GRAFIC Acțiunile bancare aduc bursa pe maximele anului. Volumele, nu le mai aduce nimeni…

GRAFIC Acțiunile bancare aduc bursa pe maximele anului. Volumele, nu le mai aduce nimeni…

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

scris 25 nov 2019

Aprecieri semnificative pe acțiunile Băncii Transilvania și BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat indicele BET de la BVB la cea mai ridicată valoare din ultimii peste 10 ani. Maximele nu sunt acompaniate de o efervescență în rândul investitorilor, iar aceasta se vede la nivelul activității de tranzacționare reduse.

Diagnosticul general consimțit că principalul neajuns al pieței de capital românești este absența unei clase de investitori individuali puternice a primit o confirmare în plus în sesiunea de astăzi. Practic, nu a avut cine să se „activeze” pentru a face transferurile de debut în prima sesiune care a urmat alegerilor prezidențiale care l-au dat câștigător pe președintele în exercițiu, Klaus Iohannis. În general a existat o percepție că trecuta campanie electorală a stârnit puține emoții, dar chiar și acelea care ar fi fost, la BVB nu a fost cine să le transpună prin ordine în sistemul bursei. La orele prânzului abia erau adunate schimburi în echivalent cu aproximativ 1,5 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe măsură ce oferta și cererea s-au mai „populat” cu ordine, în piață și-au făcut simțită prezența instituționalii, care au alimentat creșteri moderate, în linie cu ce a semnat de regulă o „zi bună” în actualul trend ascendent. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,54%, iar indicele reprezentativ BET a avut un avans apropiat, +0,55%, care l-a catapultat pe un nou maxim post-criză, la nivelul de 9.772,01 puncte. Sub aspect tehnic, trendul merge pe coordonate destul de bine delimitate și pe care Profit.ro le evidențiază pe graficul atașat.

GRAFIC Acțiunile bancare aduc bursa pe maximele anului. Volumele, nu le mai aduce nimeni…

Este un avans susținut de acțiuni cu profil financiar într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 17,68 milioane lei (3,70 milioane euro) și care a fost asigurat în proporție de aproape 2 treimi de primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni. Astfel, pe fondul unor schimburi de 5,24 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,61%, până la prețul de 2,4850 lei/acțiune care dă instituției de credit o capitalizare bursieră record, de 12,96 miliarde lei (2,71 miliarde euro). Emitentul a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achizițonat un număr de 1,83 milioane acțiuni proprii și pentru care a plătit 4,51 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

ULTIMA ORĂ Exxon a scos la vânzare participația în Neptun Deep, estimată la doar 250 milioane dolari, ca parte a unui program de vânzări active de 25 miliarde dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Exxon a scos la vânzare participația în Neptun Deep, estimată la doar 250 milioane dolari, ca parte a unui program de vânzări active de 25 miliarde dolari

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut o dinamică încă și mai bună, +1,64%, până la prețul de 14,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,53 milioane lei. Pe tranzacții abia la jumătate, de 1,75 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP), s-au apreciat cu 1,28%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, de asemenea, în zona maximelor acestui emitent în piața secundară. Cotația este susținută, de asemenea, de un program de buy-back în cadrul căruia săptămâna trecută societatea a cumpărat un număr de 4,82 milioane acțiuni contra sumei de 5,69 milioane lei.

Cu toate acestea, indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,09%, până la nivelul de 45.980,96 puncte, în condițiile unor corecții pe segmentul SIF. Investitorii au ales să marcheze profituri consistente după aprecierile recente, deși sunt șanse mari ca la reîntrunirea Parlamentului după alegerile prezidențiale, plenul Camerei Deputaților, for decizional, să ia în dezbatere legea fondurilor de investiții alternative, care conține și articole de abrogare a vechii legislații și astfel elimină pragurile de deținere la SIF-uri. Un amendament trecut în Cameră scurtează la 6 luni, de la 18 luni, perioada în care entitățile din structura indicelui BET-FI trebuie să se încadreze la una din categoriile de fonduri de investiții alternative.

Cel mai lichid emitent dintre SIF-uri, cu tranzacții însumând aproximativ 926.000 de lei, a fost SIF Oltenia (SIF5), ale cărui titluri s-au corectat cu 0,40%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune. Povestea de creștere pe acest simbol care a dublat problematica pragurilor de deținere a fost programul de răscumpărare aprobat de acționari. Astfel, societatea ar urma să achiziționeze un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social.

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

Slabă a fost dinamica și pe indicele energetic BET-NG, care a închis cu numai 0,01% peste referință o zi în care cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), cu transferuri 1,18 milioane lei, a pierdut 0,40% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând ședința la prețul de 37,50 lei/acțiune.

În ansamblu piața românească beneficiază de un climat favorabil activelor de risc ce a adus bursa de la New York pe noi maxime. În Europa, bursele au avut pe linie închideri pozitive: +0,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,95% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,54% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,63% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,43% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,25% pentru indicele PX de la Praga.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
sif oltenia
fondul proprietatea
romgaz