Cotațiile de la BVB o iau ușor în jos. Cădere abruptă, însă, la nivelul volumelor

Cotațiile de la BVB o iau ușor în jos. Cădere abruptă, însă, la nivelul volumelor

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

scris 18 iul 2019

După atingerea maximelor post-criză săptămâna trecută, bursa românească este la a 3-a consecutivă de corecții. Ezitarea la cumpărare a investitorilor se vede la nivelul volumelor.

Când se pregăteau de vacanță, investitorii activi la Bursa de Valori București au fost surprinși de escaladarea unor noi vârfuri istorice a burselor americane, mișcare replicată și în piața locală prin atingerea unor maxime post-criză. Sesiunile de corecții de pe bursele lumii au avut impact și la BVB unde toate cele ședințele de până acum a acestei săptămâni sunt negative, iar volumele au tins să scadă, ajungând azi la un alarmant rulaj al pieței de acțiuni de numai 16,85 milioane lei (3,56 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News

Încurajator însă ar putea fi că teoria spune că, într-un trend ascendent, creșterile survin pe o activitate de tranzacționare sporită, așa cum s-a întâmplat și în prima parte a acestei veri, în timp ce mișcările de retragere sunt pe o lichiditate diminuată.

Morgan Stanley: Lira sterlină va ajunge la paritate cu dolarul în situația unui Brexit fără acord CITEȘTE ȘI Morgan Stanley: Lira sterlină va ajunge la paritate cu dolarul în situația unui Brexit fără acord

Este și o reacțe la piețele externe. Pe fondul unui debut negativ la New York Stock Exchange, bursele mature europene au avut închideri „pe roșu”: -0,54% indicele Euro Stoxx 50, -0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,92% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Prin contrast, indicii regionali au înregistrat aprecieri: +0,64% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,59%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 9.038,20 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești a intrat într-un „nor” format din mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) în proporții Fibonacci, care ambele au funcționat ca suport dinamic în actualul trend de creștere.

Cotațiile de la BVB o iau ușor în jos. Cădere abruptă, însă, la nivelul volumelor

Într-o sesiune mai degrabă sărăcăcioasă, cele mai bune volume s-au făcut pe titlurile tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți, respectiv cele bancare și cele ale OMV Petrom (SNP), ultimele suferind o corecție de 0,36%, până la prețul de 0,4095 lei/acțiune, pe transferuri de 2,80 milioane lei într-o zi în care, după închiderea pieței românești, cotația internațională a țițeiului de tip Brent s-a prăbușit până ân zona de 61,50 dolari/baril, doar cu puțin peste minimul acestei jumătăți de an. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 820.000 de lei.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), instituție de credit care a atins la acest mijloc de iulie o capitalizare record, s-au retras cu 1,19%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, pe cel mai mare rulaj al zilei, de 3,86 milioane lei, însă intraday au coborât chiar și la nivelul de preț de 2,4800 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 1,03%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,09 milioane lei.

Volume apropiate, echivalente cu 2,01 milioane lei, am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au depreciat cu 1,35%, până la prețul de 32,80 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG pentru un declin de 0,49%.

Celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, a supraperformat pieței, cu o corecție de numai 0,29%, până la nivelul de 39.688,64 de puncte, în condițiile în care cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) a urcat cu 0,93%, până la prețul de 1,0850 lei/acțiune, unul care este cu 10,33% sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată în prezent pentru emitenți pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz