Electrica SA, grup la care statul este principal acționar, cu o participație de 49,79%, și-a redus cu 5,5% cantitatea de energie furnizată în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a micșorării consumului la nivel național, dar și a reducerii numărului de clienți, care fie s-au transferat la un alt furnizor, fie au fost preluați în regim de ultimă instanță de FUI.
În trimestrul al doilea al acestui an, Electrica Furnizare livrase către clienți 1,78 TWh, cu peste 100 GWh sub volumul furnizat în aceeași perioadă a anului trecut, de 1,9 TWh.
Ritmul scăderii cantității de energie furnizată către clienții proprii, de 5,5%, este superior celui al reducerii energiei distribuite în rețeaua de joasă tensiune de cele trei companii de distribuție ale grupului, de 3,5% (de la 1,9 TWh la 1,83 TWh), ceea ce sugerează că o parte din scăderea volumului are drept cauză nu reducerea consumului, ci pierderea de clienți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, Electrica Furnizare are un număr de clienți mai redus cu 24.000 (dintre care 10 mii pe segmentul concurențial și 12 mii pe segmentul de serviciu universal și FUI). Dacă la finalul primei jumătăți a anului trecut Electrica Furnizare avea 3,511 milioane de locuri de consum, la finalul lunii iunie numărul acestora scăzuse la 3,487 milioane.
Compania și-a redus cu 11,1 GWh sau 2,3% și cantitatea de energie achiziționată pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a afectat rezultatele financiare ale grupului, de la 481,1 GWh la 470 GWh.
Și volumul de gaze naturale livrat către clienți de Electrica Furnizare a scăzut semnificativ, de la aproape 200 GWh în perioada aprilie-iunie 2022, la 120 GWh în aceeași perioadă a acestui an.
Electrica SA a terminat primul trimestru al anului cu pierderi nete de 66,6 milioane lei, cu 58% mai mici decât în perioada similară a anului trecut (157,8 milioane lei).
Rezultatul operațional a reprezentat pierdere de 6,6 milioane lei, reprezentând o îmbunătățire masivă față de T1 2022 (-174,7 milioane lei).
″Creșterea se datorează în principal segmentului de distribuție, unde scăderea costurilor cu energia electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) este determinată de implementarea mecanismului MACEE, la care se adaugă performanța segmentului de furnizare a energiei electrice, influențată semnificativ de creșterea costurilor cu energia″, se arată în raportul trimestrial al Electrica SA.
Electrica SA este listată la Bursa de Valori București, unde, la ultimul preț de piață, de 9,2 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 3,187 miliarde lei.