Într-o sesiune negativă pentru ansamblul pieței, titlurile Romgaz Mediaș au crescut pe primul rulaj al zilei, până la prețul de 37,25 lei/acțiune, aproape de maximul atins de acestea în cei aproape 6 ani de prezență în ringul bursier.
Bursa de la București este marginal sub maximul post-criză unde investitorii dau semne de ezitare față de decizia de a continua trendul pozitiv. Nu fiecare acțiune din componența indicelui BET se află, însă, în aceeași fază a ciclului, atrage atenția pentru Profit.ro Sever Lupu, investitor experimentat și cu portofoliu relevant pe piața de capital românească.
Într-adevăr, dacă unele titluri rătăcesc mai departe de valorile maximale, sunt acțiuni precum cele ale Fondului Proprietatea (FP) și Băncii Transilvania (TLV) care au ajuns în zona maximelor istorice. Într-un astfel de caz fericit este și Romgaz Mediaș (SNG), companie ale cărei titluri au urcat astăzi, pe cele mai mari tranzacții de la BVB, în valoare de 9,59 milioane lei, cu 0,68%, până la prețul de 37,25 lei/acțiune, nu departe de maximul atins în martie 2018. Cotația, crunt lovită la cumpăna dintre ani de așa-numita „taxă pe lăcomie” care includea și o plafonare a prețului gazelor naturale, se află pe o tendință pozitivă destul de coerentă încă din vară, și-a accelerat creșterea de la finalul lunii trecute când agenția de evaluare financiară FTSE Russell a promovat bursa românească la statutul de piață emergentă, incluzând, începând din septembrie 2020, 3 acțiuni de la BVB între care și Romgaz în cadrul indicelui FTSE All Cap.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Titlurile producătorului de gaze naturale au beneficiat și un implus în sesiunea de astăzi după ce în ziua precedentă, fondurile de pensii administrate NN au comunicat că prin noi achiziții au ajuns la o deținere de 5,02% din capitalul social, valoarea participației ridicându-se la 715,64 milioane lei (150,58 milioane euro). La ultimul preț, capitalizarea bursieră a Romgaz se ridică la 14,35 miliarde lei (3,02 miliarde euro).
Este o poveste a unui singur emitent, pentru că piața în ansamblul ei a avut o zi de corecții. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,35%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,36%, până la nivelul de 9.510,94 de puncte. Până la proba contrarie, este o simplă retragere, fără semnificații tehnice, cotația păstrându-se în parametri specifici ai unui trend ascendent intact sub aspectul secvenței maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate conform teoriei lu Dow și a dispunerii mediilor mobile, dintre care media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) a funcționat chiar de curând ca suport dinamic, așa cum se vede pe graficul atașat.
Ezitarea pieței românești a venit și într-un context neclar pe bursele lumii, cu închideri mixte la nivelul indicilor europeni: +0,02% indicele Euro Stoxx 50, -0,61% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,09% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,32% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,06% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,43% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,65% pentru indicele PX de la Praga.
Pe piața londoneză, petrolul de tip Brent a fost impas după ricoșeul care a urmat scăderii abrupte a cotației. Indecizia se reflectă și la BVB, unde indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,09% sub referință, iar cel mai important titlu din structura acestuia, cel al OMV Petrom (SNP) s-a corectat cu 0,60%, până la prețul de 0,4175 lei/acțiune, pe transferuri de 5,84 milioane lei. La același capitol, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 0,88%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,96 milioane lei.
CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana face o mutare care o depărtează de încrengăturile cu Romenergo ce au tras societatea într-un scandal penal. Își duce sucursala într-un imobil deținut indirect de lângă Lacul FloreascaO mișcare negativă de amplitudine apropiată, -0,84%, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,00 milioane lei, într-o zi în care întreaga activitate de tranzacționare a pieței de acțiuni s-a situat la 33,75 milioane lei (7,01 milioane euro).
Chiar dacă au cedat podiumul, acțiunile bancare au atras un interes decent față de media perioadei din partea investitorilor. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,42%, până la prețul de 14,22 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,45 milioane lei, ar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin în oglindă, de 0,42%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,47 milioane lei.