EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova

EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova

SIF Moldova a câștigat prea târziu un proces în care adversarii de la AIPC și-au atins obiectivul

scris 31 mar 2016

Tribunalul Bacău a dat ieri câștig de cauză SIF Moldova în primul dintre procesele intentate de Asociația Investitorilor și societatea va putea înregistra la Registrul Comerțului hotărârile AGEA din 13 ianuarie. Decizia instanței survine însă abia la al patrulea termen, după ce deja SIF Moldova a ieșit din calendarul operațiunii. Asociația pierde astfel un proces prin care, însă, și-a îndeplinit obiectivul de a împiedica o operațiune care scotea de facto din acționariat pe deținătorii unor pachete mai mici de 24 de titluri. Nota achitată ar urma să fie de maximum 5.000 de lei, cât reprezintă cheltuielile de judecată.

SIF Moldova (SIF2) a câștigat ieri un proces la Tribunalul Bacău cu Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) și a obținut dreptul a înregistra la Oficiul Registrului Comerțului și a publica în Monitorul Oficial deciziile unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie, care oricum nu vor fi puse niciodată în practică.

Urmărește-ne și pe Google News

Intervenția principală a Asociației, de oprire a publicității hotărârilor AGEA, a fost respinsă ca nefondată de instanță, nu însă după ce demersul deja și-a îndeplinit obiectivul. Rostogolind procesul preț de 4 termene, AIPC a împins operațiunea de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova în afara calendarului aprobat de acționari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai mult decât atât, în intervalul desfășurării procesului inițiat pe 14 ianuarie, Asociația Investitorilor a obținut din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) poziții potrivit cărora o astfel de operațiune oricum nu avea un temei legal.

Structura acționariatului SIF Moldova va rămâne aceeași prin împiedicarea lichidării forțate de facto a participațiilor acționarilor cu dețineri mai mici de 24 de titluri. Este obiectivul atins de AIPC cu prețul pierderii a până la 5.000 de lei, cât reprezintă cheltuielile de judecată solicitate de avocații SIF Moldova și admise în parte de Tribunalul Bacău.

SIF-urile ies din zodia câștigurilor facile CITEȘTE ȘI SIF-urile ies din zodia câștigurilor facile

Cum a reușit Investitorilor să blocheze operațiunea de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova? Pe cale procedurală. În primul termen, amânarea a fost obținută în condițiile în care avocații societății de investiții financiare din partea Duțescu & Partners nu s-au asigurat că întâmpinarea trimisă la intervenția AIPC nu a ajuns la sediul adresantului și s-a reîntors la dosar. Președintele Asociației Laviniu Beze a cerut atunci un termen pentru a citi documentul.

Intervențiile sucesive ale unor investitori au fost, iarăși, motive pentru care instanța a amânat termenele. Al doilea dintre acestea, din 2 martie, a fost amânat după ce președintele de ședință a solicitat prezentarea la dosar a unor documente aferente unei cereri de ajutor judiciar din partea intervenientei Maria Beze.

Pe 10 martie a fost lipsa procedurilor pentru intervenienții Eugenia Grigore și Victor Savu cele care au determinat amânarea termenului până în data de 30 martie, prima de reîntrunire a completului și care a coincis cu cel de-al doilea termen de înregistrare aferent operațiunii de consolidare a titlurilor SIF2, așa cum acesta era prins în calendarul votat în AGEA.

Strategie o fi fost, dar nu și abuz de drept

Existența intrărilor succesive ale intervenienților a fost percepută de avocații SIF Moldova ca o strategie șicanatorie și, în consecință, la termenul precedent, au făcut o cerere de constatare a abuzului de drept din partea AIPC și au solicitat o amendă de 1.000 de lei.

Președintele de ședință a respins demersul acestora, motivând că aceștia nu au dovedit nici acțiunea cu rea-credință a Asociației Investitorilor și intervenienților, după cum nu au probat existența daunelor materiale solicitate. Avocatul intervenientei Maria Beze, Daniel Mihai Dragnea, afirmase în fața instanței că utilizarea remediilor procedurale nu reprezintă nici abuz de drept, nici rea-credință.

Acționarii SIF Transilvania vor avea pe masă o propunere care va accelera dizolvarea societății CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Transilvania vor avea pe masă o propunere care va accelera dizolvarea societății

Finalmente, niciunul dintre intervenienți nu a timbrat și nu au devenit parte în proces, chiar dacă interesul lor manifestat la un moment dat a prelungit judecata. La termenul de ieri Asociația Investitorilor s-a prezentat singură, prin președintele Laviniu Beze, nereprezentat de avocat.

Acesta a solicitat o suspendare a procesului până la existența unei rezoluții pe fond într-un al doilea demers în instanță intentat de AIPC pentru contestarea legalității în sine a procedurii inițiate SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunilor proprii. Asociația a afirmat că acum demersul ei de oprire a înregistrării hotărârii AGEA în Registrul Oficiului Comerțului și de publicare în Monitorul Oficial nu mai are obiect de vreme ce operațiunea de piață nu se mai poate desfășura, iar de la ASF există poziții potrivit cărora aceasta ar fi lipsită de temei legal. Instanța a respins această solicitare și a trecut la judecata pe fond.

Verdict al instanței: AIPC avea interes să fie în proces

Președintele a respins, însă, și cererea de constatare a lipsei de interes din partea AIPC formulată de avocații SIF Moldova. Asociația nu poate justifica niciun interes legitim, iar înregistarea hotărârilor AGEA nu poate aduce un efect moral sau patrimonial AIPC care nu ar fi afectați de publicitatea făcută hotărârilor acționarilor la SIF Moldova, afirmase avocata Simona Oprea. Replica lui Laviniu Beze este aceea că Asociația are membri ce au în portofoliu acțiuni SIF2 și însăși AIPC are dețineri.

Hotărârea AGEA din 13 ianuarie privind operațiunea de piață va fi publicată în Monitorul Oficial. Fără finalitate

Tribunalul Bacău a dispus înregistrarea în registrul comerțului a Hotărârilor AGEA din 13 ianuarie ale SIF Moldova Bacău. Argumentul avocaților societății Gabriel Lupașcu și Simona Oprea erau acelea că la Oficiul Registrului Comerțului nu se decide asupra legalității operațiunii, ci se face doar o verificare de conformitate (dacă sunt toate documentele, dacă sunt achitate taxele, dacă formularele sunt normale și dacă au fost respectate toate procedurile).

Verdictul instanței a invalidat afirmația AIPC potrivit căreia, operațiunea fiind ilegală, publicarea deciziilor AGEA care nu-și pot produce efectele, ar fi doar "un semnal de fraudă asupra investitorilor". "Publicăm ceva ilegal doar ca să confuzăm investitorii", declarase Laviniu Beze.

Asociația sa ar urma să fie obligată la plata unor cheltuieli de judecată de maximum 5.000 de lei, acestea reprezintând costul împiedicării unei operațiuni despre care încă de la finele anului trecut organizația afiliată organismelor europene reprezentative Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance) spune că reprezintă o veritabilă expropriere a micilor acționari, deținători ai așa-numitelor pachete "reziduale". Hotărârea de ieri a Tribunalului Bacău este executorie, atacabilă cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
dutescu & partners
laviniu beze