După o sesiune de corecții, bursa românească revine pe creștere. Lichiditatea nu revine

După o sesiune de corecții, bursa românească revine pe creștere. Lichiditatea nu revine
scris 9 iul 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat o treime de procent într-o sesiune cu volume modeste, dominată de schimburile cu acțiuni bancare și un nou nume din piața AeRO.

Bursa de la București își menține punctul de gravitație în zona maximelor acestui an, iar cotația pare a fi susținută fără eforturi de „tauri”. Aceștia, astăzi, nici nu au avut nevoie măcar de ordine consistente pentru a readuce piața „pe verde”, în condițiile unei prezențe reduse a vânzătorilor. Deși cotația s-a regăsit sub nivelul de referință al sesiunii precedemnte, tendința corectivă din prima sesiune de tranzacționare a săptămânii a fost firavă și a permis o apreciere la nivelul întregii piețe.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,30%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,35%, până la nivelul de 8.908,81 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești tocmai a testat media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea care definește impulsul pe termen scurt (momentum) și care a funcționat ca suport dinamic pe parcursul întregului rally de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

După o sesiune de corecții, bursa românească revine pe creștere. Lichiditatea nu revine

Piața a fost, însă, slabă, din punctul de vedere al volumelor. Rulajul pieței de acțiuni s-a situat la 23,24 milioane lei (4,92 milioane euro), abia la jumătatea valorii medii zilnice de tranzacționare de anul trecut. Nu mai puțin de 50,27% din aceste schimburi au fost reprezentate de transferurile cu acțiunile bancare.

Astfel, pe tranzacții de 6,64 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,02%, până la prețul de 2,4150 lei/acțiune, ce situează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 11,63 miliarde lei (2,46 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,61%, până la prețul de 13,18 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,01 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,03 milioane lei.

Acțiunile bancare sunt marcate prin contagiune de sentimentul negativ față de sector din Europa, unde investitorii au receptat prost decizia Deutsche Bank de a realiza amputări de pesonal majore. Este mișcarea ce a tras în jos piețele la acest debut de săptămână, iar închiderile au fost negative pe linie și astăzi în Europa: -0,21% indicele Euro Stoxx 50, -0,17% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,85% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,35% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Și totuși nu se revocă. Boardul de la SIF Oltenia nu dă curs solicitării de convocare a AGA venită din partea SIF Banat Crișana și care avea pe ordinea de zi îndepărtarea președintelui Tudor Ciurezu CITEȘTE ȘI Și totuși nu se revocă. Boardul de la SIF Oltenia nu dă curs solicitării de convocare a AGA venită din partea SIF Banat Crișana și care avea pe ordinea de zi îndepărtarea președintelui Tudor Ciurezu

La București, piața își consumă și evenimentele corporative interne. Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, în prima zi de prezență în ring, titlurile comerciantului de telefone mobile iHunt (HUNT) au atras schimburi de 1,48 milioane lei, primele în regimul pieței de capital, în condițiile în care listarea este tehnică și nu a fost precedată de o ofertă publică. La prețul de închidere de 0,8650 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a iHunt este de 12,19 milioane lei (2,58 milioane euro).

De asemenea, piața a fost catalizată de oferta publică de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea (FP). La jumătatea ședinței de tranzacționare, emitentul a comunicat parametrii operațiunii pentru care a primit avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Piața a tins să graviteze către prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei care se va realiza în perioada 15 iulie – 19 august pentru un număr de 150,00 milioane de acțiuni, echivalentul a 1,65% din capitalul social. Astfel, titlurile au crescut cu 2,80%, până la prețul de 1,1000 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,37 milioane lei, trăgând în sus indicele financiar BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,77%, până la nivelul de 39.542,88 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o apreciere anemică, +0,19%, în condițiile în care cel mai lichid emitent din componența sa, OMV Petrom (SNP) a pierdut 0,25% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3940 lei/acțiune într-o sesiune în care au adunat schimburi de 2,35 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
ihunt
asf