Două evenimente importante de piață - comunicarea înțelegerii pentru cedarea pachetului majoritar la Albalact și un transfer important de acțiuni ale Băncii Comerciale Carpatica - au avut un impact minim în ringul bursier de la București.
Astăzi am cosemnat la Bursa de Valori București o ședință indecisă, cu evoluții neconcludente la nivelul indicilor și o tranzacții depășind doar cu puțin 20 milioane lei în piața reglementată. Este tabloul bursier al unei zile care a avut totuși evenimente de piață importante pentru doi emitenți de la cota BVB.
Banca Comercială Carpatica (BCC) a anunțat că un grup de cinci acționari care controlau 20% din titlurile instituției de credit și-au înstrăinat participațiile către Nextebank. Transferul prin tranzacții speciale pe segmentul deal al celor 220,27 milioane acțiuni la prețul de 0,105 lei/acțiune, care a dat o valoare a schimburilor de 23,13 milioane lei, a reprezentat o valoare mai mare decât cea din piața regular.
A fost o mișcare care a contaminat foarte puțin piața. Tot în piața deal au mai fost transferate acțiuni Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD) de câte 1,84 milioane lei și, respectiv, 500.000 de lei. Titlurile celor două bănci au fost cele mai schimbate și în piața reglementată, unde rulajele pe cei doi emitenți au fost de 7,06 milioane lei și 3,54 milioane lei.
Scăderea de 0,43% a acțiunilor Băncii Transilvania și de 1,78% a titlurilor BRD a influențat negativ indicele BET, care a coborât cu 0,24%, până la nivelul de 6.245,39 puncte, după ce în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare s-a menținut peste referință. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,18%, iar indicele financiar BET-FI a suferit un declin marginal (-0,02%), la 27.546,02 puncte. Cel mai important emitent din componența sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,96% la capitalizarea bursieră într-o zi în care s-au rulat titluri în valoare de 2,42 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt eveniment de piață important este anunțul încheierii unei înțelegeri prin care pachetele de control ale Albalact (ALBZ), producătorul de lactate având înregistrate cunoscutele mărci Fulga și Zuzu, vor fi cedate către grupul francez Lactalis. Detalii despre tranzacția care ar urma să se încheie în luna iunie - după primirea aprobării Consiliului Concurenței - nu se cunosc, însă un calcul formulat chiar în comunicatul remis Bursei și semnat de directorul financiar Adrian-Sebastian Radovici indică un preț de 0,4543 lei/acțiune.
În încercarea de apropiere de acest reper, cotația a urcat cu 14,80%, până la prețul 0,38 lei/acțiune, variația maximă admisă de sistemul operatorului de piață, unde titlurile au rămas fără ofertă după ce s-au schimbat 1,02 milioane de acțiuni, însumând cu puțin peste 388.000 de lei. Pragul limită a împiedicat înregistrarea de rulaje mai mari pe acest emitent, care anunță o operațiune de piață pentru care partnerii tatonau de ani buni.
Pe locul trei în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 3,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au avut o zi de revenire (-1,06%), până la prețul de 23,75 lei/acțiune, o zonă de minime a acestui simbol de la listarea companiei în noiembrie 2013 și până în prezent.
Tot o zi pozitivă (+0,61%) au avut-o și titlurile OMV Petrom (SNP), unele dintre cele cu scăderile cele mai mari din ultimele luni, pe fondul unor rulaje de 1,44 lei/acțiune. Acesta este contextul în care indicele energetic BET-NG înregistrat o apreciere de 0,58%, singurul dintre indici cu asemenea performanță azi la BVB.
Scăderi de 10-20% de la începutul anului
Piața românească este dominată de influențele mediului extern, unde bursele mature au fost deosebit de volatile la acest început de an. O opinie a societății de administrare a fondurilor Certinvest remisă redacției menționează slăbirea economiei Chinei, scăderea prețurilor mărfurilor și nivelul alarmant de îndatorare drept principalele surse ale neliniște ale investitorilor din piețele financiare internaționale.
De la începutul anului, Bursa de la New York a pierdut aproape 10%, indicii europeni 7-8%, piața din China s-a prăbușit cu 22%, impactul resimțindu-se și la BVB, unde acțiunile au pierdut în medie peste 10%, amintește Daniela Vasile, director general adjunct, autor al documentului citat.