Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit o sesizare de la Asociația Investitorilor pe Piața de Capital privind cazul de incompatibilitate în care un angajat al Bursei a fost votat în AGA la o societate de stat. "Asemenea încălcări sunt de neconceput într-o piață cu pretenții de seriozitate precum cea de la București", arată asociația.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are pe masă începând de ieri o sesizare de la Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) în privința unui caz de incompatibilitate la Bursa de Valori București (BVB). Este vorba despre Bogdan Alexandru Mugescu, salariat al operatorului de piață și care a fost votat în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 7 martie a BTT București (BIBU), emitent listat pe piața AeRO a BVB.
Speța sesizată săptămâna trecută într-un articol a Profit.ro a fost preluată de Asociația Investitorilor: "AIPC a luat act cu profundă dezamăgire din puțina presă ecomică de specialitate de o încălcare de neconceput a regulilor pieței de capital săvârșirsită de un angajat al însăși operatorului de piață, BVB ,și rămasă neremediată și nesancționată până la data prezentei", spune sesizarea semnată de președintele Asociației, Laviniu Beze. El mai afirmă că "prin această numire se încalcă nu numai regulamentul BVB, dar și codul de etică al acestui emitent."
A fi sau a nu fi în Consiliul de Administrație
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o stare de fapt care nu este percepută ca atare de instituția care operează sistemul de tranzacționare. "Angajatul BVB nu a fost membrul CA al niciunei companii listate, inclusiv compania menționată în articol. Nu s-a produs nicio încălcare a regulilor BVB aplicabile angajaților", menționează un e-mail al Bursei de Valori București remis redacției, însă în care nu se face nicio precizare suplimentară.
Explicația inițială dată pentru Profit.ro de Mugescu, Business Development și PR Specialist în cadrul BVB, este aceea că AGOA de la BTT ar fi nulă de drept întrucât în desemnarea membrilor CA nu a fost respectată procedura de selectare a managementului profesionist prevăzută de Legea 109/2011. Este o interpretare juridică fără precedent, acesta nefiind un caz singular în care în AGA este votată o componență a Consiliului de Administrație fără a se fi parcurs strict procedurile legii invocate, iar aceasta nu a însemnat că CA nu s-a întrunit pe mai departe.
Multiple surse din piață ne-au confirmat că cineva votat în AGA este membru al Consiliului de Administrație până la demisie, revocare sau un acord de încetare amiabilă a raporturilor.
Este o poziție pe care o are și AIPC. "Persoana în cauză are o explicație mai potrivită unor spectacole de comedie, mimând o neimplicare în acea hotărâre a sa de numire ca membru al Consiliului de Administrație al unui emitent listat la BVB. Oare din 20 de milioane de români, cum a căzut această ”năpastă” fortuit tocmai asupra dumnealui? Probabil nici la loto nu exista atâta noroc", spune sesizarea către ASF.
BTT a convocat din nou acționarii
În prezent, BTT corectează eroarea care l-a adus în incompatibilitate pe Mugescu. La o zi după publicarea în Profit.ro a articolului care a semnalat cazul, compania a convocat din nou Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru data de 25 aprilie având ca prim punct pe ordinea de zi aprobarea numirii membrilor Consiliului de Administrație selectați în urma definitivării procedurii prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului 109/2011.
În prima zi a acestei săptămâni, BTT a publicat o erată a convocatorului, mutând cu 2 săptămâni înainte data de înregistrare în vederea AGOA, pentru 11 aprilie.
CITEȘTE ȘI Guvernanța corporativă la BVB va fi reglementată expres de ASF AIPC consideră că angajatul Bursei, dacă nu și-a dat demisia din CA al BTT, ar fi trebuit îndepărtat de operatorul de piață. "În loc sa demită pe loc persoana în cauză, constatăm cu stupoare că la 5 zile de la apariția articolului (și la aproape o lună de la încălcarea reglementărilor și codului etic al BVB) se aplică o tactică puerilă a ascunsului (”cu capul în nisip”) în speranța că problema se va rezolva prin uitare", spune sesizarea adresată supraveghetorului pieței de Asociația Investitorilor, entitate afiliată la organizațiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance).
"Asemenea încălcări sunt de neconceput într-o piață cu pretenții de seriozitate precum cea de la București - dar unde, în realitate, încrederea investitorilor este la cote de avarie", mai scrie Beze, amitind de alte cazuri pe care le consideră a aduce prejudicii pieței de capital precum cel de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest și desființarea defectuoasă a pieței Rasdaq, presărată de neefectuarea plăților în legătură cu retragerea acționarilor, radierea intempestivă a emitenților, emiterea unor rapoarte de evalure făcute efectiv în batjocura acționarilor minoritari.
Ce reguli ale BVB sunt încălcate
Votul în AGOA de la BTT l-a scos în afara documentelor de ordine interioară ale Bursei pe Mugescu. Astfel, articolul 99, alineatul 2 al Regulamentului BVB aprobat prin decizia ASF din data de 17 iulie 2015, menționează faptul că "angajații BVB nu pot deține calitatea de administrator, salariat, cenzor, agent pentru servicii de investiții financiare, reprezentant al compartimentului de control intern sau auditor la emitenții de instrumente financiare admise la tranzacționare pe piețele reglementate sau sistemele alternative de tranzacționare administrate de BVB".
De asemenea, Codul de etică al BVB prevede la punctul referitor la conflictele de interese și rezolvarea lor că "personalul BVB nu poate deține calitatea de acționar, administrator, salariat, cenzor, agent de servicii de investiții financiare, reprezentant al Compartimentului de control intern sau auditor al unui client al BVB de tipul participanților, emitenților de instrumente financiare tranzacționate la BVB, cu excepția emitentului BVB."
Prilej pentru a repune în discuție opacitatea privind salariul directorului general al BVB
Acesta este contextul în care AIPC solicită "intervenția fermă și cu celeritate a ASF pentru a asigura respectarea legii, prin demiterea acestui domn care, prin incompetența și aroganta sa de a se crede mai presus de reguli, contribuie semnificativ la distrugerea încrederii consumatorilor în piața de capital, aflata oricum la cote de avarie."
AIPC ridică un semn de întrebare și cu privire la ceea ce spune că ar putea fi considerate chiar aberații comerciale pe care BVB le săvârșește tocmai prin acest angajat: buget maximal pentru promovarea AeRo (evenimente costisitoare peste granițele țării) cu rezultate nule, ba chiar negative (societăți care intră în insolvență în primul trimestru de la listare, multe societăți cu pierderi sau cu indicatori PER de peste 50, societăți care au taxe de 8% pe folosirea numelui etc.).
Finalmente, Asociația Investitorilor se referă chiar la șeful executiv al BVB, Ludwik Sobolewski. "Nu este însă de mirare o asemenea atitudine din partea BVB, în condițiile în care însăși directorul său general promovează în mod intens transparență și reguli de guvernanță corporativă, dar ratează teribil la implementarea acestora în însăși societatea sa (reamintim că acest director general nu și-a publicat remunerația)", mai spune sesizarea către supraveghetorul pieței.