate, iar volumele reduse, semn că investitorii nu s-au precipitat să arunce acțiunile în piață, astăzi scenariul a fost diferit. Rulajul pieței de acțiuni a fost mai ridicat, echvalentul a 69,98 milioane lei (15,05 milioane euro), iar amplitudinea declinului a fost apropiată de cea a burselor mature.

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,42%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,45%, până la nivelul de 8.558,55 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip s-a oprit (cel puțin momentan) la o confluență logică de suporturi dinamice, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și linia inferioară a unui canal ascendent conturat încă din luna iulie, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Corecție abruptă pe bursa românească, antrenată de un declin de peste 3% al acțiunilor bancare. Unde zăbovește valul de vânzări

Deși impulsul descendent de astăzi a fost puternic, totuși tendința pozitivă încă nu a fost confirmată, iar din punctul de vedere al teoriei lui Dow secvența este intactă, cu maxime și minime deopotrivă din ce în ce mai ridicate.

Tonul deprecierilor a fost dat choar de cele mai lichide acțiuni de astăzi din piața reglementată, cele bancare. Pe transferuri de 11,95 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 3,29%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,31 miliarde lei (2,43 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un recul de 3,24%, până la prețul de 13,72 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,32 milioane lei.

TeraPlast se pregătește să încaseze dividende parțiale substanțiale de la subsidiara TeraSteel CITEȘTE ȘI TeraPlast se pregătește să încaseze dividende parțiale substanțiale de la subsidiara TeraSteel

Cele mai mari tranzacții s-au realizat pe piața deal, cu acțiuni SIF. Astfel, pe titlurile SIF Moldova (SIF2) am consemnat un transfer în valoare de 18,73 milioane lei, iar pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-a realizat un schimb de 12,44 milioane lei. Amebele tranzacții s-au realizat cu 0,48% sub prețurile de referință de vineri.

În piața reglementată, cel mai lichid emitent pe acest segment al fondurilor închise de investiții a fost Fondul Proprietatea (FP), pe care s-au realizat volume echivalente cu 1,94 milioane lei.

Cotația a coborât cu 0,21%, până la prețul de 0,9490 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu o scădere de 0,63%, până la nivelul de 36.265,41 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor energetice, a suferit un declin de 0,86%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a perdut 1,37% la nivelul capitalizătii bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3610 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile pe acest emitent au fost de 3,90 lei/acțiune în piața reglementată, cărora li se adaugă un transfer de tip deal de 1,82 milioane lei.

Tot la acest capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,28%, până la prețul de 35,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,38 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut 0,82%, până la prețul de 9,69 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,43 milioane lei. Titlurile Electrica (EL) au staționat pe referința de vineri de 11,14 lei/acțiune, în contextul unor volume echivalente cu 2,81 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica