Urmare a procesului de fuziune dintre Bursa de Valori București și Sibex, doar 8 emitenți de la Sibiu, mai puțin de un sfert, au realizat demersurile legale de mutare la BVB. ASF analizează mijlocul prin care celelalte companii pot fi transferate automat, în baza regulamentului aferent în vigoare, pentru ca investitorii să nu fie afectați de o absență îndelungată de la tranzacționare a acțiunilor. Unii dintre acționarii minoritari sunt însă resemnați și cred că va dura chiar și mai mult de 3 luni până când toate acțiunile vor fi listate la București. „La Crăciun de-acuma”, zice unul dintre ei.
Liviu este investitor cu experiență pe piața de capital românească, lucrează în industria IT și a tresărit la sfârșitul săptămânii trecute, când platforma de tranzacționare a brokerului său i-a indicat acțiuni listate la Sibex ca fiind retrase de la tranzacționare. A crezut că Bursa de la Sibiu s-a închis, fără ca titlurile companiei unde este acționar, Saturn Alba Iulia (SATU), să fi fost transferate pe piața AeRO de la Bursa de Valori București pentru a rămâne disponibile la tranzacționare.
În realitate, era o alarmă falsă: este vorba doar de 8 emitenți care deja au ținut Adunările Generale ale Acționarilor pentru a-și stabili transferul către sistemul alternativ de tranzacționare (ATS) de la BVB, în timp ce piața de la Sibiu încă este deschisă. Întrebarea investitorilor, însă, rămâne: când va fi finalizată fuziunea celor 2 burse și cât timp vor rămâne acțiunile într-o „zonă gri” fără a fi disponibile la tranzacționare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Eu nu știu dacă emitenții vor face toți la un semn pasul”, este rezervat și Lucian Isac, director general al SSIF Estinvest Focșani, unul dintre acționarii Sibex și care a îndrumat procesul de transfer între burse pentru 5 dintre emitenții listați anterior pe ATS-ul de la Sibiu.
Procedurile de urmat pentru aceste companii au fost indicate în Regulamentul 2/2017 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în vigoare din 2 mai. Acesta prevede că societățile comerciale trebuie să desfășoare adunări generale extraordinare ale acționarilor în termen de 90 de zile de când fuziunea dintre cei 2 operatori de piață își produce efectele, pentru a stabili dacă firma se mută la piața reglementată de la BVB, pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO sau urmează proceduri de delistare deschizând posibilitatea acționarilor minoritari pentru ieșirea din societate.
ASF și Bursa se gândesc să procedeze cât mai bine pentru ca emitenții „să nu rămână în aer”
Deocamdată, companiile listate la Sibiu au dat dovadă de inerție și majoritatea lor nu au inițiat demersuri, în timp ce timpul contracronometru pentru listare nu a primit startul din partea ASF ce încă nu a avizat fuziunea care ar atrage după sine încetarea activității Sibex.
Surse din piața de capital au declarat pentru Profit.ro că supraveghetorul pieței și operatorul de piață BVB împreună cu cei de la Sibiu au în vedere tocmai modalitatea optimă pentru ca transferul să fie cât mai rapid. „Se gândesc la cea mai bună formulă ca emitenții să nu rămână în aer”, au declarat sursele citate.
Care sunt emitenții care se mută rapid la București
Deocamdată, 8 companii au avut grijă de conformarea la regulamentul ASF și au ținut AGEA pentru aprobarea mutării pe AeRO. Acestea sunt Selca SA Pitești (SELC), ICERP SA Ploiești (ICER), Virola – Independența Sibiu (VIRO), Casa Albă - Independența SA Sibiu (CAIN), Romradiatoare Brașov (RRD), Românofir SA (ROOF), Professional Imo Partners (PPLI) și Sigstrat SA Sighetu Marmației (SIGS).
Aceste companii se află deja în proces de transfer, urmând să înceapă tranzacționarea în perioada următoare, spune un răspuns al Bursei de la București către Profit.ro, fără a indica însă o dată anume în acest sens. „BVB a venit în întâmpinarea acestor emitenți și a oferit suportul tehnic necesar pentru un transfer cât mai rapid al lor”, mai spune operatorul de piață.
Mingea este în curtea ASF
Celelalte companii ar urma să meargă după un calendar publicat de Sibex pe data de 5 mai, dar care deja este întârziat, având ca dată estimativă indicată 4 iulie pentru încetarea activității sistemului alternativ de tranzacționare de la Sibiu. Absența unei decizii din partea ASF privind fuziunea celor 2 burse oprește în loc acest desfășurător. Surse din cadrul Autorității spun că documentația de fuziune a fost depusă de BVB săptămâna trecută.
Este o informație în linie cu răspunsul primit de Profit.ro de la Bursa de Valori București cu privire la această problematică. „Procesul de fuziune dintre cei doi operatori de sistem este în curs de derulare, BVB fiind în contact permanent cu ASF pe această temă. Înțelegerea noastră este că ASF se află la un nivel avansat al analizei documentației solicitate la nivelul BVB pentru aprobarea fuziunii celor două entități”, spune mesajul operatorului de piață.
Temporar, „vor fi mutate oarecum cu forța”
Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere ca decizia finală, în baza regulamentului emis în luna mai, să nu facă în așa fel încât acțiunile companiilor listate pe ATS-ul de la Sibex să lipsească de la tranzacționare pentru timp extins. Câtă vreme firmele nu vor fi ținut AGEA, ASF ar urma să le mute automat, iar surse din piață spun că BVB chiar ar urma să creeze o secțiune specială pe ATS-ul lor, având în vedere că respectivii emitenți nu ar îndeplini nici măcar criteriile pieței AeRO.
Termenele vor începe să curgă de la decizia ASF, dar Sibex fiind desființată se va căuta o astfel de soluție, crede și Isac de la Estinvest, „Companiile vor trebui să decidă dacă se transferă pe ATS sau dacă se delistează, asigurându-le acționarilor minoritari dreptul de retragere. Până atunci, vor fi mutate oarecum cu forța.”
Într-un fel, ar fi mai mult decât speră acum investitorii. Am vorbit cu o persoană cu mare experiență pe piața de capital românească și care deține acțiuni la 80% din companiile listate pe ATS-ul de la Sibex. „E cam înțepenită piața”, își exprima el temerea față de oprirea prelungită de la tranzacționare a acestor emitenți. Își făcuse deja calculul despre termenele de convocare a adunărilor generale ale acționarilor și spunea că procesul s-ar putea prelungi pentru mai mult de 3 luni.
„La Crăciun de-acuma...”, spune acesta.