Magnatul american Paul Singer, șeful fondurilor „vulturești” Elliott care dețin 21% din titlurile FP, spune că este greu să tranzacționezi în piețele financiare și vede riscuri ca plasamentele în piețele de bonduri să ducă inclusiv la moartea capitalului pentru mulți investitori.
Fondurile Elliott - care prin Manchester Securities Corp. dețin 21% din titlurile Fondul Proprietatea (FP), are de la începutul anului un randament de 6%. Șeful acestora, Paul Singer, este însă îngrijorat. Spune că este cel mai special moment pe care îl traversează de la fondarea companiei acum 39 de ani. Diagnosticul său? Băncile centrale au căpătat prea multă putere, există deja prea multă devalorizare a monedelor, iar inflația devine inevitabilă, spune nota semestrială a fondurilor Elliott preluată astăzi de Zero Hedge.
Singer se alătură unor investitori experimentați precum Carl Icahn, Bill Gross, Jeff Gundlach sau George Soros care recent au avertizat asupra unei iminente crize financiare și care își și poziționează banii în așteptarea prăbușirii burselor.
CITEȘTE ȘI Unul dintre magnații Americii are pariuri uriașe pe prăbușirea burselorSinger își îndreaptă atenția și asupra pieței de obligațiuni de 14 trilioane dolari din țările dezvoltate, care au fost contaminate de dobânzile negative. Îngrămădirea investitorilor la cumpărarea acestor titluri reprezintă „cel mai mare balon speculativ din istoria lumii”, spune americanul care în piețele internaționale și-a câștigat reputația de „vultur” pentru cum fructifică importante câștiguri din achiziția „cadavrelor” reprezentate de creditul deteriorat.
Metalitatea investitorilor este că se refugiază într-o clasă de active care poartă mai puține riscuri, însă Singer îi avertizează pe investitori că își includ obligațiunile în portofolii pe propriu lor risc și că există un risc ridicat să vătămeze serios capitalul lor sau chiar să conducă la moartea acestuia.
O altă problemă la Elliott, este tranzacționarea, poziționarea corectă fiind tot mai dificilă. „Cu toții suntem în întuneric. (...) Experiența nu contează foarte mult și încrederea extremă poate fi fatală”, spune nota semestrială a companiei cu active în administrare de 28 miliarde dolari. Totuși, strategiile de tranzacționare care vizează fructificarea speculativă a unor fluctuații ale pieței au mai mult sens în condițiile actuale de piață decât deținerea pasivă de acțiuni și bonduri din anii trecuți. Singer crede în aur, dar achizițiile se vor realiza abia după ce cotațiile se corectează din actuala etapă de aprecieri puternice.