FOTO Secretar de stat din Finanțe despre intenția de creștere a taxării tranzacțiilor bursiere, anunțată de Profit.ro: „Am aflat din presă...” Decizia va fi la nivelul premierului

FOTO Secretar de stat din Finanțe despre intenția de creștere a taxării tranzacțiilor bursiere, anunțată de Profit.ro: „Am aflat din presă...” Decizia va fi la nivelul premierului

Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice

scris 3 aug 2023

Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, spune că varianta majorării taxei pe tranzacțiile bursiere la 5%, de la 3%, anunțată în premieră de Profit.ro, nu fost în discuțiile la care a participat în cadrul instituției. Impactul bugetar ar fi mic, în raport cu distorsiunile induse. Președintele BVB, Radu Hanga, afirmă că nu crede că Guvernul va înainta pe o astfel de propunere având în vedere impactul negativ prin pierderea de predictibilitate.

Conținutul ar fi fost o necunoscută la nivel de secretar de stat din Ministerul Finanțelor Publice. Alin Andrieș, care ocupă această poziție, spune că nu a avut discuții despre o astfel de măsură. „Am aflat din presă... am citit și eu...”, a declarat aceata în cadrul evenimentului de listare a titlurilor de stat din programul Fidelis, organizat la BVB. 

Urmărește-ne și pe Google News

Este adevărat, pe de altă parte, că sunt avute în vedere modificări ale cadrului de taxare, inclusiv pentru tranzacții financiare, dar fără specificații pentru bursă. „La nivelul Ministerului Finanțelor există un set de măsuri dezbătute care să conducă la o scădere a deficitului bugetar”, spune secretarul de stat Andrieș.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

ULTIMA ORĂ Romgaz a dat ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Supervizorul, angajat cel mai devreme luna viitoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz a dat ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Supervizorul, angajat cel mai devreme luna viitoare

Cadrul fiscal pentru taxarea câștigurilor bursiere a fost modificat prin lege anul trecut, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023 și acesta prevede o taxă de 1% pentru marcarea profitului pentru deținerile mai vechi de un an și o taxare de 3% pentru celelalte câștiguri din tranzacții. Conform, informațiilor obținute de Profit.ro, la nivel guvernamental, aceste niveluri ar urma să fie mutate către 3% și, respectiv 5%.

Pe de altă parte, în cadrul ministerului de resort există cunoștința că impactul pe buiget este infim, în echivalent 0,001% din PIB. „Ultima discuție pe care am avut-o la nivelul ministerului a fost că, din perspectivă fiscală, veniturile generate la bugetul de stat din impozitarea acestor tranzacții nu sunt atât de mari încât – punând în balanță distorsionarea unei piețe – să justifice [majorări]”, spune Andrieș.

Fondul de pensii de la Pilonul II al NN a devenit cu 13,5% mai mare. Întreg surplusul - pe titluri de stat. Pe bursele străine rămâne cu o singură deținere: Exit din Prosus, compania care deține eMAG CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al NN a devenit cu 13,5% mai mare. Întreg surplusul - pe titluri de stat. Pe bursele străine rămâne cu o singură deținere: Exit din Prosus, compania care deține eMAG

Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București, nu crede că statul va înainta pe această direcție, având în vedere istoricul colaborării și impactul asupra predictibilității pentru investitori. „Din punctul de vedere al nostru, al Bursei, avem o comunicare foarte bună cu Ministerul de Finanțe și Guvernul României pe toate subiectele, inclusiv pe subiectul acesta de fiscalitate”, a declarat Hanga, prezent la același eveniment. „Înțelegem, pe de o parte, constrângerile care există la nivel de buget de stat. (...) Pe de altă parte, știm că și Guvernul și Ministerul de Finanțe înțeleg importanța pieței de capital și importanța menținerii unui climat predictibil.”

Secretarul de stat Andrieș amintește că Ministerul Finanțelor doar propune și face analize tehnice, dar decizia finală va fi la nivelul primului ministru. „Din perspectiva taxării sau a modului de taxare, în ultimii ani a fost o dinamică în sensul că Ministerul Finanțelor a susținut totdeauna măsuri care au condus la o creștere a lichidității, fiindcă o creștere a volumelor tranzacționate și a profiuturilor realizate are un impact pozitiv și asupra bugetului de stat, prin sumele colectate”, afirmă acesta.

Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90 CITEȘTE ȘI Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90

Hanga nu întrevede raționalitatea unei mutări în cadrul fiscal pentru bursă din partea statului: „Suntem convinși că suntem pe aceeași pagină din punct de vedere al înțelegerii contextului, cu Ministerul de Finanțe." Argumentul este acela al păstrării predictibilității. „În momentul în care percepția cu privire la predictibilitatea mișcărilor crește, percepția de risc se îmbunătățește, costul de finanțare se îmbunătățește, deci beneficiari suntem noi toți”, a conchis președintele Bursei de Valori București.

viewscnt
Afla mai multe despre
alin andries
mfp
radu hanga
bvb
bursa