Firmele vor putea distribui acționarilor trimestrial, încă din cursul anului, tot profitul obținut, potrivit unei modificări aduse în Parlament unui proiect care prevedea inițial, așa cum a prezentat Profit.ro în luna martie, că acționarii vor putea obține la scurt timp de la încheierea trimestrului jumătate din profit.
În prezent, pentru a putea încasa dividendele pentru un an, acționarii trebuie să aștepte până la mijlocul anului următor. Astfel, dividendele pentru 2016 pot fi distribuite abia la jumătatea anului 2017.
O altă modificare față de forma inițială a proiectului vizează documentația în baza căreia va fi realizată distribuția câștigului către acționari. Astfel, comisia pentru buget-finanțe din Senat a modificat proiectul legislativ, în sensul că profitul ar urma să fie distribuit opțional trimestrial în baza balanței de verificare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anterior, era prevăzut că distribuția trimestrială opțională ar fi fost în baza balanței contabile.
„Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, trimestrial și după aprobarea situațiilor financiare anuale, astfel:
a) în cursul exercițiului financiar opțional până la 100% din profitul contabil net realizat trimestrial, din care se scad orice sume reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza balanței de verificare. Această repartizare a profitului se efectuează pe baza aprobării Adunării Generale a Acționarilor sau Asociaților, după caz;
b) după aprobarea situațiilor financiare anuale cu regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar; dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se returnează în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale”, potrivit noii prevederi introduse în proiect.
CITEȘTE ȘI Firmele cărora Fiscul le-a anulat codul de TVA vor fi reînregistrate automat, în anumite condițiiPropunearea pentru modificarea de la ½ din profitul contabil net realizat la 100% a fost propusă de senatorul Florin Cîțu.
În SUA, practica repartizării trimestriale către asociați a unei cote din profit este des întâlnită în rândul marilor corporații, mai ales a celor listate, decizia fiind a acționarilor și depinzând în principal de politica investițională a companiei.
"Proiectul de modificare a legislaței nu prevede un termen minim în care societățile pot distribui dividendele după încheierea trimestrului. Acest termen va fluctua în funcție de procesele și procedurile interne ale societății, mai exact în funcție de rapiditatea cu care o societate își definitivează situațiile financiare trimestriale și aprobă distribuirea dividendelor prin pregatirea și aprobarea unei hotărâri a asociaților", a declarat Mihaela Iacob, tax manager, Accace Romania.
Profit.ro a scris în martie despre propunerea unui număr mare de parlamentari PSD ca firmele să poată distribui jumătate din profitul trimestrial încă din cursul anului.
Proiectul de lege a fot inițiat în contextul în care printre beneficiarii importanți ar fi chiar statul, acționar la multe companii, inclusiv la giganții din energie listați la Bursa de Valori București. Guvernul are nevoie de bani anul acesta pentru a acoperi creșteri semnificative de salarii și majorări de taxe, încadrându-se în limita de deficit bugetar de 3%.
CITEȘTE ȘI Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creșterePotrivit programului de guvernare al PSD, cota de impozitare a dividendelor, în prezent de 5%, ar urma să fie eliminată de anul următor.
Guvernul a mandatat, la finele lunii ianuarie, reprezentanții statului în adunările generale ale acționarilor sau consiliile de administrație la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016, sub formă de dividende sau vărsăminte, la bugetul de stat. Măsura nu se aplică societăților sau regiilor care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net.
Creșterea cotei de profit vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere și de Guvernul Cioloș, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru anul 2015.