EXCLUSIV AAGES intră astăzi la tranzacționare. Cum arată emitentul și ce planuri are acționarul majoritar

EXCLUSIV AAGES intră astăzi la tranzacționare. Cum arată emitentul și ce planuri are acționarul majoritar
scris 19 iun 2017

Producătorul de instalații industriale AAGES Târgu Mureș ajunge la cota bursei după oferta publică derulată la începutul lunii. Emitentul vizează creștere prin atacarea de noi piețe de export, o ameliorare a marjelor pe măsură ce noi comenzi vor putea fi onorate din modele standardizate și expune o robustețe dată atât de experiența rezistenței la ultima criză, cât și de personalul calificat care poate asigura continuitate. „Bineînțeles că firma va funcționa bine”, spune directorul general și acționarul principal Gabor Molnar.

Industria și exporturile au tras economia românească din criză, dar investitorii de portofoliu au avut puține posibilități de a găsi expunere pe acest sector dinamic pentru a obține câștiguri din creșterea economică reală. AAGES Târgu Mureș (AAGES) ar putea fi în viitor un astfel de vehicul de investire, acțiunile sale intrând la tranzacționare astăzi la cota Bursei de Valori București, unde ajunge în urma ofertei publice de la începutul lunii ca o companie cu o capitalizare de piață de 37,05 milioane lei (8,12 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News

Un parcurs prin halele și birourile de 3.500 de metri pătrați ale companiei îți spune că este vorba despre o companie dinamică. Gabor Molnar, unul dintre cei 10 fondatori și director general al companiei, spune că este loc pentru creșterea companiei pentru următorii 10-15 ani, în ceea ce privește afacerile, în măsura în care compania specializată în producerea de instalații de încălzire prin inducție a metalelor atacă noi piețe de export. La nivelul profitabilității este loc pentru o majorare substanțială, chiar și de 15-25 de ori, în condițiile în care fiecare produs care se realizează va tinde să nu se mai proiecteze de la zero, consumând astfel multe resurse în proiectare, cercetare și dezvoltare.

Fost oficial american: \ CITEȘTE ȘI Fost oficial american: "Doar 70 de zile până la debutul crizei financiare. Este calmul dinaintea unei furtuni gigantice"

Firma a obținut în anul 2016 un profit net de 3,18 milioane lei, ceea ce înseamnă că societatea intră la cota BVB cu o valoare a indicatorului P/E, care raportează prețul acțiunii la câștigul companiei, de 11,65, aproape la jumătate față de media din regiune pentru companiile din sector de 25,59, menționată într-un raport al casei de brokeraj BRK Financial Group publicat în perioada derulării ofertei.

Competitivi pe o piață dură

Compania, cu o vechime de 26 de ani, a avut întotdeauna deviza „stabilitate prin creștere” și s-a întâmplat întocmai. Nu înseamnă că este ușor. „Piața este destul de dură”, avertizează Molnar, care este acționar majoritar al companiei. AAGES beneficiază de un parteneriat cu o firmă din Germania care îi deschide calea pe terțe piețe din lume, acolo unde este destul de greu de pătruns dacă nu ai o tradiție consistentă.

Spre exemplu, firmele din Austria și Ungaria nu vor să intre în relații cu societăți românești cum a fost și cazul AAGES, deși aveau referințe foarte bune. Germanii le deschid calea către piețe unde chiar este concurență consistentă. „Am umplut cu instalațiile noastre Turcia, care este o țară bine dezvoltată industrial”, spune Molnar, afirmând că au vândut aproximativ 70 de instalații.
Franța, Germania, Scandinavia, Mexic, Rusia, sunt alte destinații de export atacate de compania din Târgu Mureș cu ajutorul partenerilor germani. Firmele partenere au rol de 70% în vânzări. „Nemții nu ne iubesc pe noi mai mult decât pe ai înșiși”, spune Molnar, insistând că aceștia vin să câștige prin intermediul AAGES și este bine că reușesc.

„Nu suntem ieftini”

Dar de ce sunt mulțumiți germanii? Pentru că societatea oferă produse de calitate în condiții competitive. Calculațiile de preț sunt corecte, ceea ce constituie un avantaj, dar în niciun caz nu este un dumping. „Nu suntem ieftini”, zice majoritarul. „Noi nu oferim produse ieftine. Noi oferim produse bune.”

