Grupul Electrica a raportat un profit net pentru anul trecut de 388 milioane lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent, în principal ca urmare a majorării profitabilității activității de furnizare, care s-a dublat comparativ cu 2019, “pe fondul recuperării unor diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice” și al “efectuării unor ajustări de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment”
Astfel, veniturile din activitatea de furnizare de energie electrică și gaze naturale au crescut în 2020 cu 246,5 milioane lei, sau 5,2%, la 5 miliarde lei.
Electrica arată că majorarea veniturilor este determinată în principal de evoluția segmentului de furnizare “pe fondul recuperării unor diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare și prin reversarea unor ajustări pentru deprecierea creanțelor incerte la nivel de Grup, în sumă de aproximativ 105 milioane lei, după efectuarea ajustărilor de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment”.
Profitul net pe segmentul de furnizare s-a majorat de la 104 milioane lei în 2019 la 214 milioane lei în 2020.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor lansează, în martie, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin TEZAUR și FIDELIS. La începutul lunii a anunțat oficial că va continua programele“Această evoluție reprezintă în principal efectul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piață cu amănuntul cu 2,8%, dar și al unei ușoare creșteri a cantității de energie electrică furnizate cu 0,4%”, arată Electrica.
Profitul net al segmentului de furnizare
În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 0,4% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, anulând impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.
Profitul net al segmentului distribuție a înregistrat o reducere de 9,3 milioane lei, sau 27,5%, influențat sîn principal de creșterea costurilor cu amortizarea imobilizarilor corporale și necorporale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum susține Dacia afacerea Renault: Sandero, cel mai vândut automobil din grupul Renault. Familia Logan a acoperit 30% din vânzări, la nivel globalPe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică și gazele naturale achiziționate au înregistrat o creștere de aproximativ 18 milioane lei, sau 0,6%, comparativ cu 2019. Această variație reprezintă efectul net al reducerii cu 21 milioane lei a costurilor cu energia electrică și gazele naturale și al creșterii cu 39 milioane lei a costurilor cu certificatele verzi, care nu au însă impact asupra rezultatului. Evoluția favorabilă a costurilor de achiziție a energiei electrice se datorează reducerii costurilor pe segmentul reglementat, reflectând recuperarea sub formă de corecții pozitive a unor costuri nerecunoscute din achiziția de energie electrică din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat în întregime costul efectiv înregistrat de Electrica Furnizare.
Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică au crescut cu 1,2%, la 3.906 milioane lei, în anul 2020. Această evoluție a fost generată în principal de segmentul de distribuție, în urma creșterii costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea, cu 28 milioane lei sau 4,2%, ca urmare a unui preț mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic mai mare comparativ cu cel din 2019.
Consiliul de Administrație al Electrica SA a avizat și va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 lei/acțiune din profitul individual al anului 2020, similar cu nivelul din ultimii 3 ani. Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,9 milioane lei, corespunzător unui procent de 87,5% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situațiilor financiare individuale auditate ale Electrica S.A. pentru anul 2020.
Profitul net al segmentului de distribuție
Grupul Electrica a distribuit, în 2020, aproximativ 17,48 TWh (în scădere cu 1,4% față de 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.
În anul 2020, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 9,3 TWh (în creștere cu 0,4% față de 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de locuri de consum.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta. Până acum au fost eliberate abia 2.000 de documenteElectrica Furnizare are o cotă de piață de 19,24%. Conform datelor din raportul ANRE aferent lunii noiembrie 2020, Electrica Furnizare era lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 54,56%, iar pe piața concurențială avea o cotă de 10,89%.