Turism Felix, societate controlată de SIF Transilvania, vizează răscumpărarea a 1% din capitalul social. Este a 3-a firmă din industria hotelieră care are inițiativa unui program de buy-back de la începutul toamnei. Toate sunt din portofoliile SIF.
Turism Felix (TUFE), societate hotelieră din Băile Felix, a convocat pentru 18-19 noiembrie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând aprobarea unui program de răscumpărări pentru 4,96 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,00% din capitalul social, achiziții ce ar urma să fie realizate la un preț egal cu cel de piață, dar nu mai mare de 0,4000 lei/acțiune. Programul ar urma să fie executat în termen de 9 luni de la publicfarea hotărârii AGEA în Monitorul Oficial.
Convocatorul vine în confirmarea unor informații obținute din piață de Profit.ro, potrivit cărora răscumpărările vizate de societatea Turism, Hoteluri, Retaurante Marea Neagră (EFO), nu vin din zona emitentului, ci din cea a SIF Transilvania (SIF3), aceeași inițiatori urmând să promoveze operațiuni similare la alte societăți din portofoliu. Acum, Turism Felix vine cu o astfel de propunere, firma hotelieră fiind dețintă în proporție de 63,20% de SIF-ul cu sediul în Brașov. Un alt SIF, respectiv SIF Oltenia (SIF5), are o participație de 28,97% din capitalul social. De asemenea, sursele citate afirmau că vor urma noi programe de răscumpărări ale unor companii din portofoliul SIF Transilvania.
CITEȘTE ȘI Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, cooptat ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Acesta a candidat de 2 ori în AGA, însă acționarii l-au respins de fiecare datăTitlurile dobândite, care la actualul preț de piață de 0,2840 lei/acțiune ar conferi pachetelor însumate o valoare de 1,41 milioane lei (aproape 297.000 de euro), ar urma să fie distribuite în cadrul unui „stock option plan” administratorilor, directorilor și angajaților societății, în vederea eficientizării și fidelizării acestora, spune convocatorul.
Este o destinație similară cu cea a operațiunii pregătită la THR Marea Neagră care, potrivit convocatorului pentru AGEA din 22 octombrie menționează, de asemenea, achiziția unui număr de de 5,78 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,00% din capitalul social, la un preț maxim de 0,15 lei/acțiune. Coincidență sau nu, cu doar o zi înainte de publicarea convocatorului, în piața deal de la Bursa de Valori București, unde este listată compania, au fost schimbate 6 milioane de acțiuni ale companiei THR Marea Neagră, reprezentând 1,03% din capitalul social, doar cu puțin sub întreaga cantitate a acțiunilor vizată de programul de buy-back. Efectuat la prețul de 0,1060 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la valoarea de 636.000 de lei și situează capitalizarea de piață a companiei care concentrează deținerile SIF Transilvania în industria hotelieră din Eforie Nord la 61,37 milioane lei (12,97 milioane euro).
Nu sunt singurele cazuri de operațiuni de buy-back pregătite de firme din domeniul hotelier. Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM), societatea care operează hotelul Best Western din Gura Humorului, a obținut avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru derularea în perioada 17-30 septembrie a unei oferte publice de buy-back pentru un număr de 5,02 milioane acțiuni proprii, echivalentul a 3,00% din capitalul social al emitentului. Operațiunea de piață intermediată de SSIF Muntenia Global Invest este promovată la prețul de 0,0825 lei/acțiune, situat cu 13,48% deasupra nivelului de 0,0727 lei/acțiune, al mediei mobile exponențiale de 200 de perioade (EMA200) care arată un punct de echilibru al acestor titluri. Astfel, oferta ar urma să se ridice la aproximativ 414.000 de lei, la societatea în care SIF Muntenia are o participație de 67,17% din capitalul social.