Fondul Proprietatea mizează pe o creștere de peste 5% a economiei românești în acest an

Fondul Proprietatea mizează pe o creștere de peste 5% a economiei românești în acest an
scris 12 ian 2016

Managerul FP Greg Konieczny estimează la 4% creșterea produsului intern brut al României în 2015 și anticipează chiar o accelerare a economiei în acest an.

Motoarele majorării ritmului de creștere a activității economice, până la un nivel de peste 5% în 2016, ar urma să fie expansiunea consumului și a investițiilor, susținute de absorbția îmbunătățită a fondurilor europene și dobânzile la minime istorice. Acesta este scenariul avansat de Fondul Proprietatea (FP), potrivit unui comunicat de presă, remis astăzi redacției, de Franklin Templeton Investments, compania care are în administrare emitentul cu cea mai bună lichiditate de la Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

"Consumul intern a crescut puternic în 2015 (cu un ritm de aproape 5%) și ar trebui să accelereze anul acesta pe fondul reducerii TVA și măririi salariilor în sectorul public", spune managerul Fondului Greg Konieczny, conform documentului citat.

Datoria publică sub nivelul de 40% din PIB, deficitul bugetar aflat în control în ultimii ani, deficitul de cont curent sub 1% din PIB, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, și inflația la minime istorice sunt fundamente macroeconomice pozitive, indicând o formă bună a României după încheierea programului cu Fondul Monetar Internațional.

Este tabloul favorabil care ar trebui să aibă ca rezultat îmbunătățirea fluxului de investiții străine directe, impulsionat și de tendința de relocare a capacităților de producție din Europa de Vest. Măsurile de relaxare fiscală, precum reducerea TVA la 20%, de la 24%, începând de anul acesta, urmată de scăderea la 19% de anul viitor, reducerea taxei pe veniturile din dividende la 5%, de la 16% și eliminarea taxei pe construcțiile speciale, din 2017, susțin revenirea investițiilor străine directe.

Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

Necunoscuta o reprezintă campaniile electorale care generează volatilitate și pot afecta deciziile investitorilor pe termen scurt, însă Konieczny mizează că acestea nu vor interfera cu agenda reformatoare asumată de noul guvern.

Sectoarele cu potențial de creștere sunt energia, transporturile, domeniu IT, băncile, construcțiile, agricultura și sănătatea. Managerul FP mizează că sectorul tehnologic, care reprezintă acum 6% din PIB, ar putea atinge un nivel de 10% din PIB în următorii 10 ani datorită infrastructurii solide, costurilor reduse și forței de muncă bine pregătite. "De asemenea, potențialul uriaș al agriculturii încă așteaptă să fie valorificat, cea mai mare oportunitate pentru jucătorii mari din acest domeniu fiind, în continuare, absorbția fondurilor europene", mai spune managerul FP.

El întrevede un potențial semnificativ și pentru piața locală de capital. Guvernul ar trebui să profite de momentul prielnic și să listeze noi companii pe bursă. În prezent, piața de capital locală, care reprezintă 14% din PIB, are unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune, față de Polonia cu 64% din PIB, Ungaria cu 55%, Austria cu 26% și Cehia cu 22%. "Listarea unor noi companii ar conduce la creșterea lichidității și la atragerea de noi investitori, asigurând, în plus, și o expunere mai mare a fondurilor de pensii pe piața locală (pot investi până la 35% din active pe piața de capital)", spune Konieczny.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
greg konieczny
bursa
bvb
franklin templeton