De ce a ajuns AAGES la bursă

Oferta publică ce a adus compania la bursă a vizat 1,5 milioane de acțiuni, ceea ce a ridicat valoarea operațiunii de piață la 5,56 milioane lei (1,22 milioane euro), reprezentând 15% din capitalul social. Free-float-ul este, însă, mai mare, chiar dacă sunt unele restricții pentru unii acționari pentru a nu vinde în viitorul apropiat spre a nu pune presiune pe preț. Directorul Molnar nu va vinde.

Povestea pentru care AAGES ajunge la bursă este cea pe care vor investitorii cel mai puțin să o audă. Cu toate acestea, Molnar a mărturisit-o încă de la început, la Forumul Investitorilor Individuali, organizat de BVB în octombrie 2016, când și-a anunțat intenția de listare.

Vânzarea de acțiuni facilitează ieșirea din acționariat a unor fondatori care după 26 în acționariatul companiei vor să-și fructifice deținerea și să se recompenseze astfel. Doar prin primirea de dividende ar însemna să aștepte mai mult, iar unii deja au o vârstă, așa că au preferat ca vânzând câte aproximativ 2% din companie să obțină echivalentul a aproximativ 160.000 de euro.

Este singura motivație pe termen scurt care a determinat listarea. „Forțați nu suntem să ne listăm fiindcă ne simțim bine și așa”, recunoștea înainte de lansarea operațiunii de piață Molnar.
O delegație a Bursei de Valori București care viza popularizarea pieței AeRO i-a atras atenția emitentului asupra acestei posibilități de a asigura exitul unor acționari fără a scoate cash din societate. Ulterior, după tatonările pe care le-au avut cu intermediarul SSIF Goldring, a găsit că cerințele nu sunt cu mult mai mari și să meargă direct pe piața reglementată și nu numai pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB.

Angajamente pentru dividende. Ce nu oferă MedLife și Digi

Molnar este el însuși atras de listare și din perspectiva aprecierii capitalizării de piață a companiei: „Eu vreau să câștig în urma firmei și ca valoare.” Nu înseamnă că va urmări cu sufletul la gură oscilațiile cotației la BVB, ci mai degrabă se va concentra pe coducerea business-ului. „Mă uit la ce trebuie să fac pentru că atunci acțiunile mele sigur vor crește.”

Pentru atractivitatea în piață, emitentul intenționează să recompenseze și investitorii de portofoliu ca au intrat la ofertă sau care vor cumpăra titluri pe bursă din piața secundară prin dividende.
Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, a declarat pentru Profit.ro că una dintre explicațiile succesului ofertei AAGES, închisă după doar 2 zile, în condiții de suprasubscriere, este tocmai promisiunea pentru dividende, în contrast cu lipsa de intenții de repartizare din câștiguri ale celorlalte companii care au ajuns la cota BVB în ultima jumătate de an, MedLife (M) și Digi Communications (DIGI). Molnar are deschidere: „Mă bucur și eu când primesc dividende.”

Anticipare pentru 3 ani buni

Investitorii de portofoliu ar trebui să aibă la AAGES confortul unei companii cu un istoric de a avea ordine deplină în contabilitate. Molnar spune că în 26 de ani în finanțe nu au greșit cu un leu. „Nu mă pot gândi liniștit la cercetare și proiectare, dacă știu că cifrele nu sunt bune.”

În 2016, veniturile totale din exploatare ale companiei au fost de 24,94 milioane lei, conform rezultatelor financiare anuale auditate, în scădere cu 11,28% comparativ cu 28,11 milioane lei în 2015. „Avem capacitatea de a produce și a vinde”, spune directorul general. Afirmă că anul trecut a fost mai bun decât așa cum arată strict financiar. S-a creat o bază solidă pentru îmbunătățirea eficienței producției, astfel încât este de așteptat o secvență de 3 ani favorabili. AAGES a adăugat în portofoliu produse ce pot genera noi contracte.

Personal bun cât pentru o continuitate a activității preț de un alt sfert de veac

Un alt argument al dezvoltării companiei îl reprezintă personalul. Investitorii de portofoliu ar trebui sub acest aspect să nu fie îngrijorați că este compania unui singur om sau a câtorva ingineri cu mare experiență, dar care sunt în pragul retragerii. Molnar spune că a strâns suficient de mulți ani pentru ca AAGES să aniverseze și 50 de ani. „Am început să îi las să greșească din ce în ce mai mult”, insistă pe încrederea cu care îi investește. Avem câțiva oameni buni. Personalul este calificat.”

