Reprezentanții OTP Asset Management se așteaptă ca programul de stimulare fiscală al noului președinte al SUA, Donald Trump, și dobânzile ridicate pe dolar să determine un flux al capitalurilor către America. România ar urma să fie afectată marginal de retragerile de bani de pe piețele emergente și de frontieră, în măsura în care fondurile de pensii vor fi la cumpărare pentru acțiunile principale, purtătoare ale unor randamente ridicate.
Ședința de tranzacționare de astăzi de la Bursa de Valori București a fost una neconcludentă, după alte 2 sesiuni de deprecieri, deși raliul se prelungește pentru a 3-a zi consecutivă pe bursele dezvoltate europene. Astfel, indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,20%, până la nivelul de 6.874,31 puncte și indicele compozit BET Plus a pierdut 0,18%, în timp ce indicele financiar BET-FI a urcat cu 1,12%, până la nivelul de 29,172,74 puncte, pe „verde” închizând și indicele benchmark pentru industria fondurilor mutuale BET-BK.
Evoluția divergentă la nivelul indicilor s-a regăsit și la nivelul simbolurilor celor mai importante. Astfel, 5 dintre cele mai tranzacționate titluri au consemnat aprecieri, 3 acțiuni au alunecat sub referința de ieri, iar 2 companii au închis ședința de la BVB la capitalizarea bursieră a zilei precedente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ezitarea de la BVB pare de neînțeles în condițiile în care piețele europene sunt într-un rally susținut, descătușate după stresul că vor urma vânzări după referendumul din Italia, unde votul dat de cetățeni este perceput ca unul în favoarea euro-scepticilor.
Și astăzi indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent, s-a apreciat cu 1,34% potrivit Bloomberg. O dinamică apropiată, de 1,36%, a avut-o indicele CAC40 de la Paris, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt au avut o amplitudine mai mare a saltului, de 1,81% și, respectiv, 1,96%.
La nivel regional, tendința a fost ceva mai atenuată, cu +0,69% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,25% pentru indicele BUX de la Budapesta. Indicele PX de la Praga a închis marginal sub referință, -0,07%, confirmând slăbiciunea din noiembrie când a suferit un declin de 4,40%.
Acțiunile energetice, un fel de „cvasiobligațiuni”
Dragoș Manolescu, director general adjunct la OTP Asset Management, are o explicație pentru decalajul relativ între elanul către noi maxime al pieței americane și evoluțiile neconcludente de pe piețele emergente și de frontieră: banii iau calea Americii. Ridicarea dobânzilor în SUA și perspectivele de creștere economică după lansarea programului președintelui ales Donald Trump este în măsură să atragă capitaluri.
L-am întrebat care este impactul unei asemenea mișcări asupra bursei locale. „Nu mă aștept să văd un mare reflux”, răspunde. Acțiunile principale de la BVB sunt protejate de picaje abrupte în măsura în care fondurile de pensii acumulează constant, iar acțiunile puse în vânzare scade lună de lună. Titluri precum cele ale Transelectrica (TEL), Romgaz (SNG) și Transgaz (TGN), oferă dividende cu randament mare la actualul preț, și funcționează aproape ca niște obligațiuni. Dividendele funcționează ca un cupon și sunt suficient de mari ca să acopere în 30 de ani – orizontul de investiții al fondurilor – orice risc de preț. „Se pretează pentru fondurile de pensii”, rezumă Manolescu care a utilizat termenul de „cvasiobligațiuni” pentru respectivele acțiuni.
Aproape 40% din tranzacțiile de la BVB, pe titlurile din componența indicelui financiar BET-FI
Cele mai tranzacționate nu au fost, însă, acțiunile companiilor de utilități. Fondul Proprietatea (FP), cu transferuri de 11,44 milioane lei, a acoperit aproape un sfert din rulajul pieței de acțiuni de 34,88 milioane lei (7,75 milioane euro). Cotația a urcat cu 0,63%, până la prețul de 0,7950 lei/acțiune. Dintre titlurile financiare, un interes mai mare a existat și pe SIF-uri, Într-o zi cu aprecieri medii de peste 1% a acestor acțiuni, volumele totale pe cei 5 emitenți au echivalat cu 2,17 milioane lei.
Dobânzi mai mari în America
Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 9,30 milioane lei, s-au regăsit titlurile Băncii Transilvamnia (TLV), care au suferit o corecție de 0,63%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,08%, până la prețul de 10,98 lei/acțiune, pe transferuri de 1,24 milioane lei.
OTP Asset Management intuiește o perioadă bună pentru acțiunile bancare, însă în America. Acestea ar urma să beneficieze de politicile lui Trump în sensul dereglementării. Pe de altă parte, climatul politicii monetare va fi una de ridicare a dobânzilor. Manolescu interpretează vânzările din ultimele 4 săptămâni pe titlurile de stat americane ca fiind un final al trendului de apreciere din piața americană a bonbdurilor vechi de mai bine de 30 ani.
Notele de Trezorerie cu scadența la 10 ani se tranzacționau la închiderea pieței românești la prețuri care le dădeau randamente de 2,35%. Vineri randamentul anual era pe un maxim local de 2,44%, după ce, înaintea victoriei lui Trump, yield-urile erau în zona de 1,80%.
CITEȘTE ȘI Luna trecută s-au evaporat 1,7 trilioane dolari de pe piețele de bonduriTitlurile energetice au avut astăzi o evoluție aproape de linia pieței, cu un declin de 0,15% al indicelui sectorial BET-NG. Cel mai tranzacționat emitent de la această categorie a fost OMV Petrom (SNP), cu schimburi depășind cu puțin 2 milioane de lei. Cotația a staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente de 0,2350 lei/acțiune, care încă dă un randament de 11,90% investitorilor instituționali care au cumpărat în oferta de vânzare a Fondului Proprietatea din octombrie la prețul de 0,2100 lei/acțiune și oferă posibilitatea unui câștig de 17,79% investitorilor de retail care au achiziționat la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile ale operațiunii de piață.
Titlurile Romgaz Mediaș au închis la prețul de 24,25 lei/acțiune, în scădere cu 0,21% față de ziua precedentă, o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 1,97 milioane lei. De asemenea, titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 299,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,69 milioane lei.