CONTRAST Petrom a beneficiat de aprecierea petrolului, OMV a plătit prețul Nord Stream 2 și al afacerilor din Rusia

CONTRAST Petrom a beneficiat de aprecierea petrolului, OMV a plătit prețul Nord Stream 2 și al afacerilor din Rusia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 feb 2022

Aprecierea cotațiilor internaționale ale petrolului a cântărit mai mult decât tensiunile geopolitice, cel puțin pentru cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, ale cărei cotații s-au apreciat marți cu aproximativ 1%. Nu același lucru se poate spune despre principalul acționar al companiei, grupul austriac OMV, ale cărui acțiuni s-au depreciat în aceeași zi cu 2%, probabil ca urmare a faptului că este unul dintre acționarii Nord Stream, gazoduct blocat de Germania.

OMV Petrom a început ziua prost, precum majoritatea companiilor listate la BVB, cotațiile companiei depreciindu-se cu 2% în primele ore de tranzacționare ale zilei de marți.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile companiei și-au revenit după șocul inițial, încheind ziua la un preț de 0,4635 lei, în creștere cu 0,98% față de prețul de închidere al zilei de luni. Creșterea acțiunilor OMV Petrom este de 4 ori peste cea a indicelui BET, de 0,23%. Cotația principalului său concurent, Romgaz, a avut o evoluție similară cu cea a BET, crescând cu 0,27%.

Explicația: OMV Petrom este principalul producător de petrol din România. Iar cotația petrolului Brent, etalon pe plan european și global, a încheiat ziua la 96,84 dolari pe baril, cu 1,45 dolari, sau 1,5%, peste nivelul de închidere al sesiunii precedente. Prețul maxim înregistrat marți a fost foarte apropiat de 100 dolari pe baril, și anume 99,5 dolari pe baril, cel mai cel mai ridicat nivel din septembrie 2014.

Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a crescut cu 1,87 dolari, sau cu 2,1%, față de închiderea de vineri, la 92,94 dolari pe baril, piața fiind închisă luni pentru o sărbătoare legală. Petrolul WTI a atins, de asemenea, marți, un maxim al ultimilor șapte ani, de 96 de dolari pe baril.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Principalul acționar al Petrom, grupul austriac OMV, a pierdut în aceeași zi 2,01%, având o performanță mai proastă decât indicele bursei vieneze ATX, care s-a depreciat cu 1,68%.

OMV a avut de suferit probabil ca urmare a faptului că este acționar în proiectul Nord Stream 2, proiect blocat de Germania ca urmare a recunoașterii de către Rusia a independenței celor două republici separatiste pro-ruse din Ucraina.

În plus, OMV are importante afaceri cu Gazprom, 96 mii barili echivalent petrol (bep)/zi sau o treime din producția de gaz natural a companiei austriece provenind în 2021 din Rusia.

Comparativ, OMV Petrom a avut anul trecut o producție de gaze de doar 66 mii bep/zi în 2021 și una de țiței de 61 mii bep/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii
omv
petrom
bursa
bvb
atx
bet