Apetitul românilor pentru titlurile de stat emise de Trezorerie arătat de subscrierile-record, în echivalent 640,64 milioane euro, este confirmat de evoluția din piața secundară. Cele 5 simboluri noi de pe segmentul obligațiunilor guvernamentale au un debuit pozitiv la Bursa de Valori București și la jumătatea orarului de tranzacționare a primei sesiuni în ring se află la niveluri de preț superioare valorii nominale.
Cel mai important impuls, de 2,00% estre și pe emisiunea cu cea mai mare valoare, de 254,79 milioane euro, respectiv cea demominată în euro cu scadența la 1 an și dobândă de 4,00% (R2504AE). La prețul din piață de 102,00 euro pe titlu, radamentul anualizat până la maturitate s-a redus la 2,45%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai atenuată este mișcarea pe cealaltă emisiune în euro, cea cu maturitate în aprilie 2029 (R2904AE), în valoare de 128,84 milioane euro. Cotația a avansat cu 0,35%, până la prețul de 100,35 euro pe titlu, nivel la care din cuponul anual de 5,00% a fost erodqată o parte și randamentul este de 4,92%.
„Această listare record arată interesul tot mai mare al investitorilor retail, dar și încrederea și angajamentul acestora în consolidarea pieței locale de capital”, spune Andrei Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Bursa de la Varșovia atinge un maxim al ultimilor 6 ani. Indicele principal de la BVB supraperformează masiv, de la începutul deceniului, pieței de acțiuni din Polonia. România – Polonia, un meci bursier în care am recuperat multÎntr-o ediție a programului în care interesul a fost catalizat pe scadențele scurte, mișcările de preț cele mai ample la titlurile denominate în lei au fost la obligațiunile guvernamentale cu maturitate anul viitor. Astfel, la emisiunea în valoare de 634,48 milioane lei (127,50 milioane euro) și care poartă o dobândă de 6,00% (R2504C). Impulsul a fost de 0,90%. La cotația de 100,895 lei pe titlu, randamentul a coborât de 5,05%
Un randament mai mare, de 5,93%, îl păstrează titlurile cu maturitate similară dar care adaugă criteriul nefinanciar al donării de sânge (R2504B), acestea având avantajul cuponului bonificat de 7,00% și care a atras plasamente de 266,13 milioane lei (53,48 miliaone euro) în oferta primară. Cotația acestor titluri a urcat cu 1,00%, până la prețul de 10,999 lei pe titlu.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nu a fost luată decizia de continuare a proiectului mini-reactoarelor nucleare SUA de la Doicești. Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica. UPDATE Explicațiile ministerului„În contextul geopolitic dificil, instrumentele propuse de Ministerul Finanțelor dezvoltă o clasă deja semnificativă de investitori, cei care caută cu precădere investiții cu un grad scăzut de risc și randamente atrăgătoare. Suntem, de asemenea, mulțumiți să confirmăm trend-ul de susținere a acestui tip de investiții dat de scadențele unor emisiuni anterioare și reinvestirea fondurilor în emisiuni noi”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.
Emisiunea cu maturitate în aprilie 2027 (R2704A) în valoare de 378,35 milioane lei (76,03 milioane euro) și care poartă un cupon al dobânzii de 6,85% s-a apreciat cu 0,62% în piață, până la prețul de 100,62 lei pe titlu, nivel la care randamentul anualizat este de 6,61%.
„Nivelul sporit de incertitudine din mediul economic, precum și de pe piețele financiare, cu piețele de acțiuni în apropierea maximelor istorice, dar și a inflației și dobânzilor pe paliere ridicate, încă departe de nivelurile așa-zis normalizate, favorizează un nivel ridicat al cererii de instrumente cu venit fix emise de Statul român”, spune Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale. „Din această perspectivă, este de așteptat ca titlurile de stat Fidelis să se bucure în continuare de o audiență foarte bună în rândul investitorilor persoane fizice.”