Un localnic din Târgu Mureș spune că admiră la Molnar fapul că, spre deosebire de alți antreprenori de origine maghiară, care preferă să angajeze preponderent sau chiar în exclusivitate maghiari, are deschiderea a face angajări indiferent de originea etnică, vizând efectiv recrutarea de talente și capacități care să aducă valoare adăugată companiei. Remarcăm și formula prin care Molnar se include în mediul de business mai larg al României, care are carențele sale: „Suntem latini. Nu ne place să facem lucrurile ordonat.”

A încercat să dea stabilitate personalului, deși au fost oameni care au plecat pentru salarii mai mari în Germania sau America. „Am mai mult de 10 oameni de încredere.”

Cum a pornit AAGES

Accentul este pus pe personal în condițiile în care chiar AAGES a început doar de la reunirea unor „creiere”, respectiv a unor ingineri și cercetători științifici care în anii ’80 au lucrat în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE București, filiala Târgu Mureș. Molnar se uită în urmă și spune că industria de la Băneasa era una competitivă în Europa. „Oamenii erau eficienți pe baza gândirii”, spune. Insistă că în poiectare creionul este la fel de bun. „În cap se creează; nu pe calculator.”

De aceea este și relaxat că nu poate pierde avantajul competitiv în fața concurenței: „În zilele noastre totul se copiază. Cine știe să copieze și merită să...” În opinia sa, piața este suficient de mare. „Fără inducție, nimic nu se face.”

În fabrică vedem locul de testare a rezistenței metalelor. Este locul unde o roată „a explodat ca o grenadă”. Într-un loc sunt fabricate instalații pentru producerea de lanțuri mari (pentru industria de minerit și cea navale). Acestea trebuie să fie tari în zona de frecare, dar și elastice.

„Poți să păcălești clientul odată, dar nu pe termen lung”, spune Molnar, insistând că duritatea pieselor este cea care vorbește ulterior despre calitatea instalațiilor. În principiu, obiectele vândute ar putea fi foarte rezistente, ne spune ca cercetător. „Telefoanele noastre nu țin așa de mult pentru că... după aia ce mai vând...”

Fără extindere în terțe domenii

AAGES își desfășoară activitatea în facilități noi, investiție finanțată din fonduri proprii. A fost un demers doar pentru relocarea producției din sediul vechi din Sângeorgiu de Mureș, dar nicio clipă nu s-au gândit în etapa de boom imobiliar să facă alte dezvoltări. „Nuuu! Fiecare cu ce se pricepe”, spune Molnar. „Nu avem o activitate conjuncturală.

Este o veste bună pentru investitori care au avut experiențe neplăcute. Contor Group Arad (CGC), companie listată în buza crizei financiare, era modernă sub aspectul producției, însă a sucombat în contextul unor datorii angajate pentru o dezvoltare imobiliară a acționarului majoritar.

Experiența dură a crizei. : „Puteam să arunc telefonul. Nu mai suna nimeni.”

Robustețea firmei este dată de faptul că a trrecut prin 2 crize, cea de la finele anilor ’90 și cea a sociată Marii Recesiuni din Occident, când deja AAGES avea o masă critică. Molnar mărturisește că a fost o perioadă grea, în care au fost amânate sau anulate comenzi: „Puteam să arunc telefonul. Nu mai suna nimeni.”

Au încercat să evite să facă erori mari. „Greșelile costră cel mai mult.” Când au văzut că „e de rău”, au redus săptămâna de lucru, au diminuat costurile pentru a nu vătăma pe termen lung firma. Anul 2010 încă a fost dificil, revenirea fiind în timp.

O companie exportatoare într-un oraș slab conectat cu lumea. „Autostrăzile și aeroporturile ne enervează.”

AAGES merge bine, dar ar vrea un mediu de business mai prietenos. „Schimbarea se poate face numai prin politicieni cinstiți”, spune Molnar. Neajunsul este că, deși are parteneri la Stockholm sau Istanbul, drumul este foarte lung, prin intermediul aeroporturilor de la Cluj-Napoca sau București. O delegație începe printr-un drum de aproximativ 24 de ore. „Autostrăzile și aeroporturile ne enervează”, spune directorul AAGES.

Compania ajunge azi la tranzacționare la cota Bursei de Valori București, intrând, potențial, în conexiune cu investitori de portofoliu dintr-o arie largă de reprezentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
aages
gabor molnar
goldring
bvb
bursa
turcia
germania
rusia
medlife
digi
dividende