În Consiliul de Administrație ar fi conturată o majoritate care să-l mențină și pentru următorii 4 ani la șefia executivă a BVB pe polonezul Ludwik Sobolewski.
Ludwik Sobolewski a fost cooptat pe funcția de director general al Bursei de Valori București după ce anterior condusese operatorul de piață de la Varșovia, cea mai dinamică piață bursieră din regiune.
Președintele Consiliului de Administrație al Bursei, Lucian Anghel, declara în vara anului 2013 că aducerea lui Sobolewski la București echivalează cu o cooptare a lui Jose Mourinho ca antrenor pentru o echipă din Liga Profesionistă de Fotbal din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După 4 ani de la acest moment, polonezul de la bursă nu mai are aceeași aură de „stea”, dar este încă preferat de reprezentanții mai multor entități cu relevanță în acționariatul BVB, așa încât are prima șansă pentru a obține un nou mandat în perioada imediat următoare.
Balanța a fost înclinată decisiv la sfârșitul lunii trecute, când Radu Hanga, din partea grupului Banca Transilvania, a ocupat în CA al Bursei poziția vacantată de decesul lui Cristian Micu, au declarat pentru Profit.ro surse din piața de capital.
Au existat 2 propuneri de înlocuire a lui Micu, cea de-a doua fiind Mihai Chișu, fost broker la Alpha Finance, IFB Finwest și Swiss Capital, recent cooptat în calitate de consilier al prim-ministrului Mihai Tudose. Cum ar fi votat Chișu ar fi reprezentat o necunoscută, însă desemnarea lui Hanga ca membru provizoriu al CA a limpezit lucrurile în favoarea așa-numitului grup al băncilor de la BVB și care ar merge în continuare pe mâna lui Sobolewski.
Debutul polonezului pe această funcție cu 4 ani în urmă a fost într-un context favorabil, cu o listare într-o secvență scurtă, în toamna anului 2013, a Nuclearelectrica (SNN) șI Romgaz Mediaș (SNG), operațiuni de piață care veneau după o lungă perioadă în care niciun emitent nu mai accesase bursa.
Sobolewski și-a concentrat activitatea inițial mai puțin pe marketing, cât pe eliminarea acelor elemente de reglementare sau de operare despre care spunea că nu știm de ce există, dar există și îngreunează activitatea de tranzacționare și accesibilitatea pieței. În februarie 2014, era lansat la Banca Națională a României programul de eliminare a celor 8 bariere identificate de Sobolewski ca stând în calea dezvoltării pieței de capital românești și atragerii de noi investitori.
AeRO, un succes cât un eșec
Polonezul ar avea acum și susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar solicitarea instituției financiare internaționale de la jumătatea lunii trecute pentru convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor în scopul alegerii înlocuitorului lui Micu în CA avea în vedere tocmai eliminarea unei necunoscute ce ar fi putut determina încetarea fără prelungire a șefiei executive la BVB a lui Sobolewski.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un brokerDirectorul general al BVB și-a legat numele de relansarea sub brand nou, AeRO, a sistemului de alternativ de tranzacționare. Campania de marketing destul de intensă a avut, însă, un impact relativ redus asupra BVB, așa cum a reieșit și la Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din anul 2016, când cifrele cu veniturile obținute din operarea tranzacțiilor de pe AeRO erau suficient de mici față de resursele alocate îm promovarea acestei piețe.
Ponderea o asigură de departe emitenții transferați de pe desființata piață Rasdaq, dintre firmele noi mai lichide, Delivery Solutions (SDAY) și Bittnet Systems (BNET), prima deja delistându-se între timp. Chronos Curier (CHR) a intrat în insolvență la 2 luni de la listare, ulterior chiar în faliment, iar pe acțiunile altor companii precum Carpathia Capital (CRPC), Life is Hard (LIH) și Ascendia (ASC) se tranzacționează la prețuri mai mici decât cele imediat de după listare.
Să mai fie director primesc, dar să se revizuiască pe aici pe acolo în părțile esențiale, și anume la bani
Rezultatele BVB în ultimii ani nu sunt spectaculaose, chiar dacă, după listarea Digi Communications (DIGI) în luna mai a acestui an, au crescut șansele ca bursa să fie promovată la statutul de piață emergentă. Acesta este contextul în care surse din piața de capital au declarat pentru Profit.ro că propunerea pentru un nou mandat către Sobolewski va fi în baza unui pachet salarial mai redus.
Sursele au infirmat expres o știre apărută în media în aceste zile potrivit căreia Sobolewski ar urma să-și obțină noul mandat negociind pentru aceiași bani ca cei antamați în anul 2013.
În intervalul ianuarie – iulie 2017, valoarea de tranzacționare medie zilnică pe segmentul de acțiuni a fost de 42,08 milioane lei (9,26 milioane euro), cu 33,88% mai mare decât în perioada similară a anului precedent, conform raportului lunar.