După listarea Hidroelectrica, BVB are 4 companii care îndeplinesc cerințele specifice piețelor emergente din punctul de vedere al capitalizării și free-float-ului ale MSCI, astfel încât sunt perspective ca anul viitor România să fie inclusă pe lista de monitorizare a agenției de evaluare financiară. Pentru o promovare ar mai fi necesare doar volume peste cele actuale pentru acțiunile Romgaz.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Miza obținerii noului calificativ o reprezintă accesul la fonduri ale investitorilor nerezidenți mult mai relevante la nivel global și trecerea pieței de capital românești într-o ligă cu o expunere cu un ordin de mărime mult mai mare.
După o decizie din septembrie 2019, Bursa de Valori București a fost promovată la începutul acestui deceniu la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. Pasul următor, includerea pieței locale în indicii globali de emergente ai MSCI, agenție urmărită de și mai multe fonduri de investiții, apare ca unul logic după listarea Hidroelectrica (H2O), companie care depășește un nivel al valorii de piață de 10 miliarde euro.
România are deja 4 companii care îndeplinesc cerințele de capitalizare și free-float, însă mai rămâne criteriul de lichiditate despre care directorul general al BVB, Adrian Tănase, spune că nu este foarte greu de îndepinit.
CITEȘTE ȘI VIDEO Daniel Dines (UiPath): Umilința este bună. Eram arogant și nefericit. Anterior: Îmi plac hainele ieftine. Am trăit foarte prost la 20 ani, titlul de bogatul României mi-a adus dezavantaje. Când vede un „moment iPhone” pentru AIDe fapt, deja Hidroelectrica, Banca Transilvania (TLV) și OMV Petrom (SNP) au trecut ștacheta cerută și care presupune un rulaj echivalent cu 15% din free-float pe parcursul unui an. Este un prag pe care îl mai are îndepinit Romgaz (SNG), dar nu este foarte greu de atins. Ar fi vorba despre volume echivalente cu 600-700.000 de euro pe zi, dar care să fie realizate relativ constant, în majoritatea sesiunilor din timpul anului, având în vedere că se ia în calcul mediana tranzacțiilor.
Valoarea este caracterizată drept „rezonabilă” de către Tănase, într-o discuție cu Profit.ro, și poate fi atinsă cu un anumit management, incluzând desemnarea unui market maker. Astfel, România ar putea fi inclusă de MSCI pe lista de monitorizare pentru promovarea la statutul de piață emergentă, în evaluarea de la jumătatea anului viitor.
CITEȘTE ȘI Alro construiește un parc fotovoltaicÎn prezent, România este la statutul de piață de frontieră, unde are o pondere importantă în indici mai ales după promovarea în 2020 la standardul de piață emergentă.
Cât de aproape este BVB de îndeplinirea criteriilor
Pentru ca o bursă să fie promovată la statutul de piață emergentă este necesar ca cel puțin 3 companii să îndelinească anumite criterii ce capitalizare, free-float și lichiditate, însă cutuma spune că ar fi nevoie de 4 companii pentru ca agenția să nu ajungă în situația unei retrogradări la o eventuală delistare sau cădere sub ștachetă a unuia din emitenți.
Listarea Hidroelectrica a adus cea de-a 4-a companie cu masa crititcă, după cum mărirea free-float-ului la OMV Petrom prin aducerea succesivă în piață a unor noi pachete de acțiuni de către Fondul Proprietatea (FP) a adus societatea petrolieră în zona specifică piețelor emergente.
CITEȘTE ȘI Acționarii One United Properties aprobă acordarea de dividende parțiale. Undă verde pentru contractarea de facilități de credit de 130 milioane euroRomgaz ar mai avea de trecut pragul lichidității și ultimele luni de tranzacționare o indică îndeplinind standardele, având în vedere dinamizarea generală a lichdiității de pe bursa românească. În ultima jumătate de an, valoarea mediană din cerințele MSCI a fost trecută în peste 40 de sesiuni de acțiunile cu simbolul SNG, după cum au fost și acele zile care să tragă valoarea în sus.
Astfel, în 21 de ședințe a fost depășit reperul unui rulaj de 5 milioane lei și în 10 dintre acestea valoarea agregată a transferurilor a trecut de 8 milioane lei. Nivelurile-record au fost atinse în sesiunile din 6 septembrie și 30 iunie, când tranzacțiile s-au ridicat la 25,36 milioane lei și, respectiv 21,13 milioane lei.