EXCLUSIV Orarul de tranzacționare va fi scurtat la BVB

EXCLUSIV Orarul de tranzacționare va fi scurtat la BVB

Sursa foto: Whyframeshot / dreamstime.com

scris 2 apr 2018

Bursa de Valori București ar urma să-și reducă orarul de tranzacționare, devansând cu o oră închiderea pieței. Directorul general al BVB, Adrian Tănase, spune că o decizie va fi luată în acest sens, în contextul unui consens cvasigeneral al pieței că în prezent orarul este prea extins, iar sesiunile de tranzacționare sunt marcate de o intensitate scăzută. „Marea majoritate a comunității brokerilor au aceeași părere cum că am putea scurta programul.”

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mai bine să fie mai puține ore de tranzacționare pe zi la bursă, dar în orarul restrâns brokerii și investitorii să fie în fața ecranelor și să activeze ordine. Aceasta este consensul comunității de brokeraj și al operatorului de piață Bursa de Valori București, după o rundă de consultări de la începutul acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Adrian Tănase, cel care a preluat recent poziția de director general al BVB, a declarat pentru Profit.ro că o măsură în acest sens ar urma să fie luată în scurt timp. În prezent, orarul pieței secundare între ora 9.45 și ora 18.00 este marcat de o intensitate redusă, iar extinderea acestuia post-criză la 8 ore a arătat că lichiditatea nu s-a majorat la BVB.

Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton CITEȘTE ȘI Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton

Tănase spune că orarul „pare dilatat”. Observația sa are la bază activitatea de tranzacționare slabă pe unele segmente orare. Marius Motogna, investitor din Cluj-Napoca având o experiență ridicată și portofoliu relevant la BVB, semnala pentru Profit.ro încă de acum 2 ani că, în mod particular, în primele 2 ore de tranzacționare sunt puține ordine introduse pe bursă. El punea acest lucru pe seama absenței investitorilor de retail. Aceștia sunt, de obicei, cei care se activează pe știri și intră primii, în timp ce investitorii instituționali mai degrabă așteaptă acumularea de ordine pe diverse paliere de preț în sistemul bursei.

Această intensitate scăzută spune că programul bursei este prea întins. „Se pare că asta este și dorința comunității de brokeri, să mai scurtăm orarul de tranzacționare”, spune Tănase, care înainte de a prelua șefia BVB a ocupat timp de peste 8 ani poziții de management de top la fondurile de pensii ale ING și NN.

Totuși, investitorii de la București vor putea prinde deschiderea de la americani

Singura obiecție a venit din partea unor entități financiare care au adus la cota BVB produse structurate având activ suport acțiuni, indici externi sau mărfuri. De fapt, unul din argumentele prelungirii către ora 18.00 a programului de tranzacționare de la BVB a fost tocmai acela de a prinde cea mai mare parte a sesiunii europene, dar și deschiderea de la New York Stock Exchange.

Acum, această preocupare nu mai este la fel de ridicată și chiar un emitent de produse structurate chiar consideră că orarul de la BVB ar putea fi restrâns. „Faptul că am mărit programul de tranzacționare nu aduce lichiditate mai mare”, este concluzia post-factum a lui Tănase. Consensul este acela că poate fi amputată o oră. „Nu este o decizie finală luată”, a adăugat directorul general al BVB, menționând că vor avea și o discuție internă în cadrul Bursei.

Cel mai probabil, deschiderea va fi tot la ora 9.45, iar închiderea va fi la ora 17.00, cu o oră tăiată de la actualul program, dar care ar permite înglobarea în prețurile instrumentelor listate la BVB a debutului sesiunii new-yorkeze, printr-o suprapunere de jumătate de oră, având în vedere că deschiderea americană este la ora 16.30, ora României. „Vom încerca să prindem cel puțin deschiderea din Statele Unite în programul nostru, dacă vom scurta programul de tranzacționare, dar mai mult de atât nu putem face”, zice Tănase.

Directorul general de la BVB afirmă că inclusiv brokerii care operează nerezident sunt de acord cu o astfel de ajustare a programului de tranzacționare. Anul trecut, 2 dintre aceștia chiar s-au aflat în top 3 tranzacționare. Astfel, Wood & Company Financial Services din Praga s-a aflat pe primul loc, intermediind tranzacții cu acțiuni în valoare de 6,89 miliarde lei, echivalentul a 28,94% din rulajul pe acest segment, iar Raiffeisen Bank, ce realizează majoritatea operațiunilor de la Viena, a fost broker pentru transferuri în valoare de 2,43 miliarde lei, respectiv 10,23% din activitatea de tranzacționare cu acțiuni.

Pe piața produselor structurate, cele mai multe tranzacții, în valoare de 184,53 milioane lei, au fost intermediate în anul 2017 de către Banca Comercială Română, market maker pentru instrumente financiare derivate emise de grupul bancar austriac Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
wood & company
erste
bcr
raiffeisen bank