În operațiunea sa de tip „totul sau nimic”, societatea cu cea mai mare expunere pe acțiuni lichide cotate din componența indicelui BET-FI, SIF Oltenia, a reușit să înstrăineze cele aproape 30% din acțiunile societății Turism Felix către Transilvania Investments.
În urma tranzacției, Transilvania Investments își majorează la 93% participația în Turism Felix SA, o acțiune parte din strategia fondului de a-și consolida poziția în activele cheie din portofoliu.
În vara aceasta, celebra „horă în apă” din stațiunea Băile Felix va fi în absența acționarilor din Craiova. Sistemul bursei a procesat o tranzacție care este echivalentul participației de 29,27% din societatea Turism Felix (TUFE) pe care o avea SIF Oltenia (SIF5) și pe care aceasta a notificat piața că intenționează să o vândă într-o ofertă de tip "totul sau nimic".
Fondul de investiții alternative a pus în vânzare un număr de 143,75 milioane acțiuni și cantitatea s-a tranzacționat pe segmentul specializat al ofertelor de la BVB, la prețul anunțat anterior, de 0,3100 lei/acțiune.Tranzacția s-a ridicat la 44,56 milioane lei (9,02 milioane euro).
Veniturile Turism Felix au crescut în 2022 cu 14,42%, la 99,11 milioane lei, de la 86,62 milioane de lei comparativ cu exercițiul financiar precedent. În aceeași perioadă, însă, socioetatea a raportat un declin de 12,81% al rezultatului total global, la 10,68 milioane lei, de la 12,25 milioane lei.
Astfel, la prețul plătit de cumpărător, compania s-ar tranzacționa la un indicator P/E de 14,25 raportat la capitalizarea de piață a companiei care s-ar ridica la 152,27 milioane lei (30,82 milioane euro), la prețul ofertei.
CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry distribuie aproape întregul câștig din 2022 sub formă de dividendeAcționarul majoritar al Turism Felix este Transilvania Investments Alliance (TRANSI), până de curând cu o participație de 63,76%, iar un al 2-lea acționar semnificativ era SIF Oltenia (SIF5) cu o deținere de 29,26%.
Turism Felix operează 5 hoteluri din Băile Felix, respectiv International (4 stele), Termal (3 stele), Nufărul (3 stele), Poienița (3 stele) și Mureș (2 stele).
În luna iulie este programată finalizarea celei mai mari investiții din ultimii ani, modernizarea ștrandului Venus din stațiunea Băile 1 Mai, pentru renovarea acestuia fiind alocat un buget de peste 40 milioane de lei.
SIF Oltenia a mai demarat și demersurile pentru vânzarea participației de 2,37% din capitalul social al ELBA Timișoara. Procedura derulată începând cu această săptămână, tot conform principiului „totul sau nimic”, vizează înstrăinarea a celor aproximativ 39.000 de acțiuni ELBA la prețul minim de 104,634 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că vizează încasarea sume de 4,16 milioane lei din respectiva tranzacție.
Oferta de se adresează celorlalți acționari ai societății ELBA Timișoara, conform clauzei de preempțiune din actul constitutiv al companiei. Acționarii cumpărători au dreptul de a-și exercita dreptul de preempțiune, în termenul de 5 zile de la data comunicării ofertei de vânzare.
CITEȘTE ȘI Board-ul Transgaz propune distribuirea unei treimi din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin la începutul lunii maiSIF Oltenia are cel mai lichid portofoliu de acțiuni cotate din cele 6 societăți aflate în strcutura indicelui financiar BET-FI. Preocuparea pentru lichidarea participațiilor istorice din programul de privatizare în masă a fost constantă în sfertul de veac în care fostul președinte Tudor Ciurezu s-a aflat la frâiele societății cu sediul la Craiova. Acesta a fost debarcat la o AGA din octombrie 2020, după o luptă prelungită în care acționari coagulați în jurul SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4).